嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

厭奶期並非必然出現既階段, 但係普遍性都幾高, 當然我自己都係要面對呢個問題, 係周圍既資訊途徑睇左一些文章, 加上自己親身體驗, 有少少結論可以同大家分享.

事因
寶寶係成長既過程之中, 食奶量係會有所增加既, 健康院同埋好多書籍都有建議既份量, 父母一般當發現寶寶係每次餵奶之前已經表示肚餓, 維持一段時間, 比如連續幾日或一個星期, 係會半安加上原有既份量, 如果奶量一路提升, 健康院既指示係 “佢食得既就可以比佢食啦”

起因
寶寶係三個月尾.四個月頭開始唔願意食奶, 每日奶量可以減至之前既一半, 而且面容未有保持肥漲, 呢個情況可以維持好一段時間, 比如幾十日至兩/三個月都有, 父母更煩惱既係…..醫生同姑娘都話 (標準回答)”係咁架啦, 如果佢既體重合格, 係無問題既”

真正原因 (呢個係我聽聞最安心既)
寶寶係出生頭兩個月, 食奶係一種神經反射動作, 第三個月開始消失, 而且因為父母既關心與緊張, 對肚餓既感覺開始陌生, 寶寶知道有人照顧, 定時有奶食, 求生本能轉弱, 亦由於醫生同姑娘都同聲建議”食得就比佢食啦”, 寶寶其實已經食多左份量, 再者係四個月左右, 寶寶既生長開始放慢;
係呢個情況之下……寶寶身體會出現反應, 一來唔再需要食咁多奶, 二來之前係身體儲存既營養(食多左既奶), 慢慢放返出黎, 三來係佢肚餓就自然有得食, 係精神上同身體上, 佢都唔再有食奶既沖勁, 而且五觀同手腳既觸覺開始成長, 食奶對寶寶無之前咁吸引...

怎樣防止
寶寶出現厭奶之前, 其實係有個過程…..
首先係多肚風, 近黃昏成日肚仔痛, 表示消化不良
第二係多大便, 早一次, 晚一次
第三係嘔奶
第四係食奶勁扭計
第五係厭奶, 唔食奶

厭奶係好麻煩既事情, 因為無辦法掌握寶寶到底幾時肚餓, 要食幾多, 住住要父母慢慢試….食奶如果無定時, 生活又怎會有規律呢, 對寶寶所有既安排都變得被動, 寶寶既腸胃亦因為食過量, 要休息, 訓得唔好, 成日喊……..雖然, 基本上係可以慢慢復原, 不過有身體某部份做成傷害, 亦唔係一朝一夕可以發現, 父母大感頭痛;
另外, 要確定寶寶係唔係會厭奶, 其實非常難, 父母基於愛子女, 想子女盡量食多的, 可以快高長大, 於是乎盡量希望寶寶食多的, 而健康院亦只不過輕輕帶過”….佢食得就比佢食….”, 係呢種種情況之下, 自然步向厭奶

要防止寶寶厭奶,
(一) 父母要明白, 唔係食得多就叫好, 只要體重正常增加便可, 太肥既話…..問題唔係一朝一夕可以發現;
(二) 開奶茶, 米水開奶, 保嬰單, 寄應丸…..唔係解決方法, 多食無益;
(三) 一旦發現寶寶唔願意食奶, 一定唔可以強迫佢, 要比佢知道咩係肚餓
(四) 步向厭奶既過程….唔係單一, 唔係一朝一夕, 亦可以變成其他事情, 父母要明事理, 懂分析, 知輕重…

如果已經厭奶
已經出現厭奶既話, 唯有食返小的既份量, 安守寶寶唔食便算既守則, 靜待寶寶恢復過來, 如果體重稍微回落, 可以等食粥仔既時候, 自然追反.

男爵府

thx for sharing

別墅

多謝分享, 真係好有用呀!

子爵府

醒目開學勳章

謝謝賜教, 穫益良多

複式洋房

thx for sharing!!!

大宅

謝謝妳的分享,但係我寶寶而家4個月,完全唔肯飲奶,連水都唔肯飲,每次哭得很厲害,不停咳,甚至哭至氣喘...我用過好多唔同方法..1. 等耐d先比佢食(6-7小時她都不餓) 2. 換不同牌子奶咀(因為本身用chu chu食成個鐘先食得3安,仲成日飲飲下瞓左,第二個牌子用15至20分鐘食左5安,但而家一見到奶就喊!)

我都唔知可以點..

