單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

在職嗰D依+都揾左周先生啦:lol
[939]

禁止訪問

洋房

其實好難兼顧架!雖然, 我係返寫字樓嘅, 但時間覺得好唔夠用, 不過, 冇計啦!希望快D挨大個女啦!到時咪好D囉!

珍珠宮

原帖由 窮家女 於 09-10-29 23:12 發表
請問在職的單親媽咪,小朋友的日常功課,測驗考試如何處現?

我的工作需要輪班的,有時候(一個月大概一星期)晚上的時間不在家,放工回家已是深夜,平日也只是由工人照顧BB,(不好意思,我的小孩現在其實只是歲半,還未正式返學,是我杞 ...

=.=我又未諗呢樣野wo, 到時就會安排到嫁啦, 我個仔而家2歲半, 未擔心呢樣野住, 而且我都係好忙too^^

子爵府

我開始擔心呢個問題,囡囡現在K2,暫時功課EE(保母)教她,幫我分擔不少,我回家會看通告,功課,洗餐盒,毛巾盒...放假做閱讀報告,教她寫字,溫書等...不過上小學可能要放補習社做功課,溫書...其實實際情況真係要到時先知,盡量幫她,時間一定是唔夠(其實這個問題,有無c6在,責任都是落在我身上,因為他不願教囡囡功課)

我的工作需要輪班的,有時候(一個月大概一星期)晚上的時間不在家,放工回家已是深夜,平日也只是由工人照顧BB,(不好意思,我的小孩現在其實只是歲半,還未正式返學,是我杞 ...

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

我由女兒P1到現在P6, 做了六年在職單親媽媽, 老實說: 講就真係好容易, 但做起上來真係好困難, 尤其是每當考試時候, 真係人都'癲'.
我沒有請補習老師, 平時放工,放假自己跟女兒溫習, 會根據學校的功課和範圍與她溫習, 有時會自己出題目或買相關的練習給女兒做, 多做一些女兒唔識或常出錯的練習等等...幸好現在女兒成績都算OK!
我覺得由小培養孩子專心和自律好重要, 因為到他們長大會愈來愈心散, 我女兒响4年級開始都有轉變, 功課很馬夫, 學習態度散慢等等...我會常常跟老師保持聯絡以了解女兒在學校上課的情況!
如果孩子還少, 用不著擔心他們的功課....這做階段與孩子建立良好的親子關係最重要!!

複式洋房

我冇請工人,我選擇補習社托管。

大宅

我都係在職媽媽, 而加都開始煩緊呢個問題, 因為囝囝今年K3, 出年要升小學了, 所以都諗緊點安排好, 如果學校有功課班就盡量比佢留在學校做功課, 唔可以好似現在等我放工先同佢做功課, 一定做唔切, 所以會好視乎囝囝出年入邊間小學, 如有需要為有去補習社, 等晚上才再同佢跟進下, 其實重有好多東西要安排, 不過肯定實唔太夠時間用啦.

複式洋房

我都同意呢個其實係多數在職媽媽既問題, 就算我未離婚, 情況都係一樣. 我個仔而家先 K1, 開始有d功課, 都真係要調節下d時間陪佢做, 可以想像到其他已上小學既媽咪既心情.

原帖由 wai@wai 於 09-10-30 13:37 發表
我開始擔心呢個問題,囡囡現在K2,暫時功課EE(保母)教她,幫我分擔不少,我回家會看通告,功課,洗餐盒,毛巾盒...放假做閱讀報告,教她寫字,溫書等...不過上小學可能要放補習社做功課,溫書...其實實際情況真係要到時先知,盡 ...

大宅

雖然我唔係單親媽媽, 但我c6好夜先返屋企....好話唔好聽, 一星期都只係見一/兩個鐘頭面架咋....唔好話功課啦, 連family day / 家長會/ 學校聚會等都只係我同個囡過架咋...所以我成日都話我係"疑似單親家庭"囉....無咩分別架咋....
我個囡今年4年級, 至於照顧個囡, 跟功課, 成績, 辛苦架....可以話係無晒自己時間架...好彩我公司同屋企好近, 放工唔洗10分鐘就可以返到屋企, 咁就好番少少時間take care 佢, 但一到測驗, 考試, 真係人都癲架...仲慘過自己測驗考試架....要佢出題目啦....背重點啦....不停咁計數啦....測完考完, 仲要等成績出, 先可以鬆一口氣....妳依家先咁細....仲可以有排嘆吓先....但一到k.3...就開始黎料架啦...所以依家有得玩就玩, 有得去吓旅行就好去啦...到時妳想去邊都唔洗諗啦....
鍾意飲飲食食, 尤其鍾意煮嘢食.....

