自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

真係有效?
有無人試過?

今年見東華三院都有有呢樣野,係咪真係得架?
http://www.tungwah.org.hk/upload/publication/TWNews/pdf_upload_2009/06_Jun/MDPg.5.pdf

大宅

我試過,身體係好d,不過最好連續做三年,才可達到最理想的效果。
   咪.......咪.......咪.......

大宅

我老公都有做,
做左2年,
我都覺得佢nose的敏感好了,
但今年佢就唔想做,
可能因為做開個間係天水圍,
好鬼遠, 又遇正d日子都係閒日。

請問各位有無相熟九龍或香港的,
介紹下幾錢,
我係天水圍做就3次共600元。

侯爵府

原帖由 beverly@mim 於 09-7-1 23:51 發表
真係有效?
有無人試過?

今年見東華三院都有有呢樣野,係咪真係得架?
http://www.tungwah.org.hk/upload/publication/TWNews/pdf_upload_2009/06_Jun/MDPg.5.pdf ...

我試過
個女今年第五年貼
未貼前有哮喘, 長期聞vetolin (吾知係吾係甘串, 要黎鬆氣管), 同埋聞類固醇
貼左第一年, 即時已經見到有好轉, 已經吾駛聞氣
之後, 每年見佢身體係抵打左

到阿女貼完第一年見到甘'差'的反應, 就比埋個仔去貼, 阿仔有鼻敏感, 但阿仔的鼻敏感個反應, 無阿女甘好, 但佢上年貼左第三年, 即係過去一年, 見到係好明顯比未貼時好左, 呢個我吾知關吾關佢越黎越大, 身體抵抗力好左既問題

阿仔今年第四年貼

甘我就係阿仔貼第二年的時侯, 又貼埋一份, 因為我本身有氣管敏感同埋鼻敏感

第一年, 吾覺有乜野分別, 還一年看成30幾次醫生, 明顯係藥煲, 到第二年, 即係岩岩果一年, 就開始見到有d 效..........抵打左

今年會去貼埋第三年

本來諗住阿女今年第五年吾再貼, 但又驚, 因為我們3仔那貼晒都幾貴(我果個收得貴), 但最後都係決定貼埋去, 當看左醫生..............

但我諗真係好看個人的體質, 我都有叫d 朋友帶佢地的仔女去貼, 但效果無我個女甘好.................

侯爵府

講漏, 想今年貼就快啦, 今年因為潤月, 所以早左, 7月14, 7月24 同埋8月4號貼啦

侯爵府

原帖由 LUON 於 09-7-2 10:00 發表
我老公都有做,
做左2年,
但今年佢就唔想做,

介紹下幾錢,
我係天水圍做就3次共600元。 ...

我都要返工..........都係特登請假去貼............

男爵府

畀面勳章

除左東華三院...仲有邊度有得做...
我想幫個女做...佢有氣管敏感

大宅

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-2 10:16 發表

我都要返工..........都係特登請假去貼............

想請問你係邊度貼?
幾錢?
因我貼開個度太遠,
老公唔想去咁遠!

大宅

畀面勳章

hinhinmummy,

你係邊到貼嫁? 吾係連續貼3年就得嫁喇咩? 點解你女女貼左5年嘅? 其實係要貼幾多之嫁呢? 我囡囡有超勁鼻敏感,我都好想同佢試吓, 吾知個過程辛吾辛苦嫁呢?

Thanks,

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-2 10:15 發表
講漏, 想今年貼就快啦, 今年因為潤月, 所以早左, 7月14, 7月24 同埋8月4號貼啦

大宅

好媽媽勳章

我睇開果間中醫診所都有得做

港恩中醫診所, 有三間診所:
灣仔, 旺角, 荃灣
$600 (共三次)

如果真係想做, 就要打去book喇... 不過我唔知冇去果度睇開, 會唔會冇得做, 最好打去問下啦!

