懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

原帖由 pyjess 於 09-6-23 23:51 發表
我覺得第一件事係要佢自己瞓, 最少O係屋企唔洗人氹/抱都可以自己瞓著
其次係要對多D, 餵佢同佢玩, 可以唔假手工人就最好

為左個B, 我大住個肚搬左O黎而家呢度, 搵街坊湊B; 每日8點返到屋企, 我都會帶阿B返黎, 同佢 ...

我亞b從来都唔可以自己瞓架,一定要人抱住,之前仲衰,要人抱住瞓,而家已經好好多。。。

大宅

畀面勳章

原帖由 fly2happy 於 09-6-23 23:53 發表

victoria,

我都好明白你既心情,打擊真係都幾大伽

唔怕啦,bb係要好有心機同耐性伽.

慢慢來啦,你一定得伽.好似你blog度既甘講

做一個媽咪唔易,做一個好媽咪更唔易

加油呀~~ ...

唉,我越嚟越覺得吃力,可能我唔夠耐性啦!!

大宅

原帖由 Chona 於 09-6-24 11:15 發表
係呢,o黎度有無人join左"6 months Party"呀?

hi, 係邊度攪呀! 同幾時?? 比d資料黎. 因為我唔係成日上黎ga.

大宅

畀面勳章

原帖由 KaKa1 於 09-6-24 09:43 發表
南瓜妹 ,
呢個情況好正常架, 你唔好唔開心啦
我個女都係咁, 尤其夜晚. 後來婆婆話左比我知佢暗阿女習慣用嘅姿勢. 當然, 我用返呢個姿勢, 一開頭仲有少少喊, 不過好快就訓到架.
另外, 你可以試用揹帶. 我屋 ...

等我都問下工人嗰手勢係点先,不過其实我覺得我同工人手勢都差唔多,反而可能係把聲亞b分得出。

大宅

畀面勳章

原帖由 QRB 於 09-6-24 10:44 發表
南瓜妹,
你唔好咁depress啦... 佢始終都會知道你係佢媽咪...
我bb最鍾意同佢爸爸公公玩... 我叫到佢口乾佢都唔係點蘇我... 就算係姐姐或者婆婆日日對住佢湊佢... 佢對佢哋啲反應都係好冷淡... 又唔係好跟我... 不過 ...

點解你個仔鍾意同你老公玩多啲嘅??

大宅

畀面勳章

原帖由 KaKa1 於 09-6-24 12:26 發表
我都有條Castle咁嘅揹帶, 舅父送, 就係太多扣, 好麻煩. 但我覺得 OK.
另最近買左條 X 型揹帶, 好好用喎, 又方便 . 搖搖下, 我家肥妹就訓啦. 無夾大脾呀我買果隻係翻版, 有碼分架. 會唔會你買果條太 ...

我都買咗 X 型揹帶呀,不過唔知係咪我個仔越嚟越重,我揹得佢好辛苦呀!!

侯爵府

我第二個月已經有媽媽手, 醫生俾藥我塗, 叫我用護腕...最正O既係, 我個萬能奶奶隔日整鹿腳根湯我飲...一個月就好番晒!

原帖由 bebe~baby 於 09-6-24 15:28 發表
HELLO~ 好耐冇上過嚟喇!好似唔同哂既~

BTW, 你地有冇出現『媽媽手』啊?我好慘啊!俾『媽媽手』苦纏左一排喇.....

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

我跟書學要BB自己瞓, 兩晚就成功左...當時BB得4個月大; 以前我都以為BB一定要人抱瞓, 但係佢O係姨姨度又唔係咁, O係我地度至係, 所以我訓練佢自己瞓

STEPS
1) 7 點要上床瞓, 之前要MAKE SURE 佢食夠, 無尿濕, 冷熱OK
2) 由沖涼到說晚安要介於半個至一個鐘之間, 不要趕急, 否則BB會有受騙感覺
3) 時間快到, 讓所有行動都保持平靜
4) 讓BB知道你下一步想做咩, EG. 仲有10分鐘沖涼, 仲有5分鐘沖涼, 仲有10分鐘去瞓覺覺, 仲有3分鐘去瞓覺覺..養成習慣自己做人肉時鐘
6) 夠鐘便放落床, 吻一吻, 走開, 關燈
7) 如果已經MAKE SURE BB 食飽, 無尿濕, 他哭讓他一會(1-2分鐘), 自己保持冷靜
7) 哭一會, 才走過去, 不要抱起, 用安慰聲音安撫, 但不要說話, 也不要有目光接觸, 不要開燈
8)不要等他睡了才走開, 平靜了便可走開
下次再哭, 用同樣的步驟, 不過要他哭長一點時間(3-4分鐘才理他

我明白聽BB哭會很煩, 但我只煩了2個晚上, 每次5分鐘, 我BB已經明白我唔會抱佢瞓, 所以佢晚晚都自己瞓

固定作息時間好重要, 可以避免他變得唔乖; 我BB每次瞓得好, 醒左都會對住我地笑

原帖由 南瓜妹 於 09-6-24 19:20 發表

我亞b從来都唔可以自己瞓架,一定要人抱住,之前仲衰,要人抱住瞓,而家已經好好多。。。

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

我之前去覆診個醫生寫左紙俾我整左一隻手托,我試過係唔俾係拗個手碗個角度咁大, 抱/湊b時先帶, 不過我用過10次都唔夠, 你要唔要ah, 你要我俾你ah!pm 我ah

原帖由 bebe~baby 於 09-6-24 15:40 發表
我係另一個topic睇到的~
http://hk.epochtimes.com/8/1/10/66687.htm

複式洋房

原帖由 pyjess 於 09-6-25 01:00 發表
我跟書學要BB自己瞓, 兩晚就成功左...當時BB得4個月大; 以前我都以為BB一定要人抱瞓, 但係佢O係姨姨度又唔係咁, O係我地度至係, 所以我訓練佢自己瞓

STEPS
1) 7 點要上床瞓, 之前要MAKE SURE 佢食夠, 無尿濕, 冷熱O ...

