婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 58# bonnyye 的文章

o~~無被重視個感覺真係好慘呀~~
我結婚嗰陣,就女家叫我擺,62叫我地唔好攪,話怕阻住人,,,,,,,,我地行教堂,62連c6個阿爺都話唔好叫,結婚咋嘛~~唔好煩阿爺喎.,.......大佬,嗰個係我老公個阿爺黎架~~點阻呀~

總之我結婚個過程,都係男家女家無人理過我,我咩都自己攪掂,咩過大禮等等,男女家都係我包辦,我都唔知我到底係咪即係被重視.............

攪結婚嗰陣好多野令我都幾傷心,攪到我結完婚都心裡面嬲左屋企人一段時間

其中一個例子 : 有一日我約左朋友放工陪我去試衫,我係我朋友放工時間開車去我朋友公司樓下等佢,我去到打俾佢,佢先講佢未必放到工喎~(大佬~你都唔係宜家先知啦~早d講丫嘛~),咁急都唔知搵邊個陪好,咪搵家姐囉~嗰時兩個家姐一齊,係得閒0既,我叫佢地陪我去試衫,佢地唔肯囉~~咁遠(一,我有車,可以車佢,二,就算我無車佢地都有車),佢地話我自己去試咪得囉~~唔想去呀~~仲叫我試完返黎搵佢地食飯................嗰刻真係好傷心呢~~~

複式洋房

你都好丫~我入門時...連一對龍鳳手鐲,佢地都冇俾我呀!!
不過我一早預左..因為佢不嬲都對我唔好!

珍珠宮

好媽媽勳章

我結婚時, 我阿媽堅持唔收禮金 (一毫子都唔肯收, 轉頭存番D錢入我銀行). 到結婚當日, 奶奶好識做, 除左1對重手的龍鳳鐲外, 仲有1卡鑽石, 1個金牌, 1個金幣, 1條粗金連. 奶奶將禮金的錢變哂做金器, 女家另有9圍酒席.

其實樓主你未婚懷孕, 你要有心理準備日後同住的日子唔會容易, 換轉係我奶奶, 一定非常不滿, 以後無好日子過.

民房

回覆 63# jaycee_mami 的文章

哇~你奶奶好重手喎~~
我嗰陣,我c6無端端問佢阿媽買左未,我99話唔知要架喎~無打算買(呢件事引發左d事,麻麻煩煩咁啦~),咁我都覺得算啦~~你唔想買咪唔買囉~~後來佢又走左去買,對鈪唔算好粗,一般啦~但我覺得以經好好(咁我99本身唔衰0既~係"小姐"脾氣d者),除左對鈪,佢仲送左條寶石鍊俾我(雖然我同我c6都覺得佢俾人呃左,),佢話想俾我襯婚紗,可惜我唔記得左戴...........

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我入門時,奶奶話要大攪...唔係擺7圍呀...係要擺30圍以上for男家....但佢offer比我係,我一毫子都唔洗比..佢仲送埋婚紗相,honey moon等比我....
但我全部都無要...(送比我d首飾有要)
點解?我覺得自己無錢就係無錢,何必要用人地d錢令自己風光呢??

我無後悔無擺結婚喎...因為而家親戚相繼結婚,當年佢地無做人情比我..而家我唔洗為還人情黎煩....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 jaycee_mami 於 10-3-25 09:50 發表
我結婚時, 我阿媽堅持唔收禮金 (一毫子都唔肯收, 轉頭存番D錢入我銀行). 到結婚當日, 奶奶好識做, 除左1對重手的龍鳳鐲外, 仲有1卡鑽石, 1個金牌, 1個金幣, 1條粗金連. 奶奶將禮金的錢變哂做金器, 女家另有9圍酒席 ...
唔一定既...
我都係有左先入門...但老爺奶奶都有一對金手鐲,鑽石手鐲,一條粗金鍊,一條粗手鍊..另有6位數禮金....但我無要佢地幫我地擺酒...
之後亞女出世,奶奶幫我坐月,坐得好好...補品做得好好,無收過我錢...
亞女滿月,幫我擺左10圍,收到d金+禮物歸亞女,另比粗金鍊+金鐲仔+5位數利是....

而家老爺奶奶對我好好,好錫我....

民房

我結婚所有野自己同老公出錢,不過99阿支阿左LAW,整到我唔開心,唔係話過大禮D野唔靚,就係要咁咁咁,我都就哂她,但係女家要的就無做,全部從簡,過大禮仲好失禮!仲之就係人地做就要做足,自己就簡單!仲要女家買金比返男家,(不過算啦,都係比老公的)
擺完酒仲在人情到做手腳,落左唔少,私下拿姑對金手鐲我載,在新娘房問我拿回,我唔問她,她唔比返對幼D的我,不過即刻問我拿回幾萬蚊(借左人錢要我還),講大話令到D姑唔採我,
99比下馬威我,整到我唔開心架!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 hanbb 於 10-3-25 10:45 發表
樓主, 好女兩頭瞞呀!!! 你有無聽過呀???
其實你男友就真係好仔兩頭瞞啦, 你都覺得咁樣係鍚屋企人啦, 咁點解你唔錫下你媽?? 要佢咁擔心你呢????