侯爵府

原帖由 jjhwong 於 09-7-2 10:55 發表
hinhinmummy,

你係邊到貼嫁? 吾係連續貼3年就得嫁喇咩? 點解你女女貼左5年嘅? 其實係要貼幾多之嫁呢? 我囡囡有超勁鼻敏感,我都好想同佢試吓, 吾知個過程辛吾辛苦嫁呢?

Thanks,

...

係貼3年就得, 但好看個人體質law, 我女貼左第一年已經見效, 但個仔就貼左3年先見到有效

我係諗住當比$ 看'醫生'..........當保建
因為我自己貼完, 都覺得抵打左好多, 雖然鼻敏感未好得晒...........

p.s. 我係香港區貼
但吾好問我係邊樹貼啦, 因為幫我貼既人吾係正式的中醫, 佢只不過跟個師傅學左d 穴位, 自己每年幫幾個熟人貼, 所以吾會介紹比人啦, sorry

以我所知, 浸會醫院都有得貼

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

九龍區邊度仲有得做呀? 唔該)))))))))

大宅

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-2 12:00 發表

係貼3年就得, 但好看個人體質law, 我女貼左第一年已經見效, 但個仔就貼左3年先見到有效

我係諗住當比$ 看'醫生'..........當保建
因為我自己貼完, 都覺得抵打左好多, 雖然鼻敏感未好得晒...........

p.s. 我係香 ...

點解抵抗力變左"抵打" ge?
新詞彙??

子爵府

好媽媽勳章

啱先打去,full 晒! waiting list 有成50幾個
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

好媽媽勳章

轉貼~~

中醫有套理論稱為「夏病冬治」、「冬病夏治」,它是時間治療的一部分,按照不同時節多見的病種,在其相反的氣候下作出治療,達到治療和預防的目的。而其中一種比較為人熟悉的治療,就是在「三伏天」下進行的「天灸」。
三伏天是指初伏、中伏、和末伏,每伏維持十天,一共三十天,簡單來說包括了在中原地區夏季最熱的日子,具體日子要根據當年的節氣和干支紀日而定。由夏至後第三個庚日為初伏,多在大暑前開始,之後十天一伏(天干一共有十個),三伏連續計有三十天。
以今年為計,夏至後的第一個庚日在六月二十五日,所以初伏由七月十五日至二十四日,中伏由七月二十五日至八月三日,末伏由八月四日至八月十三日。
在每伏的開始(庚日),中醫都有「三伏天灸」的傳統。「天灸」是指用由藥性辛溫中藥制成的敷貼壓在特定的穴位上,刺激穴位至灼熱、發泡的感覺,然後取下藥貼,根據中醫理論這種治療能起溫陽補益的作用,可以防治在冬季因為身體虛寒而多發的哮喘、鼻敏感、胃痛、月經不調、關節痠痛等病。
在古時沒有藥貼的時候,三伏天灸是用最原始的艾絨直接火灸,現時為了使操作方便些,都換成了藥貼。由於貼上去藥物多由性味辛熱的中藥組成(如附子、白芥子、薑汁、冰片等),因此對皮膚有一定刺激性,除了不宜敷貼過久(一般建議成人於二至三小時後取下,小兒則一小時,或根據皮膚的感覺以微熱為度),還有可能在皮膚上留下疤痕,這點是需要注意的。
而「天灸」所選用的穴位也因應病種而定,如治療咳喘會用定喘、肺俞、腎俞、天突,治療胃腸疾病會用中脘、天樞、足三里,表虛易感冒和鼻炎可以加上風門等。一般每次約選四至六個穴位(雙側),把一粒像花生大小的藥貼在穴位上,按時取下,如出現創口可按一般傷口護理。治療時間以三個「庚日」的正日最好,如果錯過了可盡快補回,根據病情也可以在三個庚日的前和後一個庚日再作多一次治療合共五次。
知道「天灸」的香港人並不多,但在國內每逢「天灸」的日子,各地的中醫院都擠得水泄不通,萬人空巷的場面足以證明這種療法是多麼的受歡迎,當中更不乏從香港澳門遠道而來的客人,據研究說這種療法對防治鼻炎和哮喘的有效率達六成,絕大多數病人治療三年後症狀都得到較顯著的改善。
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

