自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

筲箕灣安利隔離老媽甜品!兩個字~勁差

今日去左幫襯衣間甜品~

一行三人+ 一個兩歲唔夠既bb~

入到去~鋪頭入面牆壁位痴埋一張張a4紙過左膠畫晒公仔
既野~

間野入面冇卡位只有圓櫈~咁唯有靠牆坐啦~如果唔係bb
都唔知點坐~

由於間野既牆痴滿晒野~bb仔一定係手多多會蚊~實在冇
辦法~

如果bb係都要搞~你話佢鬧佢~佢都唔收~咁唔通要綁住
佢?如是者免麻煩唯有俾餐牌bb玩

跟住收銀阿嬸就走黎一野搶左個餐牌話唔好整爛~

我已經覺得唔太高興~如果係怕整爛~可以過膠或者同我地
d大人講聲~我地可以俾返佢而唔係就咁o係bb手上一手
搶左去~當時我都覺得算數~(態度一般)

一路食既時候收銀阿嬸都已經眼啤啤~因為佢搶左bb手上
餐牌所以bb就蚊牆上既野~不過冇蚊到落黎~~

而bb仔叫食就一定會衣衣丫丫~bb唔會識得控制音量~
bb唔識講野~bb大叫亦係好平常既事因為bb學緊講野
會練習發聲~

食到七七八八就黎走~收銀阿嬸就走過黎鬧我個bb叫佢細
聲d話佢嘈住其他客人~

我實在忍唔住問佢「點解其他客人講野咁大聲唔叫其他客人
細聲d? 」

收銀阿嬸「講野唔同尖叫~bb係尖叫」

me「你開餐廳就預左嘈架啦~你而家開圖書館呀?」

我心諗(如果係咁喪鬧個bb整到佢喊晒唔係仲嘈咩?咁若
然我係咁鬧佢話佢都唔收聲係要大叫咁點!?係咪搵膠紙痴住佢把口
?)

收銀阿嬸(接唔上~講第二樣)「細路仔要教架!」

me「我教唔教個仔~點樣教個仔~關你咩事??輪到你出
聲?」

收銀阿嬸(無話可說but繼續撐)「咁你都要教架!」

me「不知所謂~衣d就係待客之度!?都唔知點做生意!

個人意見: 如果衣間鋪頭係咁介意小朋友聲量~佢應該貼張紙o係門口
~十歲以下人士不得進入

所以我建議各位家長唔好帶小朋友去喇~免得自己個小朋友
無啦啦俾人鬧~大人又食到一肚氣

子爵府

我都試過bb[尖叫]被人眼望望,同時老闆仲話 : d餐牌好貴呀,唔該唔好被bb玩啦 !!!!!!

我無想過餐牌點貴 ??? 唔俾bb玩佢喊晒咪仲嘈住人地 ???

其實我都有攞bb平時中意玩的野俾佢啦,但次次都係對我們大人桌上的物品有興趣得多,俾咩玩具佢都掉落地,我都無法先俾餐牌佢玩姐,而且我睇住,都唔會damage佢餐牌的[過左膠]............有時覺得同bb去街食野都好煩...唔通次次行街唔食咩 ?? 不過相信老闆仲煩,見到我們有大有b

禁止訪問

大宅

大家如果想去衣度食野要三思呀!

我次次經過都無入過去,睇黎都唔洗試! 裹面好似拍烏蠅敢... 我喜歡去前面間王林記, 有人情味d!

原帖由 淚天清 於 10-3-24 02:34 發表
筲箕灣安利隔離老媽甜品!兩個字~勁差

今日去左幫襯衣間甜品~

一行三人+ 一個兩歲唔夠既bb~

入到去~鋪頭入面牆壁位痴埋一張張a4紙過左膠畫晒公仔
既野~

間野入面冇卡位只有圓櫈~咁唯有靠牆坐啦~如果唔係bb
都唔知 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 NBMOM 於 24-3-2010 07:39 發表
我都試過bb[尖叫]被人眼望望,同時老闆仲話 : d餐牌好貴呀,唔該唔好被bb玩啦 !!!!!!

我無想過餐牌點貴 ??? 唔俾bb玩佢喊晒咪仲嘈住人地 ???
我家人都成日同我bb去食野,係屯門果間豆漿x王,都係一樣唔多nike小朋友,因為我亞媽講反bb都唔係好唔乖。不過我bb只是童言無忌見到小強就同婆婆講話小強亞婆婆,但我只是知道這間大王d人唔太nike小孩子。所以以後都無再去食,加上d食物唔係好新鮮,麻麻吧。
其實我都有攞bb平時中意玩的野俾佢啦,但次次都係對我們大人桌上的物品有 ...

大宅

好媽媽勳章

我都試過差不多情況, 而間餐廳經理仲請埋我地出去...(當時好尷尬 )
(其實小朋友叫聲真係好煩, 又影響其他客人食o野心情, 將心比己, 如我嚟拍拖食飯, 隔離檯個B衣衣丫丫, 不停叫, 走嚟走去D細佬仔, 攪攪陣, 父母唔理掛住吹水, 我都感到好討厭!)
所以老公抱住妹妹係餐廳外等, 而我同家姐快快食完就走...走時仲不停同經理講唔好意思...唔好意思....
我唔敢講樓主做法好唔好, 但我同老公一定唔會係小朋友面前同人吵鬧...(這是我們的身教)

侯爵府

BK Milk勳章

我自己都好怕出去食野時有d bb/小朋友係到尖叫/大叫..真係好影響.....

