單親天地

跳至

首頁

尾頁

寮屋

我決定離婚但應該怎樣做?(已有小朋友)急請幫忙

我決家離婚,我老公也同意,我有一個女,我老公比個女跟我,又或者共同撫養權....我應該怎樣搞離婚?因為我是沒工作沒經濟能力我怕法庭會不給囡既撫養權我,我不想失去我女兒.
我想問一下
1,怎樣離婚手續?
2.要請律師嗎?
3.如果我老公同意比個囡跟我,但我沒經濟能力個囡會不會不判番給我?
4.請問有沒有共同撫養權這回事?是怎樣的?
5.離婚的費用是多少?
請幫幫忙~謝謝大家

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 我決定離婚但應該怎樣做?(已有小朋友)急請幫忙

要去律師樓攪,請律師,因為有小朋友就算雙方同意都要上庭,同埋大家協意小朋友歸你撫養經濟開題應該唔影響ga wor。以我記得費用大慨$4千幾連上庭,希望d資料幫到你la...或者去呢度問吓[免費法律諮詢]

複式洋房

hi
你可以去灣仔家事法庭自己攪....總數千多元.....不過好多資料要自己填.........雙方同意離婚會好辦.....因為不用攪撫養權.....我都係去家事法庭攪平好多架,我一樣有小朋友

民房

1.法律援助處申請離婚.(我現在批准啦!)2..要請律師.

複式洋房

去法律援助處

洋房

你好, 我同你case一樣, 但已辨好手續, 首先解答你問題:
1, 2, 5) 可去法律緩助署, 佢會幫你搵律師, 如你沒工作沒經濟能力的話就一毫子都不用(我就是), 所有費用只會由你老公負責
3) 只要你老公不爭, 而囡囡是跟開你就不用擔心 (我當年亦如你一樣)
最後我想提你, 你可以申請綜緩, 咁就可解決你兩母女生活問題, 因我以上全經歷過
sia200404 寫道:
我決家離婚,我老公也同意,我有一個女,我老公比個女跟我,又或者共同撫養權....我應該怎樣搞離婚?因為我是沒工作沒經濟能力我怕法庭會不給囡既撫養權我,我不想失去我女兒.
我想問一下
1,怎樣離婚手續?
2.要請律師嗎?
3.如果我老公同意比個囡跟我,但我沒經濟能力個囡會不會不判番給我?
4.請問有沒有共同撫養權這回事?是怎樣的?
5.離婚的費用是多少?
請幫幫忙~謝謝大家

大宅

joycemama,

咁我想問你, 你果時等法律緩助署批, 等咗幾耐?

洋房

唔係好記得, 印象中好快!! sorry

民房

我上年攪 $1200 不過Form 內容自已填、不明白都可以問cournter、但最好男與女雙方一齊在那裏填、和大家已商討撫養權和一切財務那就易攪、現在仔的撫養權是我、要出席 2 堂 Court ,第一堂可以大家不出席、第二堂判撫養權雙方一定要到。

洋房

我於3年前攪, 1毫子都不用, 並冇雙方一齊, 因法緩會通知另一方, 而於協商離婚時我同前夫私下簽署協議書, 內容大致個女撫養權, 住所安排(因當時我們有一物業, 但負資產)及財務等, 並且不用上庭, 但前後足足攪咗2年

子爵府

beephk 寫道:
我上年攪 $1200 不過Form 內容自已填、不明白都可以問cournter、但最好男與女雙方一齊在那裏填、和大家已商討撫養權和一切財務那就易攪、現在仔的撫養權是我、要出席 2 堂 Court ,第一堂可以大家不出席、第二堂判撫養權雙方一定要到。

想請問仲駛吾駛分居期ka? $1200 係邊度攪?

民房

分居期只不過是你倆大家一致的口吻、你點寫在請表中的分居期冇人知、這是你倆的協議, 所以我半年的時間巳攪掂離婚

所有的事在家事法庭做、全沒有經律師攪、但你們一定要雙方同議的決定和在你們申請入表那刻,都要雙方簽齊文件,如果單一六方面攪,邊有咁多等時間去那裏,自己都要返工。

首頁

尾頁

跳至