好媽媽勳章

仲有一個轉貼~~

治 病 除 用 藥 之 外 , 再 配 合 有 療 效 的 湯 水 和 菜 式 , 對 任 何 病 的 健 康 都 能 收 事 半 功 倍 之 效 , 特 別 是 慢 性 病 , 這 種 配 合 比 較 固 本 培 原 , 把 病 根 斬 斷 , 又 可 增 加 飲 食 樂 趣 。 每 年 在 三 伏 天 前 , 一 定 編 寫 哮 喘 藥 方 , 三 伏 天 醫 哮 喘 特 別 有 效 , 現 先 介 紹 輔 助 湯 水 菜 式 。
三 白 花 膠 燉 雞 湯 - - 白 果 二 十 粒 和 白 胡 椒 二 十 粒 拍 碎 , 另 加 白 芨 一 兩 、 雞 一 隻 和 薄 身 花 膠 二 兩 , 加 水 八 碗 燉 四 小 時 。
百 合 玉 竹 杏 仁 雪 耳 湯 - - 百 合 一 兩 、 玉 竹 一 兩 、 南 杏 仁 一 兩 、 北 杏 仁 二 錢 及 雪 耳 一 兩 ; 甜 食 加 薑 、 冰 糖 做 糖 水 , 鹹 食 可 以 加 豬 肺 瘦 肉 做 湯 。
馬 蹄 炒 海 蜇 或 涼 拌 - - 馬 蹄 片 四 兩 、 海 蜇 六 兩 加 肉 類 炒 做 菜 。 涼 拌 的 製 法 則 將 馬 蹄 切 絲 , 海 蜇 發 透 加 西 芹 絲 , 再 以 生 抽 、 麻 油 調 味 。
鮮 百 合 金 公 菜 蒸 雞 - - 鮮 百 合 四 兩 、 金 針 菜 二 兩 , 另 加 老 薑 片 和 紅 棗 片 , 雞 半 隻 斬 碎 醃 味 , 蒸 熟 即 成 。
合 桃 百 合 椰 子 燉 瑤 柱 - - 合 桃 肉 二 兩 、 百 合 二 兩 及 瑤 柱 一 兩 放 入 椰 子 內 燉 三 小 時 , 湯 水 渣 多 可 以 做 菜 食 。
陳 皮 佛 手 棗 茶 - - 琵 琶 葉 三 錢 、 陳 皮 一 塊 、 佛 手 三 錢 及 紅 棗 六 粒 去 核 , 加 冰 糖 用 四 碗 水 煎 成 一 碗 當 茶 飲 。

男爵府

好媽媽勳章

唔好意思, 想問下天水圍邊度? 可否pm我. 謝謝

原帖由 LUON 於 09-7-2 10:00 發表
我老公都有做,
做左2年,
但今年佢就唔想做,

介紹下幾錢,
我係天水圍做就3次共600元。 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

剛剛打去, book到, 一次過約晒3個期 (我係新症, 無問題)
多謝報料

想問, 係咪即係一年連續做3次, 跟住要到出年再做呀?

原帖由 wendycyp 於 09-7-2 10:57 AM 發表
我睇開果間中醫診所都有得做

港恩中醫診所, 有三間診所:
灣仔, 旺角, 荃灣
$600 (共三次)

如果真係想做, 就要打去book喇... 不過我唔知冇去果度睇開, 會唔會冇得做, 最好打去問下啦! ...

子爵府

好媽媽勳章

chartlotte_mom:
有無電話可以pm我嘛? thank you so much

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-2 14:43 發表
剛剛打去, book到, 一次過約晒3個期 (我係新症, 無問題)
多謝報料

想問, 係咪即係一年連續做3次, 跟住要到出年再做呀?

侯爵府

原帖由 LUON 於 09-7-2 13:01 發表

點解抵抗力變左"抵打" ge?
新詞彙??

抵打...........= ?? 自己估啦, 驚小氣
幾次同人講xx 左, 就黎了, 所以吾會再講架啦
自己領會啦

首頁
12345...8

尾頁

跳至