當然, 你要問阿媽借錢, 咁就好難唔講, 但99 的事, 最好就唔好講太多啦, 免得你媽對你99 太多負面印象啦, 而家已經咁多野, 我驚你結婚時兩親家面左左呀!!

你係咪剩係講你99的衰野?? 你99 對你的好野有無講先??例如煮你鍾意食的野?? 你只講衰唔講好野, 好難怪你媽會咁擔心架.
其實你和你媽的價值觀都唔多一樣, 你明知你媽覺得要男家俾禮, 俾錢, 咁你和老公出左咪算囉, 點解要話俾你媽知99無俾錢???

我想講呢句好耐~ 我嫁個陣, 屋企人教我呢五個字! 就係好女兩頭暪!!! 係work架!! 我唔想屋企人擔心, 所以我唔會將99所有既野都同屋企人講, 而我屋企人既事, 我更加一點都唔會向99透路!
如果你係好女, 唔想媽媽擔心, 就真係唔好將99對你既所有野, 全部話番哂比媽媽聽! 當然我明白有d野唔開心想同媽媽share, 但真係可免則免~
大個女喇, 結婚係你地兩個人既事, 點解要老人家粗心呢?

民房

原帖由 sumlam 於 10-3-26 04:33 發表

我想講呢句好耐~ 我嫁個陣, 屋企人教我呢五個字! 就係好女兩頭暪!!! 係work架!! 我唔想屋企人擔心, 所以我唔會將99所有既野都同屋企人講, 而我屋企人既事, 我更加一點都唔會向99透路!
如果你係好女, 唔想媽媽擔心, ...

好女兩頭暪句說話,我都覺得要學下,我結婚嗰陣,男家好女家好,都係好麻煩,但我都選擇唔講,我攪得掂咪算囉~唔想全世界陪我唔高興,亦唔想兩家人有壞印象俾對方.....當然嗰時個人真係谷到爆........

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

大左肚先入門仲要求多多
冇辦法, 剩係呢一句都知你呀媽貪心"我媽就話咁幼不如唔好買"
我結婚老公自己包辦所有費用
比左20圍樓我呀媽
99一毫子都冇出過
老公只會比錢99
唔會花99一分一亳

樓主冇得怪人, 只能怪自己揀個冇本事的男人上牀

伯爵府

我同c6當年結婚, 所有$都係自己比架~

男爵府

呢個絕對work, 我結婚果時又係咁, 好多野都係暪住我媽, 但我老公好直原本咩都同佢媽講, 之後我同佢講有d野唔好同d老人家講太多. 畢竟家長們都唔係太熟, 一有小小問題. 就麻煩. 就算依家結婚. 好多野我地都係冇同屋企人講. 費事麻煩.

佢個老表結婚後二公婆無論有咩事, 下下都同自己媽咪講, 結果...........唉日吵夜吵,煩到嘔!!

原帖由 sumlam 於 10-3-26 04:33 發表

如果你係好女, 唔想媽媽擔心, ...

水晶宮

老公比左99三十萬...99比左對龍鳳呃我...冇擺酒...請親戚食左餐飯兩圍自己買單...事後99話幫我收埋親戚送的金器...一收收左六年唔還返比...我哦左老公六年逐之巨頂唔順出聲問巨亞媽要返...

少奶奶的身份,丫頭的命...

民房

原帖由 54heima 於 10-3-26 17:54 發表
老公比左99三十萬...99比左對龍鳳呃我...冇擺酒...請親戚食左餐飯兩圍自己買單...事後99話幫我收埋親戚送的金器...一收收左六年唔還返比...我哦左老公六年逐之巨頂唔順出聲問巨亞媽要返...

...

點解會俾99拎左0既?d親戚唔係直接送俾你架咩?

水晶宮

當年我地系外國住...香港同親戚食飯...99話我地唔方便帶走...巨幫我收埋...mouth:
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我估你99可能驚你地玩玩吓
你知而家d婚姻幾兒禧
你99冇熔到你d金
我諗佢都打算比番你既:loveliness:

原帖由 54heima 於 10-3-26 17:54 發表

...

子爵府

原帖由 vet 於 10-3-26 16:22 發表
大左肚先入門仲要求多多
冇辦法, 剩係呢一句都知你呀媽貪心"我媽就話咁幼不如唔好買"
我結婚老公自己包辦所有費用
比左20圍樓我呀媽
99一毫子都冇出過
老公只會比錢99
唔會花99一分一亳

樓主冇得怪人, 只能怪自己揀個冇本事的男人上牀

我當然都係同C6一齊出錢搞, 99一個仙都唔使佢地出

子爵府

BK Milk勳章

回覆 60# PrilPril 的文章

唉﹐我的故事又係一匹布咁長。費時0係人地個topic講自己D野啦。

0係呢度見到好多姊妹煩結婚點點點﹐99又點點點﹐0係我眼中﹐有得煩下已經好好啦﹐起碼叫試過擺酒﹐正正式式入門。我呢D﹐好多親戚朋友以為我未結婚0架﹐邊諗到我已經結左就4年。

子爵府

BK Milk勳章

回覆 61# mmkkLum 的文章

計我話﹐如果好似你咁﹐無人理咁﹐真係唔搞好過搞。。。

大宅

龍鳳鈪、吊嘴、頸鍊、介指。

首頁

尾頁

跳至