自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

「港童」升中 才懂便後清潔
(經濟日報)2010年6月21日 星期一 06:00

【經濟日報專訊】繼港男、港女後,香港近年亦「出產」了獨一無二的「港童」。在中產父母生兒育女「一個起、兩個止」下、加上不敢逆意的外傭貼身照顧,子女變成矜貴的「小皇帝」,走在街上不難看見操控父母、拳打外傭的孩子,有升了中學還不懂綁鞋帶及自己洗澡、看著香蕉也不知如何剝皮的孩子,他們均是被過度呵護照顧至沒有自理能力的新一代「港童」。
本報將以系列形式,探討「港童」問題、其「罪魁禍首」、成長後的長遠影響,及其行為與情緒病的因果關係。
據[url=]美國
[/url]兒童成長階梯研究,不同年齡的小孩應做到某些的事情,例如在4、5歲便應懂得自行穿衣、如廁後自行[url=]清潔
[/url],6、7歲應懂自己洗澡、睡覺;然而,有心理學家發現,有學童升中後才學習綁鞋帶、洗頭及便後清潔;有孩子被過度照顧至不願上學「捱苦」,連續拒絕上學十多天,即使上學,亦因賴床遲到,父母卻安排司機超速駕駛送其回校。
心理學家指,在其輔導的個案中,三分之一涉及這類「港童」問題,他們更坦言,校內亦有同學與自己一樣;最嚴重的個案,要花3年時間才能「追回」自理能力。
香港健康情緒中心臨床心理學家鄒凱詩坦言,現今家長對子女過度照顧、過分緊張,加上有家傭陪伴左右,新生代的自理能力差了很多:「以前父母買綁蝴蝶結的鞋,逼我們獨立,學綁鞋帶……現在,不是工人在側替小朋友綁,就是家長索性買黏貼鞋!」
父替中三子洗澡 稱親子時間
她透露,其輔導的個案中,多達三分之一兒童問題涉及自理能力,出現「港童」特徵,他們因同時出現多種問題而求助,例如成績差、拒絕上學等;自理能力出問題的程度各有不同:「嚴重的有中三學生仍由父親替其洗澡……竟說是親子時間!」
不少父母或以為不懂洗澡、綁鞋帶是小事,認為總會有人代勞,最重要是將來賺到錢,但事實是,自理能力低會接影響孩童自信心及自我形象,對學業及將來發展均有長遠影響。
鄒凱詩透露,曾接觸一個較嚴重的中一生個案,還未懂洗頭和綁鞋帶,就連便後清潔也是小六才學習:「連護髮素都不懂如何用……未學懂便後清潔時,更乾脆不在學校上廁所!」
除自理能力差,由於被過度照顧,該學生開始好逸惡勞:「在家就是被照顧,食和玩……上學時,遲遲不肯起床,父母請司機接送,超速駕駛送校!」回到學校,連體育課也覺得是苦差,生怕被蚊叮,開始告病假逃避;最終,連續十多天拒絕上學,父母要求助心理學家。
雖然該學生指校內亦有和自己一樣情況的同學,但鄒凱詩表示,當他們漸漸發覺自己與其他同學不同,做不到別人做到的事,便會失去自信心、自我形象低落,做任何事也會覺得自己比別人差,甚至逃避,嚴重影響將來發展。
易失自信形象差 家長應放手
像這樣嚴重的個案,自理能力過低並已影響學校生活,或需花2至3年,去「追回」一些別人幾歲便學懂的事。
「其實現時不少中學生仍不敢一個人睡,甚至與媽媽同床,因而連學校的宿營活動也不敢參加,這影響他們獨立,就連社交能力也受影響!」
鄒凱詩提醒家長,應該學懂「放手」,讓子女可以自立。

*我個女3歲,都可以自已小便後清潔。。。。。。

男爵府

自理能力真係家長去陪養出來, 太照顧真係唔好, 而家食完飯, 我都係叫個仔同我執桌, 跟手要用布清潔好, 再自己做功課.....唔叫佢做, 就永遠都唔識.....

原帖由 絮絮 於 10-6-21 07:33 發表
「港童」升中 才懂便後清潔
(經濟日報)2010年6月21日 星期一 06:00

【經濟日報專訊】繼港男、港女後,香港近年亦「出產」了獨一無二的「港童」。在中產父母生兒育女「一個起、兩個止」下、加上不敢逆意的外傭貼 ...

大宅

好媽媽勳章

我直頭將佢地訓練成 "小工人", 開枱,執枱, 吸塵, 摺衫, 蔒飯 (落米) .... 好駛好用

原帖由 77777 於 10-6-21 07:42 發表
自理能力真係家長去陪養出來, 太照顧真係唔好, 而家食完飯, 我都係叫個仔同我執桌, 跟手要用布清潔好, 再自己做功課.....唔叫佢做, 就永遠都唔識.....

...

男爵府

原帖由 CFaHB 於 10-6-21 07:53 發表
我直頭將佢地訓練成 "小工人", 開枱,執枱, 吸塵, 摺衫, 蔒飯 (落米) .... 好駛好用

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我個都唔弱, 開檯收檯抹檯, 摺衫同洗碗.

