家事百科

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

想問下有冇人用過lux士多啤梨個隻?
係咪同沐浴露一樣嫁隻味?

有冇邊隻梘好香好香嫁??

公爵府

冇媽咪用緊?

公爵府

大宅

hashtag影視迷勳章

忘了家裡是甚麼時候開始改用沐浴液和洗手液﹐只是清楚記得﹐小時候洗澡洗手洗衣都是用肥皂 — 洗澡洗手的叫香皂﹐洗衣服的是勞工皂。

據說﹐改用沐浴液和洗手液是因為比較方便﹐而且有護膚作用。在廣告宣傳效應下﹐用沐浴液和洗手液時﹐心理上的確感覺比較護膚。

大宅

直到後來﹐看了資料﹐才知道很多沐浴液和洗手液的主要潔淨成分(界面活性劑)相當刺激皮膚﹐如sodium lauryl sulfate (SLS) ﹐不但傷害毛囊細胞﹐也有致癌的憂慮 ( "Final report on the safety assessment of sodium lauryl sulfate." Journal of the American College of Toxicology; 1983; 2(7). ) 有的產品使用別的界面活性劑﹐如Sodium Laureth Sulfate (SLES), Ammonium Laureth Sulfate (ALES)﹐也是有產生致癌物質的憂慮。除此之外﹐沐浴液和洗手液無可避免加了很多防腐劑。所以說﹐「護膚」這一賣點只是市場推廣的幌子﹐不可輕信。

再說﹐沐浴液和洗手液用的是人工合成的界面活性劑﹐難於自然界分解﹐不符環保。

知道這些真相後﹐開始不大情願用沐浴液和洗手液。終於﹐有一年在澳洲的街頭市場﹐看到有個婦人在賣全天然的手工皂。攤子上擺放著幾條長長的肥皂﹐婦人就在現場按客人需要把肥皂切成一塊塊小方塊﹐硬硬的肥皂不經修飾﹐拿在手裡覺得很實在。那天洗澡拿出來用﹐感覺是棒級了﹐一來是它不含對皮膚有害的物質﹐二來是洗後覺得很乾淨、毫不刺激。而且﹐肥皂的成份很簡單﹐只有植物油和氫氧化鈉﹐可以自然分解。

基於這樣的因緣巧合﹐我回到了用肥皂的無害時光。今天﹐我更成為手工皂的製造者﹐與人分享我自己製造的手工皂。

大宅

岩岩見到有個媽咪推向

http://zensory.blogsome.com/2009/09/05/soap_experience/

珍珠宮

之前用甘油梘 ( 啡黑色 治濕那隻 )

現在用 diy 橄欖皂

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

見到你禁講,我都好有興趣想改用肥皂喎!唔知皮膚比較乾用左會唔會仲乾呢?又或者會唔會有D係比皮膚乾既人用呢??

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

me too

原帖由 mvshop8888 於 09-11-8 00:35 發表
之前用甘油梘 ( 啡黑色 治濕那隻 )

現在用 diy 橄欖皂

珍珠宮

DIY用天然油

甘油成份可保存

巿面的 生產商早已抽走去做護膚品 化妝品

所以會較乾

複式洋房

小朋友(六歲)用唔用得番梘?因為用沐浴露會痕﹐所以想轉其他野。

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我用ivory象牙皂,不過無香味架

用番梘係因為老公用沐浴露好似倒水咁,番梘會比較平

侯爵府

畀面勳章

我家用PORTEX 蜜糖皂

洋房

用番梘真係幾好架﹐不過要用手工皂喔﹐我老爺奶奶用左半年﹐皮膚唔再痕﹐不過就幾貴。

首頁

尾頁

跳至