單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點解唔加爸爸個名落出世紙,第二時bb搵學校會無咁好?

如題~

男爵府

Re: 點解唔加爸爸個名落出世紙,第二時bb搵學校會無咁好?

其實都唔會,有好多人都無加爸爸名啦!
現金社會都好多單身家庭!
只要小朋友健康成長就得啦!

複式洋房

Re: 點解唔加爸爸個名落出世紙,第二時bb搵學校會無咁好?

skyyoyobebe,

thx!

別墅

我個仔都有加爸爸名,你知啦,bb大d可能會睇到張出世紙,佢會問架

複式洋房

但係bb爸爸(c6)係我懷孕2個月已經走左, 佢連見都未見過呀b, 佢連我生仔/女佢都唔知, (因為我好憎佢, 我連屋都搬埋), 我實在加唔落佢個名係爸爸果欄到. :-(

別墅

你地有無結婚先,咁bb跟你姓定老豆姓?

子爵府

唔好太介意啦…我囡囡都係跟我姓架

複式洋房

如冇註冊結婚,又要加爸爸名,係要佢親身去及帶身份証正本架
太空人仔仔

民房

如果bb老豆唔係本地人,又未註冊結婚呢?咁可唔可以加爸爸名落出世紙?
maymay2000 寫道:
如冇註冊結婚,又要加爸爸名,係要佢親身去及帶身份証正本架
未婚媽咪~** 8-)

大宅

點解唔加爸爸個名落出世紙,第二時bb搵學校會無咁好?

HI, 萬諾豬:

你個大女巳經係跟左爸爸姓. 同時, 當你離開BB爸爸時, 你巳懷孕有兩個月BB, 巳証明該BB係屬於佢個骨肉, 出世紙上係應該加上BB爸爸個名. 可令到兩位小朋友都係同姓, 不會令到小朋友日後面對別人的時候, 會有點"難為情".
至於, 羅出世紙時, 唔一定要有爸爸既身份証正本, 有副本都可以, 不過, 攪証件時要加多一封(解釋信), 解釋BB爸爸在離開之時, 你巳懷孕.
我果陣都係咁羅, 若宜家既政策有變的話, 你不仿問下社工.
我本人覺得, 出世紙上有冇BB爸爸個名, 同第時讀書返學, 係"冇關係"既. 見學校個陣, 咪勇敢D同學校講"你地夫妻巳經分開左".

不要太擔心, 我會為你祈禱, 將你的煩惱交托比神!

願主祝福你同你D小朋友!
<< 主 信 實 無 變 >>
慈愛主信實無變, 在每天清晨, 主愛巳彰顯.
慈愛主信實無變, 沒有分陰晴, 主愛勵勉.
慈愛主信實無變, 日影西斜, 主愛更溫暖.
慈愛主信實無變, 沒有分冬暖, 主愛復眷.

副歌: 愛慕到達主跟前, 渴慕救主引牽. 困苦, 壓逼,
      憂心, 掛念, 神愛眷必不停斷, 神愛眷終不改變.

複式洋房

Hi , all

個 BB 都係跟我姓 , 其實我都好擔心 , 校方會唔會用有色眼鏡睇...

希望囝囝唔會比人歧視啦

:-(

禁止訪問

複式洋房

佢(c6)就係一d責任都冇, 我真係唔想再同佢有任何瓜葛, (所以我連屋都搬埋, 佢連我生囝生女都唔知), 我呢世都唔想再見到佢, 當時我有左, 係佢話唔要呀b.....

我而家同個女個囝生活, 雖然冇左佢, 但我地真係生活得好開心!! 我再辛苦一個人去面對, 我都覺得好值得

我攞左出世紙喇~~~ 我個仔跟我姓....yeah!!!

複式洋房

恭喜你make咗decision !

祝願大家生活愉快 , 冇男人都掂, YEAH YEAH YEAH!!!

別墅

How old is your daugher?

You are a superwoman......But me.....

Hope you enjoy your lift....

別墅

我收到你massage啦, thank you, but整完亦唔見啦!

我已入左你比我個網址, but........好難明....

你online時能吾詳盡d, thank you

大宅

1)我有BB爸爸既ID Copy,想係出世紙加佢個名,跟佢姓,我自己去攪出世紙

2)我同BB爸爸一齊去攞出世紙

我想問以上兩種方法會唔會有咩唔同,出世紙上會唔會有咩唔同既特別註明呢?

大宅

HI.我有好多煩惱都要自己解決,我係一個未婚媽媽,由我同佢一齊開始佢就呃我,佢原來本身有家室,我唔明點解佢仲要攪我,岩岩知道有左既時候佢話要,到我知道佢有家室,佢就叫我唔好要,我而家已經6個月啦,我仲有好多既煩惱包括金錢,同屋企人講,等等,發生左呢件事之後我覺得我好似冇哂d朋友,家庭,事業,所有野都冇哂,d日子仲好難過...有冇人教下我應該點做呀.....可以add我[email protected] AND callme 61441165 AND e-mail:[email protected] 我真係好需要答覆呀唔該

伯爵府

vivian913 發表於 11-5-9 00:43
HI.我有好多煩惱都要自己解決,我係一個未婚媽媽,由我同佢一齊開始佢就呃我,佢原來本身有家室,我唔明點解佢 ...

社會福利署熱線 2343 - 2255
向晴熱線 (24 小時緊急熱線) 18288
廿四小時一站式債務專線 (向晴軒) 2382 - 2929
母親的抉擇 (未婚懷孕輔導) 2808 - 2022
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

DEL

wayso  做乜del左唔比人睇啫..&gt;.&lt;  發表於 11-5-9 09:53
酸棗仁  呀? 你回覆06年嘅post ? 重答得咁認真添 ?  發表於 11-5-9 01:10

首頁

尾頁

跳至