我個部唔係水濾吸塵機, 一早叫佢幫手吸塵, 依家怕佢唔夠力拉部機.......倒瀉晒 d 水就真係做死我
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

上兩個星期係興趣班見到件睇到我 "囧" 晒既野.

一位四年班既男仔, 上完堂行出黎坐上長凳度, 跟住先遞出左腳 ....... 等阿媽幫佢除鞋除襪 ......... 之後到右腳 ........ 完全無意識自己去做..........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

唉... 點解"金"多labelling ar?

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 miriam 於 10-6-21 08:09 發表

一位四年班既男仔, 上完堂行出黎坐上長凳度, 跟住先遞出左腳 ....... 等阿媽幫佢除鞋除襪 ......... 之後到右腳 ........ 完全無意識自己去做.......... ...

oh

公爵府

原帖由 IaMMoYY 於 10-6-21 09:28 發表
唉... 點解"金"多labelling ar?

agree.... 雖然我覺得呢類小朋友係好誇張, 不過用「港童」有 d 難聽, 一講我就聯想到所有香港o既兒童, 但唔係個個都係有咁o既情形, 好似「港女」一樣咁難聽!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

4、5歲便應懂得如廁後自行清潔
其實係指小便還係大便??

別墅

醒目開學勳章

原帖由 cathy913 於 10-6-21 09:55 發表

應該指大便, 男孩子小便後也不需要怎樣清理, 而且文中說那中學男孩為了不用清理而避免在街上上廁所, 沒可能上一整天學也不用小解吧 !

伯爵府

溜冰場見個約十二三歲肥屍大隻男仔, 溜完坐低等阿媽幫佢除鞋換鞋不特止, 走時重兩手fingfing, 等阿媽幫佢挽(溜冰)

原帖由 miriam 於 10-6-21 08:09 發表

一位四年班既男仔, 上完堂行出黎坐上長凳度, 跟住先遞出左腳 ....... 等阿媽幫佢除鞋除襪 ......... 之後到右腳 ........ 完全無意識自己去做.......... ...

子爵府

2歲戒片時已教去完小便要抺,幼稚園畢前就一定要學識大便後自行清理呢

原帖由 cathy913 於 10-6-21 09:55 發表

男爵府

大廚勳章

我身邊都有呢類過入溺愛型母親
個仔已經小5, 仲幫佢抹嘴抹鼻涕

別墅

醒目開學勳章

記得之前係bk 睇過一個thread, 話小朋友入了幼稚園還飲奶樽, 有好幾個媽咪都話覺得無問題, 話佢想飲咪由得佢飲, 飲得幾多歲呀, 結果有不少到小學都要臨訓一支奶, 仲話等佢飲多o的奶, 有營養, 其實呢o的有足夠能力用杯飲奶的小朋友, 還要用bb奶樽, 又如何呢 ??

王國長老

係指大便.

女仔小便就由佢開始用坐廁或 potty 時已經要教, 男仔無咁麻煩.

我囡囡 K.2 時大便完已經係自己抹喇.

洋房

原帖由 早教媽媽 於 10-6-21 10:06 發表
記得之前係bk 睇過一個thread, 話小朋友入了幼稚園還飲奶樽, 有好幾個媽咪都話覺得無問題, 話佢想飲咪由得佢飲, 飲得幾多歲呀, 結果有不少到小學都要臨訓一支奶, 仲話等佢飲多o的奶, 有營養, 其實呢o的有足夠能力用 ...

因為有好多都系早上快訓醒果時先用黎飲架~`

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 早教媽媽 於 10-6-21 10:06 發表
記得之前係bk 睇過一個thread, 話小朋友入了幼稚園還飲奶樽, 有好幾個媽咪都話覺得無問題, 話佢想飲咪由得佢飲, 飲得幾多歲呀, 結果有不少到小學都要臨訓一支奶, 仲話等佢飲多o的奶, 有營養, 其實呢o的有足夠能力用 ...

臨訓一支奶有咩問題?
佢唔會瀨濕咪ok lor,
飲奶用奶樽我個女3歲仍然係咁,
仲記得果條thread有人話覺得醜,
我唔覺, 佢有適當自理能力,
平時飲水都係用杯, 無必要執着於奶樽呢個問題~

洋房

原帖由 miriam 於 10-6-21 10:08 發表

係指大便.

女仔小便就由佢開始用坐廁或 potty 時已經要教, 男仔無咁麻煩.

我囡囡 K.2 時大便完已經係自己抹喇.

你女好叻叻啊0甘細個就自己抹~``
我仔宜家小一~`
自己抹屁都系兩個月前先開始~`
第一次果時仲喊到拆樓~`
我話你自己唔抹就坐定定系廁所~`
最後一邊喊一邊自己抹~``
不過D紙就快用左一半黎抹~`

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 翔媽 於 10-6-21 10:26 發表

因為有好多都系早上快訓醒果時先用黎飲架~`

咁咪未擦牙就食野 , 點得呀......, 其實咁做會攪到佢哋成日都懶床, 應該起身, 擦完牙先開始食野飲野嘛

我仔兩歲要開始返N班就開始轉用杯, 除咗訓練佢之外, 仲可以幫我慳咗洗同煲奶樽的工夫

首頁

尾頁

跳至