自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 wai2103 於 09-6-17 23:35 發表
我喜歡.....子謙 (有君子謙虛有禮之意)

待友忠誠,講求信義,言行遜,態度誠懇。
莊重威嚴,做事依照禮節去實行,說話遜有禮。

君子行仁義,以義為本。孔子所說的「義」,是正確的道理的意思,也就是他所說無論富貴、貧賤都必須「以其道得之」的「道」。要顯出「義」,便須遵守禮法、態度遜和誠實不欺,這樣才成其為君

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

有人改過

何子龍 = 點止聾

大宅

好媽媽勳章

如中間不用<子>字, 又有咩字啱配及啱聽呢?

男爵府

原帖由 一仔媽咪520 於 09-6-17 23:49 發表
子謙

yes

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Creamyhouse 於 09-6-17 23:59 發表
如中間不用字, 又有咩字啱配及啱聽呢?

何朗X

何朗X------>開朗X

子爵府

原帖由 Creamyhouse 於 09-6-17 23:12 發表
Dear kateyu,

咁邊個名會適合牛年BB呢?

不如我俾你睇邊d字唔好用喇~
(1)、避免用「心」的部首,因「心」字代表心臟肉,主葷食也,牛不食葷;如肖牛者名字有心旁,易有精神掠奪的味道及失落感。
避忌用字包括:心、志、忠、怡、恬、恒、恩、惠、情、愛、意、慧、懷

(2)、避免用「羊」的部首,因牛與羊為對沖,即丑與未對沖,易有不如意的事發生。避免用「馬」的部首,因「青牛遇白馬,不戰而逃」、「牛頭不對馬嘴」、「風馬牛不相及」,牛與馬相刑,即丑午相沖。
避忌用字包括:、善、義、群、祥、妹、達、儀、駿、騁、驥、騰、瑪、鄢、馮、夏、紅、南、篤、驊、駱、午、竹、丙、丁、

(3)、避免有「巾」、「衣」、「采」、「示」、「糸」的部首,為披彩衣之象。牛如披上彩衣,不是變成祭品,就是為火牛陣,一生為人付出,直至終老。
避忌用字包括:、彩、彥、彬、希、裕、祖、祿、福、禮、裘、褚、祥、裴

(4)、避免有「日」、「山」的部首,因牛在太陽下耕作辛苦,而走山路則步屐艱難。
避忌用字包括:、昱、旭、明、易、旺、春、晶、智、暉、曉、峰、岳、峻、岡、嶸

(5)、避免有「王」、「玉」、「君」、「帝」、「大」、「長」、「冠」的部首,牛忌肥大,因太大時,易成為祭天的犧牲品。
避忌用字包括:、玲、玫、珍、佩、理、珠、琴、琪、瑞、瑛、瑜、璋、環、央、奐、奎

(6)、避免有「舜」、「禹」、「雍」、「熙」的字根,忌用以前皇帝的名字,會使牛辛苦異常兼影響健康,抵抗力亦會減弱。
避忌用字包括:、舜、禹、雍、熙

(7)、避免有「示」之字根,意謂成為祭祀牲品,要一生付出。
避忌用字包括:、示

水晶宮

熱血金章

第三個名, 我相信無乜人識讀,
你唔介意日後有人叫你個仔做...........
阿何子............咩, 咁就呢個啦!!

子爵府

呢d係好ga字選
你可以唔揀佢d字
但用番呢d類型都係好ga

(1)、肖牛喜宜用「酉」、「鳥」、「羽」的部首,因為「巳酉丑」為三合,即牛與蛇,雜稱「三合」,互有幫助。
適宜用字包括:金、酉、西、非、兆、凰、兌、白、秋、鳥、澤、卷、邁、醫、鳳、飛、建、鸞、鶴、雀、巴、毛

(2)、喜用「田」的字根,牛在田野,吃草或耕田,都適得其所,盡其本份,任勞任怨,忍辱負重過其一生。
適宜用字包括:甲、由、申、甸、男、界、華、畢、甫、富、疇、疆、苗、蕾、野、萬、廣

(3)、喜有「車」字形的字,意味牛拉車,有升為馬之意,含有表現機會的兆頭。
適宜用字包括:、車、連、蓮、運、軒、

(4)、喜有「禾」、「叔」、「菽」、「麥」、「米」、「豆」的字根,肖牛者名字中有以上諸字根,表示糧食豐盛,不愁穿吃,一世無憂。
適宜用字包括:秀、禾、秉、科、秦、程、種、稻、谷、稷、稼、穌、穎、稼、麥、米、粱、粲、豆、豐

(5)、喜用棉字部首,有屋樑下休息的意思,但如選「宇」字,則有「牢」的意思,需小心。
適宜用字包括:、家、宏、宜、宛、廉、庭、婉、姍

(6)、喜用草花頭的部首,因草為牛的主要食糧,有豐足的意思,如於乙年或丁年出生的更佳。
適宜用字包括:、豐、莉、華、芝、苗、茹、萍、菁、蓮、藝、苹、

禁止訪問

大宅

何兆軒----呢個特別d
何兆豐
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

別墅

原帖由 kateyu 於 09-6-18 00:07 發表
呢d係好ga字選
你可以唔揀佢d字
但用番呢d類型都係好ga

(1)、肖牛喜宜用「酉」、「鳥」、「羽」的部首,因為「巳酉丑」為三合,即牛與蛇,雜稱「三合」,互有幫助。
適宜用字包括:金、酉、西、非、兆、凰、兌、白、 ...

咁想即係......言字做部首好定唔好呀?......-->子謙??

子爵府

原帖由 wai2103 於 09-6-18 00:17 發表

咁想即係......言字做部首好定唔好呀?......-->子謙??

只要冇用到d唔好ga字首就ok嫁喇~
至於我俾果d好ga就係提議黎姐~

子爵府

原帖由 wai2103 於 09-6-18 00:17 發表

不過"子"多數係老鼠用係好ga
如果呢個名會啱老鼠bb用多d,因為兩個字對老鼠黎講都係適合
但如果信名字算命ga人最好夾番其他嘢

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 kateyu 於 09-6-18 00:34 發表

呈媽有研究名?
請問我囡b個名如何

子爵府

原帖由 雪~bb 於 09-6-18 00:36 發表

呈媽有研究名?
請問我囡b個名如何

幫個仔改名搵得多,識左d毛咁姐~
你唔好講到我好勁先得嫁~

子爵府

原帖由 雪~bb 於 09-6-18 00:36 發表

呈媽有研究名?
請問我囡b個名如何

介唔介意講俾我聽姓咩先?

男爵府

原帖由 Creamyhouse 於 09-6-17 22:50 發表
想同仔仔改名, 但邊個名好d呢?

請幫幫手啦!

1. 何子聰

2. 何子謙

3. 何子堃 (堃=坤)

我鍾意NO。2

大宅

Kateyu,

虎年兔年bb既名有無特別要注意?
請指教. 

原帖由 kateyu 於 09-6-18 00:34 發表

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 kateyu 於 09-6-18 00:39 發表

介唔介意講俾我聽姓咩先?

陳~

首頁

尾頁