跳至

首頁

尾頁

禁止發言

男爵府

好奇一問 : 你唔係已經揀左元朗既一間直資學校嗎?? 因為我都有留意元朗直資學校, 是否學校有問題嗎?? 謝告知!

水晶宮

i want know too

複式洋房

原帖由 尚宮大人 於 10-3-6 17:00 發表
:) 香港路德會增城兆霖學校:
http://www.siuleunsch.edu.hk/

大家點睇衣間學校?

有次係出面觀察,d學生都係講廣東話.我想請問人無有知道除左英文科之外,例如數學聖經常識,是否用英文教科書呢?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yfatwong 於 10-3-10 09:40 發表

有次係出面觀察,d學生都係講廣東話.我想請問人無有知道除左英文科之外,例如數學聖經常識,是否用英文教科書呢?

教科書都係中文, 因為唔係直資學校係一定要用中文, 但係數學有全英補充, 常識,聖經& IT都有英文工作紙, 三科都係用中文教完再用英文教時有外籍老師幫手教

PE就用普通話, 視藝就用廣東話

複式洋房

原帖由 健朗媽咪 於 10-3-10 10:04 發表

教科書都係中文, 因為唔係直資學校係一定要用中文, 但係數學有全英補充, 常識,聖經& IT都有英文工作紙, 三科都係用中文教完再用英文教時有外籍老師幫手教

PE就用普通話, 視藝就用廣東話 ...

妳都幾清楚喎,多謝妳的資料先,請問你是否有仔女係入面讀呢?我個仔今年9月就要申請小一啦,20分在手大唔大機會呢?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yfatwong 於 10-3-10 15:37 發表

妳都幾清楚喎,多謝妳的資料先,請問你是否有仔女係入面讀呢?我個仔今年9月就要申請小一啦,20分在手大唔大機會呢?

我仔讀緊P3

20分都好大機會LA, 9成9都入到

水晶宮

健朗媽咪

我以為其他科都係英文授課,想了解下,佢地用中文授課(然後再用英文授課)同其他唔係英普的小學比較,佢地的分別係咪在於佢地事後會用英文教一次呢?(咁咪要用雙倍時間囉?)
你覺得讀左呢間英普小學,小朋友d英文和普通話進步嗎?(大部分小朋友會聽得明和講嗎?)
唔好意思咁多野問,想了解多d呢間小學,我今年開始選校了,謝謝你呀~
原帖由 健朗媽咪 於 10-3-10 16:57 發表

我仔讀緊P3

20分都好大機會LA, 9成9都入到

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 emilylam 於 10-3-11 10:14 發表
健朗媽咪

我以為其他科都係英文授課,想了解下,佢地用中文授課(然後再用英文授課)同其他唔係英普的小學比較,佢地的分別係咪在於佢地事後會用英文教一次呢?(咁咪要用雙倍時間囉?)
你覺得讀左呢間英普小學,小朋友d英文 ...

識得多D名詞, 例如數學埋加減乘除, 圖型, 線........的英文, 好處係唔駛上到中學先學, 適應少樣野

我仔本來係怕醜仔一名, 但係入到嚟之後肯講咗, 都會主動同外籍老師溝通, 澳洲嚟交流的小朋友佢又會同佢哋一齊玩, 普通話都講得唔錯

大宅

我都選左呢間,希望攪珠成功啦

洋房

想問問小學有冇分到BAND幾嫁. 如果有呢間係BAND幾呀?
THANK

男爵府

健朗媽咪,
請問你覺得兆霖的課程會否太淺?(對比其他小學同級生), 功課多不多? 小朋友讀書有冇壓力?

原帖由 健朗媽咪 於 10-3-11 13:30 發表

識得多D名詞, 例如數學埋加減乘除, 圖型, 線........的英文, 好處係唔駛上到中學先學, 適應少樣野

我仔本來係怕醜仔一名, 但係入到嚟之後肯講咗, 都會主動同外籍老師溝通, 澳洲嚟交流的小朋友佢又會同佢哋一齊玩, ...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yu-ma 於 10-5-9 17:54 發表
健朗媽咪,
請問你覺得兆霖的課程會否太淺?(對比其他小學同級生), 功課多不多? 小朋友讀書有冇壓力?

中挺啦, D教科書同其他學校都差唔多

功課我就覺得少, 亞仔平時做完功課, 做埋公文式D功課, 再做埋補充, 練埋笛都仲有好多時間淨, 可以追晒三線劇, 不過都有同學要做到好夜先做完, 同埋聽今年D小一家長講都幾多功課

壓力都唔算好大, 因為默書測驗唔算好多, 其實有時小朋友D壓力係家長比, 未必關學校事

洋房

健朗媽咪,
想問問學校書本同其他學校是否不同呢?
你的小朋友回到家會吾會講說話時, 又英又普又廣東話呢?
因我驚佢地冇一樣專長呀.
thank

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ribychung 於 10-5-10 02:30 發表
健朗媽咪,
想問問學校書本同其他學校是否不同呢?
你的小朋友回到家會吾會講說話時, 又英又普又廣東話呢?
因我驚佢地冇一樣專長呀.
thank

教科書實都唔會唔同, 不過另外再有英文譯本,工作紙&生字簿

我仔係屋企係又英又普又廣東話, 起碼佢好願意講, 其實都係好GA, 肯講先會學得快

複式洋房

好媽媽勳章

星期六參觀完呢間學校, 覺得間學校好細同好舊...唔知嚟緊會否裝修吓呢??
其實都明白, 學校細係改變唔到, 但眼見佢樓梯間/走廊天花的水管, d油漆一塊塊半吊半跌, 好外眼...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 健朗媽咪 於 10-5-10 10:32 發表

教科書實都唔會唔同, 不過另外再有英文譯本,工作紙&生字簿

我仔係屋企係又英又普又廣東話, 起碼佢好願意講, 其實都係好GA, 肯講先會學得快

健朗媽咪,
你個仔仔幾多年級呀?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 mcdullyiu 於 10-5-10 13:04 發表

健朗媽咪,
你個仔仔幾多年級呀?

3年級

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 702 於 10-5-10 12:42 發表
星期六參觀完呢間學校, 覺得間學校好細同好舊...唔知嚟緊會否裝修吓呢??
其實都明白, 學校細係改變唔到, 但眼見佢樓梯間/走廊天花的水管, d油漆一塊塊半吊半跌, 好外眼... ...

新翼嗰邊咪新D

複式洋房

好媽媽勳章

where is 新翼?
原帖由 健朗媽咪 於 2010-5-10 17:36 發表

新翼嗰邊咪新D

首頁

尾頁

跳至