原帖由 rebreather 於 09-12-21 17:13 發表
厭奶期並非必然出現既階段, 但係普遍性都幾高, 當然我自己都係要面對呢個問題, 係周圍既資訊途徑睇左一些文章, 加上自己親身體驗, 有少少結論可以同大家分享.

事因
寶寶係成長既過程之中, 食奶量係會有所增加既, 健 ...

男爵府

原帖由 yan's 於 10-1-1 17:31 發表
謝謝妳的分享,但係我寶寶而家4個月,完全唔肯飲奶,連水都唔肯飲,每次哭得很厲害,不停咳,甚至哭至氣喘...我用過好多唔同方法..1. 等耐d先比佢食(6-7小時她都不餓) 2. 換不同牌子奶咀(因為本身用chu chu食成個鐘先食得3安,仲成 ...

訓左先食...

大宅

點樣瞓左食?剛瞓著時?定熟睡時搞醒佢?

原帖由 rebreather 於 10-1-1 18:16 發表

訓左先食...

大宅

原帖由 yan's 於 10-1-1 17:31 發表
謝謝妳的分享,但係我寶寶而家4個月,完全唔肯飲奶,連水都唔肯飲,每次哭得很厲害,不停咳,甚至哭至氣喘...我用過好多唔同方法..1. 等耐d先比佢食(6-7小時她都不餓) 2. 換不同牌子奶咀(因為本身用chu chu食成個鐘先食得3安,仲成 ...

體重有冇輕左?

別墅

我個囡 80日,而家開始好似有厭奶期既徵兆,就係黃昏時開始喊唔停.到夠鐘食奶時佢唔食.又不停喊....訓又訓唔林.好易醒,成日喊到個肚好多風.請問這時是否在厭奶期 ?

大宅

在未有厭奶惡化時去醫生同磅過輕左少少,但都係75至90線。

我試左sleep feed...真係work架!昨晚同今早都有五安落肚。 醒左之後果餐便4安了..不過已經好開心!

原帖由 bbJP 於 10-1-2 08:58 發表

體重有冇輕左?

別墅

My bb is now 6 month-old. He has been 厭奶 for almost 3 months! I have been feeding him when he is asleep, however, I have read some books said it is not good to feed bb when they are asleep.
So....
I am thinking to change the formula.
Do you think it is good to change formula just because of 厭奶?

男爵府

有一段時間無跟返條帖, 原來已經有幾個回應, 見有的係另一的帖有討論, 係度唔再講啦....
我其實都係苦主, 小朋友大概唔願食奶都有成個月, 雖然過左去, 不過聽講會有再出現既可能, 所以而家對於隻衰豬飲食都係好小心, 至於有咩辦法....呢個係同心理有關多的, 方法你可以試, 唯一唔可以試既係迫佢食, 佢係瘦既, 係細碼既, 比你迫到肥既, 變左大碼....呢樣唔係一件好事黎既......
只要佢食, 訓, 玩, 苛都有, 而且係開心既, 小朋友係會自然成長.....

男爵府

我仔由3個月開始厭奶到而家10個月都係咁, 一直都係等佢想訓覺先比佢食住訓, 但到大約6個月有一日突然肯食, 仲要4安唔夠要食7安, 呢2個月好開心, 次次夠鐘比佢食又肯食哂7安, 但維持左2個月到又唔再食, 但又變左好鐘意食粥仔, 而家佢十個月好耐冇用過奶樽食奶因為佢唔肯, 用杯或飲管比佢飲, 日頭全日先飲得4-6安咋, 但有時連粥都唔食, 全日乜都唔肯食, 睇住佢瘦, 但過一排又肯, 來來回回咁而家都慣哂, 唔食由佢, 餓一排自然又大食返又會肥返, 不過心理上都仍然好擔心, 希望佢大個d會食野好d, 唔駛成日都瘦猛猛咁

男爵府

回覆 14# sickbanana 的文章

我隻衰豬都係有反反覆覆既情形, 比如有陣時有一兩日又唔係幾食, 我叫呢的係無胃口, 同厭奶唔同, 起碼佢見到奶樽唔會喊到死死吓先啦, 不過去到五個幾月既寶寶, 開始知道大人既表情, 你如果對著佢唔開心, 或者對著佢發惡, 佢係會有反應.....而家如果佢有時唔飲奶, 我只係淡淡然, 盡量輕鬆一點, 有時可能對佢笑吓.....見佢都係笑笑口回應, 咁就算架啦....
因為以前試過鬧佢, 佢仲喊到大大聲, 搞到成家人都唔開心......

首頁

尾頁

跳至