少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

歲半bb唔肯講野,只係曾經講狗同波,經常太空話唔睬人,見左醫生,佢建議我只用中文教佢,其實全家都用中文(印姐都係),但平日睇書都用中文講中文書,英文講英文書,不會又中又英,咁而家係咪要用中文講英文書中內容?
有d前功盡廢,因為佢較留心聽英文。

子爵府

醫生意思只用一種語言先,好似平時既對話,如果用教材係英文咪講英文.如果佢明白英文既意思,你可以用中文教佢,佢都會明.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

俾d耐性啦~
要接受如果要教多過一種語言, 就一定會delay嘅, 如果係仔就仲遲d
所以~問題係你地會唔會覺得佢e+未識講嘢係咪好"嚴重", 必需"医"好佢~
如果過到自己嗰關就無問題啦~

多d同佢去公園, 講多d自然界有趣嘅嘢俾小朋友聽, 豐富嘅形容詞同埋環境, 對語言及認知嘅發展都有好大嘅好處架!

子爵府

佢唔肯望人/跟人學講野,唔睬人,我常自問自答,不過好開心佢好喜歡睇書,我用書中內容教佢日常生活的名詞,佢好留心,但唔識指同講。而家要佢望住我塊面講多d。

佢連baba mama都唔講,我一上bk睇,就覺得好嚴重。
請問你地working mum係咪由放工到佢訓都陪小朋友,猛同佢講野?

原帖由 kerkermui 於 09-7-16 22:41 發表
俾d耐性啦~
要接受如果要教多過一種語言, 就一定會delay嘅, 如果係仔就仲遲d
所以~問題係你地會唔會覺得佢e+未識講嘢係咪好"嚴重", 必需"医"好佢~
如果過到自己嗰關就無問題啦~

多d同佢去公園, 講多d自然界有趣嘅 ...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 fatpam 於 09-7-16 23:18 發表
佢唔肯望人/跟人學講野,唔睬人,我常自問自答,不過好開心佢好喜歡睇書,我用書中內容教佢日常生活的名詞,佢好留心,但唔識指同講。而家要佢望住我塊面講多d。

佢連baba mama都唔講,我一上bk睇,就覺得好嚴重。
請問你地working ...

我每朝同阿仔落平台行半個鐘
放工起碼俾半個鐘100%精神陪佢, 唔係一定要唔停講嘢嘅, 不過講多d一定有幫助
我個仔都唔望人架! 但係如果你叫佢攞嘢俾你.. 佢又會做到, 即係佢明啦! 所以, 如果bb明白大人講乜已經ok, 唔一定要識講~
我個仔唔知係咁對文仔/symbol特別敏感, 佢初初都唔係好願講嘢架, 不過對住字咭就肯講d, 所以我就用字咭教佢講我想佢講嘅嘢 e.g. 媽媽/佢自己個名
我嗰件, 大約14-15個月識講爸爸, your baby can read d字, 但係隔咗好耐先叫媽咪~

如果你真係忍受唔到嘅, 咪聽医生講囉~ 到有成績睇到再加返英文囉!

珍珠宮

原帖由 fatpam 於 09-7-16 20:04 發表
歲半bb唔肯講野,只係曾經講狗同波,經常太空話唔睬人,見左醫生,佢建議我只用中文教佢,其實全家都用中文(印姐都係),但平日睇書都用中文講中文書,英文講英文書,不會又中又英,咁而家係咪要用中文講英文書中內容?
有d前功盡廢,因為佢較留心聽英文

唔須要沮喪......
bb嘅理解(接收)能力同語言能力可以係兩樣嘢, 中英文接收都冇問題唔代表講番出嚟都冇問題, 如現階段佢唔肯講野, 絕對係一個警号, 應該先用一個語言, 唔好混淆佢, 我地已前都係小學先學英文, 絕對唔差過依家d 年青人, 亦唔覺有d 乜嘢研究, 話早d 學英文對個腦或者其他嘢有幫助, 所以唔駛担心呢樣!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

我先試吓全中文睇吓成效先。

你地小朋友有無睇英語益智dvd/電視?
我1日1-2次(20-30 mins) ,有時全日唔睇。

係咪唔比佢睇會好d?

我而家捉住佢手教佢指野,睇書時佢都幾鍾意,但我放手佢又放手。

首頁

尾頁

跳至