禁止訪問

侯爵府

環保接龍勳章

如果自己睇吾到,就一定要外人幫手,..例如補習社/功課班或家人或朋友或學校幫你跟進...
上到小學就勁煩..功課還容易搵人睇...考試就更慘.除非小朋友考試你可以請假陪佢溫習,否則你煩死... 搵個信任的人先幫到你...

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

大宅

我當年就請住樓下個ee睇,早上6點半起床,返工前同個女食完早餐就送落去ee道,個女返下午班,10點半食午飯,11點半上保母車返學,我放工5點半,買送...煮飯...6點半落樓接放學,7點半食完飯,吹水同沖涼,8點開始做工課,10點前上床睡覺,睡覺後到我開始洗碗...家居清潔...洗校服...熨校服...睇工課...手冊...通告... 大約晚上12點就係我自己時間

別墅

我女女今年升了小一, 功課多了, 我同女女生活習慣变左, 開頭好辛苦, 9月份教到我死, 打了佢好多次, 大家關係好差, 10月份轉去補習社, 唔理想,11月份自己再試教過, 由各方樓主教路, 好d...

唔好太緊張d功課完成晒未, 佢唔想做由佢, 老師自然責問佢, 佢怕老師好過怕我, 默書測驗盡量温, 佢唔温又由佢, 成績好讚佢, 成績唔好, 平淡一點同佢講, 唔温書就是這樣, 等佢知道兩這結果, 女女現在有改善, 自巳放學先做識做功課, 唔識等我放工回來再做, 現在做功課的時間快左, 希望慢慢同女女順利度過新生活....

單親..又要做野..又要照顧小朋友..真係好辛苦, 希望大家互助互勵, 努力生活...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我大女升中一,今年起已不再須要我睇功課,佢多數留係學校做功課同習習,之後先返黎,以前小學就係補習,考試測驗就周末同佢溫,我細仔今年小二,好彩返下午班,我放工返去都可以同佢溫下,但我工人好好,如果佢要默書,我個仔返學前就會幫佢同佢溫架啦,中文佢就自己溫下寫下生字咁先返學,成績都幾好,我兩個由細路起已訓練獨立,要佢地知道媽咪要返工搵錢養佢地,佢地要照顧好自己既學業。但佢地小學既重要測驗考試我就一定自己同佢地溫習,佢佢地知道我都會關心佢地囉囉,同我會知道佢地識唔識學到既野,重有佢地讀既學校都唔係太多功課既,因我唔鐘意佢地無晒玩既時間,無晒童年,大家又無咁大壓力,一舉兩得..hehe

原帖由 美瑩 於 09-12-1 13:56 發表
我女女今年升了小一, 功課多了, 我同女女生活習慣变左, 開頭好辛苦, 9月份教到我死, 打了佢好多次, 大家關係好差, 10月份轉去補習社, 唔理想,11月份自己再試教過, 由各方樓主教路, 好d...

唔好太緊張d功課完成晒未, ...

別墅

原帖由 窮家女 於 09-11-29 17:16 發表
如何教導小朋友沒有爸爸的經驗?每當我幻想到學校教小朋友家庭、爸爸的課題時,我的心加刀割

我同女女講爸爸要同另一個姐姐一起住, 唔會再同我地住, 己後只有媽媽和女女, 不過爸爸有時間會返來看你, 你也可以找爸爸, 自已先不要被開談爸爸的事, 平淡面對去講, 等小朋友在自然中度過, 自已心如刀割, 也要努力平靜, 不過我有時也會同女女講, 媽媽掛住爸爸, 你有冇?大家就開始傾吓心事....

現在多了帶佢同單親家庭小朋友一起玩, 佢都明天到沒有爸爸不是怎樣特別, 我女女比我便叻, 在活動中佢好開心...

不過有時情緒化, 唔開心發脾氣, 已同學校社工講清楚, 我哋現在情况, 等社工在學校留意女女多点, 最近社工話表面正常好開心, 但有一次交談中女女講唔開心的事時, 是笑着講, 社工話有點不正常, 會再留意佢....

希望可以幫助你, 你有意見也可以提点, 大家互相幫忙

大宅

2 個囝的功課一直都是我跟進, 從前c6 會幫手做d 家務, 依家變了單親, 家務要做, 功課要跟, 工要返, 真係好辛苦。

大囝已中四了, 他的功課自己攪掂, 細囝p.4 , 他的功課仍是我跟進, 不過由於無端端變了單親, 我和孩子都很難適應。
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

首頁

尾頁

跳至