我會响8點鐘餵佢食生果茸/米糊, 到9點鐘, 放囡囡落床仔, 由得佢自己玩, 跟住會瞓著, 到夜晚11點零鐘, 會再餵佢食奶. 不過, 冇話讓BB知道你下一步想做咩, EG. 仲有10分鐘沖涼, 仲有5分鐘沖涼, 仲有10分鐘去瞓覺覺, 仲有3分鐘去瞓覺覺..養成習慣自己做人肉時鐘.
等我試吓同bb講吓, 下一想做咩先.

大宅

係ah, 一塊塊, 有米味, 但食落去無味(我試過^^)

原帖由 Chona 於 09-6-24 15:09 發表
未呀,我諗住等佢六個月先俾炸。
你買個樣係咩黎架,一塊塊.....

大宅

腳根湯真係得, 我ah mom都有煲俾我飲.(我唔記得係咪"鹿"lor)

原帖由 pyjess 於 09-6-25 00:33 發表
我第二個月已經有媽媽手, 醫生俾藥我塗, 叫我用護腕...最正O既係, 我個萬能奶奶隔日整鹿腳根湯我飲...一個月就好番晒!

子爵府

阿爸爸唔中意用 X 型, 中意好似 Castle 果條
不過如果一家 3 口出街, 通常我 prefer 自己揹/抱. 一黎我好中意痴實阿女, 2黎爸爸個人比較熱, 用 X 型都出晒汗架 爸爸負責撐傘, 遮太陽
原帖由 綿羊仔...BB 於 09-6-24 13:46 發表

我都有印尼型, 普通型. 而家, 想買一條X 型, 因為响bk的爸爸專區到睇到. 大部份爸爸都鐘意用X 型, 而家天時暑熱, 買條比c6用, 咁我地出街, 我咪唔駛咁揹住個火爐囉. ...

子爵府

我又好少遇到呢個問題喎
原帖由 Chona 於 09-6-24 15:16 發表
其實我覺得條X帶好搞野,佢個pat pat好似擺唔正係中間,成日揹揹下會郁埋一邊

子爵府

圓形好d咩???
我中意長形多 D. fit 佢個身麻. 又可以伸直對腳. 大人浴缸都唔係圓形啦
原帖由 Chona 於 09-6-24 15:25 發表
我媽就話好傳統個d圓形好d喎,但我就覺得唔靚丫麻:;pppp:,成日話我買黎隻長形唔好。

子爵府

生之前就有, 生左 BB 之後就無痛啦
原帖由 bebe~baby 於 09-6-24 15:43 發表
我係手腕痛囉!係平時抱B個姿態錯左影響的~

前排唔理,點知越嚟越痛,跟住去睇鐵打,點知FULL完藥皮膚敏感,腫到變左豬手 (無錯係豬手!!) 最後走左去睇皮膚醫生先冇事~

但手腕依然好痛!HELPPP~~~

...

大宅

畀面勳章

次次出街多數爸爸會爭住揹囡囡, 因為個奶粉袋仲重過阿女......

但同公公婆婆出街就我要一腳踢(因多數係早上, 老公返咗工~~) 唔杙公公婆婆拎咁多嘢嘛~~ 有時我揹到攰咪比公公婆婆抱下我又可以抖下lor~~

子爵府

你就好啦, 阿 B 乖乖地咁食, 乖乖地咁訓
原帖由 QRB 於 09-6-24 17:55 發表
我前晚第一次餵bb食糊仔(啱啱5個月)... 雖然對佢來講係一個新嘗試... 不過佢竟然一啲抗拒都冇... 仲咀"lam-lam"... 我好成功咁餵咗佢幾啖... 佢又好成功咁吞哂落肚...
琴晚又餵佢食... 又係食得好enjoy... 食完幾啖 ...

子爵府

可能你瘦啦
我呢 D 大隻(即係肥)嘅, 覺得好舒服呀
原帖由 南瓜妹 於 09-6-24 22:19 發表

我都買咗 X 型揹帶呀,不過唔知係咪我個仔越嚟越重,我揹得佢好辛苦呀!!

大宅

我就咁有研究... 冇好似你咁有steps... 不過我bb夜晚食完最後果餐奶... 放佢落床俾個奶咀佢... 望佢一陣make sure個奶咀冇跌... 佢就會瞓着....
不過佢周你bb一樣... 朝早一醒見到我哋就會笑... 好開心咁...

原帖由 pyjess 於 09-6-25 01:00 發表

STEPS
1) 7 點要上床瞓, 之前要MAKE SURE 佢食夠, 無尿濕, 冷熱O ...

首頁

尾頁

跳至