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 NBMOM 於 10-3-24 07:39 發表

其實我都有攞bb平時中意玩的野俾佢啦,但次次都係對我們大人桌上的物品有 ...

餐牌咁污糟,我就唔會比bb玩喇,摸過都要抹手!

禁止訪問

子爵府

其實我都知係勁污糟
我都唔想俾佢玩
但果刻佢嘈仲衰
怕左佢為有睇住佢玩
玩前仲用消毒jelly清潔左先
一路望住佢
自己9秒9食囉 !!!!!!!!!!!!
唉..........
快d食完我同bb玩就唔再俾餐牌佢的
點知老闆咁一陣都唔等得開聲話我們

次次出街食野
老公話我使唔使食咁快呀 !!!!
咩'忍'都無啦

大宅

好媽媽勳章

係, 兩歲小朋友係好難控制, 但出街都唔好比BB影響到人. 影響到人仲大哂咁就唔係幾好囉. 父母永遠都覺得自己仔女好細唔識, BB再大D見到你咁樣話人仲會覺得自己影響到人係啱冇問題.

大宅

如果我控制唔到bb,我盡量唔會同佢出街食野,要去就去大型快餐店,嘈d都唔多覺

大宅

好媽媽勳章

BB細時出街係勁無癮架喇. 唔會帶佢去高級餐廳. 我朋友直頭唔出去食飯, 費時煩到人. 而家我仔4歲半已經可以控制, 不過要帶D車仔比佢玩下就唔會嘈到人.
原帖由 NBMOM 於 10-3-24 09:58 發表
其實我都知係勁污糟
我都唔想俾佢玩
但果刻佢嘈仲衰
怕左佢為有睇住佢玩
玩前仲用消毒jelly清潔左先
一路望住佢
自己9秒9食囉 !!!!!!!!!!!!
唉..........
快d食完我同bb玩就唔再俾餐牌佢的
點知老闆咁一陣都唔等得開 ...

子爵府

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-3-24 10:11 發表
BB細時出街係勁無癮架喇. 唔會帶佢去高級餐廳. 我朋友直頭唔出去食飯, 費時煩到人. 而家我仔4歲半已經可以控制, 不過要帶D車仔比佢玩下就唔會嘈到人.
...
你都好d,仔仔4歲,我b剛滿一歲,教佢都唔係好明咁......

所以現在都少左出街食

子爵府

好媽媽勳章

餐牌唔好玩,唔好以為塞左俾個b,大人安樂晒.其實已經錯晒,咁污漕我做大人都唔想掂啦,仲點會俾個b掂呢?
既然bb好奇乜都玩,點解唔帶一兩件佢d玩具,分散注意力呢?餐桌禮儀唔一定要大個先教或大酒店先有,細細個培養,就算地mou大排檔都要適當禮貌,唔係行入去俾錢銷費聲就要大,眼睛係雪亮,行為反映個人修為/修養
亞嬸態度唔啱但錯唔晒,如果控制到bb情緒同行為好地地,人地有無位入先?如果盡晒力都搞唔掂個b,人地有眼見到唔會點出聲卦.一句按制唔到將個責任推得一乾二淨,父母本身控制唔到既話,由得佢?仲有邊個有資格教呢?
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

過去了, 算喇....不過...

唔好以為兩歲人仔唔明你做緊講緊mug野呀!
身教好重要
你有沒有感覺現今有不少青年人都要其他人"就"佢地.....原因?

子爵府

原帖由 sfll 於 10-3-24 10:36 發表
唔好以為兩歲人仔唔明你做緊講緊mug野呀!
身教好重要
你有沒有感覺現今有不少青年人都要其他人"就"佢地.....原因?
我都好努力呀 !!!!!!!! 不過,我bb係一歲唔係兩歲呢,差好遠..................

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

me too 我都覺得唔好意思 所以去大型快餐店 或者foodcourt 嘈都唔多覺

唉 調轉頭咁諗別人都想靜靜地食嘢呢

有咗小朋友出街食飯係煩啲架 不過都係頭幾年啫

原帖由 CBBCBB 於 10-3-24 10:08 發表
如果我控制唔到bb,我盡量唔會同佢出街食野,要去就去大型快餐店,嘈d都唔多覺

大宅

同意, 態度有問題既唔只係收銀阿嬸, 其實我覺得佢出聲叫人教仔真係side氣, 因為以後受既肯定唔會係阿嬸自己....
原帖由 renren 於 10-3-24 10:25 發表
如果盡晒力都搞唔掂個b,人地有眼見到唔會點出聲卦.一句按制唔到將個責任推得一乾二淨,父母本身控制唔到既話,由得佢?仲有邊個有資格教呢?

首頁
12345...6

尾頁

跳至