烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi 各位,

又是制作金桔辣椒嘅時候ar!

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2025563

yuk hei mum

子爵府

好媽媽勳章

hi hi..我旱2個跟你做左一支.. 但d 吉仔吾"就" 皮.. 係"立" 左小小.. 我抽粒黎食.. 小小辣..吾咸香..
返面. d chillie & garlie 就好正..

偽咪太少salt 呢.....

大宅

hi,

可加豉油點or有浸緊柑拮嘅鹽水落些少調味!

yuk hei mum
原帖由 pipip929 於 10-2-25 12:22 發表
hi hi..我旱2個跟你做左一支.. 但d 吉仔吾"就" 皮.. 係"立" 左小小.. 我抽粒黎食.. 小小辣..吾咸香..
返面. d chillie & garlie 就好正..

偽咪太少salt 呢.....

子爵府

好媽媽勳章

但個吉仔. 點為之. 浸到ok. 可以食.
佢而個款吾似..個d 平時.. 出街買林晒身 轉晒色既..酸梅or lemon.. 最多係似..浸左咸水既吉仔.. 有d爽身.. 吾林..

可能我食得辣. 我打開比老公投訴d 味好辣. 但我食入口.. 又好似吾多辣.. 但我已加左..好多chillie n garlic....

請指教...

大宅

hi,

顏色如下圖,因為我做呢樽金桔辣椒時已浸咗金桔,所以我加咗金桔鹽水,冇放鹽,你有冇將金桔一開二 如果冇請試吓,效果會好d!

yuk hei mum

原帖由 pipip929 於 10-2-26 12:05 發表
但個吉仔. 點為之. 浸到ok. 可以食.
佢而個款吾似..個d 平時.. 出街買林晒身 轉晒色既..酸梅or lemon.. 最多係似..浸左咸水既吉仔.. 有d爽身.. 吾林..

可能我食得辣. 我打開比老公投訴d 味好辣. 但我食入口.. 又好 ...

大宅

乜原來可以將金桔一分為二的,我之前看見yuk hei mum的介紹,所以浸了1樽。但用了街市買回來的,可以當生果吃的金桔,好像怪怪地。我今年特登買了1盆年桔回來,希望今次成功。

原帖由 tinetinew 於 10-2-26 19:52 發表
hi,

顏色如下圖,因為我做呢樽金桔辣椒時已浸咗金桔,所以我加咗金桔鹽水,冇放鹽,你有冇將金桔一開二 如果冇請試吓,效果會好d!

yuk hei mum

http://i734.photobucket.com/albums/ww34 ...

子爵府

好吸引啊!但想請問是長身那種金桔,還是圓形扁扁地那種四季桔?邊樹有得賣呢?

原帖由 tinetinew 於 10-2-24 23:02 發表
hi 各位,

又是制作金桔辣椒嘅時候ar!

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2025563

yuk hei mum

大宅

hi,

我用長身那隻,街市生果檔有售!

yuk hei mum

原帖由 shmom 於 10-2-27 14:49 發表
好吸引啊!但想請問是長身那種金桔,還是圓形扁扁地那種四季桔?邊樹有得賣呢?

大宅

hi,

祝成功!

yuk hei mum
原帖由 Adelakan 於 10-2-27 10:19 發表
乜原來可以將金桔一分為二的,我之前看見yuk hei mum的介紹,所以浸了1樽。但用了街市買回來的,可以當生果吃的金桔,好像怪怪地。我今年特登買了1盆年桔回來,希望今次成功。

...

男爵府

原帖由 tinetinew 於 10-2-26 19:52 發表
hi,

yuk hei mum

http://i734.photobucket.com/albums/ww34 ...

If I don't use "已浸咗金桔, then is it Also 將金桔一開二, 效果會好d? thanks!

大宅

hi,

上年用已浸咗金桔整,好似快d可以食得...

yuk hei mum
原帖由 Pretty2036 於 10-2-28 08:33 發表

If I don't use "已浸咗金桔, then is it Also 將金桔一開二, 效果會好d? thanks!

男爵府

原帖由 tinetinew 於 10-2-28 22:09 發表
hi,

上年用已浸咗金桔整,好似快d可以食得...

yuk hei mum

then if I use new 金桔整, shall i 將金桔一開二 and make it?

子爵府

好媽媽勳章

i add more 浸吉的水入去..希望好d..

版主, 可以放大.. 整好既金吉應該係咩樣..

大宅

hi,

一開二 is better!

yuk hei mum
原帖由 Pretty2036 於 10-3-1 12:19 發表

then if I use new 金桔整, shall i 將金桔一開二 and make it?

大宅

hi,

yuk hei mum
原帖由 pipip929 於 10-3-1 14:43 發表
i add more 浸吉的水入去..希望好d..

版主, 可以放大.. 整好既金吉應該係咩樣..

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 tinetinew 於 09-2-5 12:02 發表
hi,

我會買d桔仔+粗salt(適量)+(蒜頭+辣椒切好爛)攪勻放玻璃樽後入雪柜!放翻三五七个月,須要時加你喜愛豉油!因我勁食辣,呢支係我嘅命根!

yuk hei mun ...

如果買到桔仔,我都會試下

大宅

hi,

yuk hei mum
原帖由 ZZdaphne 於 10-3-2 21:29 發表

如果買到桔仔,我都會試下

男爵府

畀面勳章

請問係咪可以連皮食埋果種柑桔呀?

原帖由 tinetinew 於 10-3-5 20:48 發表
hi,

yuk hei mum

大宅

hi,

攞嚟浸咸柑桔嘅就可以!

yuk hei mum
原帖由 tww1229 於 10-3-5 21:37 發表
請問係咪可以連皮食埋果種柑桔呀?

大宅

死啦死啦,我買左連皮食果d甘桔呀,仲整左tim喇,咁點算呀?我見到個樽底有小小水出呀,係迷買錯桔嘅關係呀定係d鹽出水呢 我已經抹到一滴水都冇架喇=.=切辣椒切到手都軟,唔係唔成功呀ma=____=

首頁

尾頁

跳至