單親天地

跳至

首頁

尾頁

寮屋

有無人試過 離 婚打官司成功爭到對方資產 ????

有無人試過 離 婚打官司成功爭到對方資產 ????

男爵府

Re: 有無人試過 離 婚打官司成功爭到對方資產 ????

你是不是指佢唔比善養費?
要用法律追討呀?
定係佢唔肯簽離婚紙呀?

寮屋

是的,他兩者皆say "no", 我想我要跟他打官司, 我的資產大約70萬, 而他就有3層樓已經 full paid (around HK$7,000,000.00). 不知道我有無 權利分享他的資產 ??
我們有一個女兒 (under 10 years old).

大宅

畀面勳章

我老公公司有個法律顧問,如有需要可幫你問一問

★各位好!我叫晴晴豬★ 《我係2005年1月19日,上午7:13,係瑪嘉烈醫院出世》 19/1 - 3.32kg 24/1 - 3.36kg 21/2 - 4.45kg 21/3 - 5.21kg 22/4 - 5.58kg 23/5 - 6.11kg 27/4晴晴識得轉身啦,仲會反轉再反轉添! 21/7 - 6.27kg

大宅

如果你証明到你有份為佢果d樓付出過,都應該可以分返份,唔一定係真金白銀攞過錢架噃,例如你本來有份工,但為咗照顧家庭,唔做,咁就為你老公慳咗d支出,幫補咗佢供樓都計喎

你當然有權要求贍養費啦,至於攞到幾多,主要睇佢負擔能力,你實際需要幾多同你離婚前生活質素.

打官司要洗錢架噃,計掂數先好噃

寮屋

晴晴豬媽 ,

感謝你ge提議,真的多謝o西, 我自從女兒 出生 後就做full time 家庭主婦, 沒有收入, 所以今次打官司都使我好頭痛, 可能不夠錢同他鬥, 但我再無 法忍受他包二奶, 我已經知道這事情有一排, 晚晚無法睡覺, 問他, 他不承認, 還比我惡, 現在一天對我來說都很難度過. 大家請幫幫我 !

男爵府

saturday,

你自己已經有約70萬資產, 基本生活已不是問題,
何必心煩鬥不鬥過他, 只是你甘不甘心罷了.

你不甘心的, 就請個最好的律師同佢死過, 詳細列明你的權益, 你是法妻最少都有一半資產權的, D錢寧願益個律師打晒官可, 分清一蚊一毫都唔留比個二奶, 錢能夠解決的根本就不是問題.

你甘心的, 就和平分居兼申請離婚, 留起個旁身錢, 好好計劃自己和女兒的生活和打算, 惦花野草的男人就算肯返轉頭, 都怕佢有愛滋喇!

子爵府

我多事八卦講兩句…
私家偵探…搜集證據

珍珠宮

好媽媽勳章

monly ,
唔係唔得,要影到無穿衫褲,兩條肉蟲響床,法庭先接納係通姦渦!
其實唔一定要爭到對方資產,你有個囡都可以爭到子女生活費!~

民房

唔好意思, 過路八掛一問.....
請問爭資產打官司大約要幾多$ ? 係咪輸o左果個俾? ?-(

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

maggielau0705 寫道:
monly ,
唔係唔得,要影到無穿衫褲,兩條肉蟲響床,法庭先接納係通姦渦!
其實唔一定要爭到對方資產,你有個囡都可以爭到子女生活費!~

如果無影到相,但係出面已經生左細路,O甘算唁算通姦呀!

男爵府

applefei,

通姦不容易舉証,當然,如果答辯人和情婦或情夫生下孩子,或答辯人親口或白紙黑字承認,是最好不過的事情。

由此,如果發現丈夫與另一異性發生性行為的話,應立即與他停止同床,法例說明,如果入稟人在知道通姦的事實後,仍與答辯人居住超過半年以上,則通姦便不可以成為入稟的依據。

男爵府

還有補充的是,是在法律上要証明「通姦」郤是絕不容易的,例如女方就算明知道男方有第三者,甚至知道該名第三者的名字,但是如果無具體証據,仍不能指其通姦的。

所謂具體証據,差不多就是要「捉姦在床」,例如拍攝到照片,証明其有極親密行為,或是出入酒店房間等,法庭才有可能信納對方通姦的。另一種可能是對方坦白招供,以書面承認其與其第三者通姦,可是又有多少人肯坦白招認呢!

因此,儘管在現實上,通姦大概是頗為普遍的,但在法律實務上,卻並不容易以此為理由,提出離婚的.

但...........另一方可以據以「行為不合理」提出離婚,取代「通姦」作為申請原因。

並且不合理行為還有一大串:例如賭錢、打老婆、無端發脾氣,甚至缺乏情趣及關心照顧,也有可能列為不合理行為。

但要注意的是,性格不合並不是不合理行為,在法律實務上,一方必須將「性格不合」轉化成不合理行為,列舉出來,使法庭明白,這些事實屬不合理行,為,令申請人無法繼續與其生活下去。

別墅

原帖由 晴晴豬媽 於 06-3-5 21:02 發表
我老公公司有個法律顧問,如有需要可幫你問一問

不好意思, 我想請問如果層樓是相方簽名, 而我只給供款首3年多, 之後我便沒有供同一起供. 個衰人以家都有供層樓, 還款到目前只付多21萬便付清, 另外, 他向家人在買樓時借了60萬首期, 我想問如果按照香港法律, 我可以平分樓全數金錢嗎.

當時買樓市值 170萬, 而現時為280萬. 正常計算我可以取回多少呢.

複式洋房

我個法援同我講就算用行為不合理都可以同佢分身家,只要小朋友係跟妳的,而妳c6係同妳婚後才買樓,而妳有c6買樓既資料or地址.

複式洋房

原帖由 unchu 於 10-4-13 02:21 發表

不好意思, 我想請問如果層樓是相方簽名, 而我只給供款首3年多, 之後我便沒有供同一起供. 個衰人以家都有供層樓, 還款到目前只付多21萬便付清, 另外, 他向家人在買樓時借了60萬首期, 我想問如果按照香港法律, 我可 ...

280萬-21萬=259萬(未計律師及賣樓費)
如c6有家人借首期証據就259萬-60萬=199萬才用來平分的(未計律師及賣樓費)

新例已保護女方的,只要係聯名,就算冇份供樓,都可分一半,子女係跟妳就ok.
但係要計埋妳的資產才一起平分計的.(如妳自己的私已錢)

別墅

原帖由 Mami_may 於 10-4-13 12:07 發表

280萬-21萬=259萬(未計律師及賣樓費)
如c6有家人借首期証據就259萬-60萬=199萬才用來平分的(未計律師及賣樓費)

新例已保護女方的,只要係聯名,就算冇份供樓,都可分一半,子女係跟妳就ok.
但係要計埋妳的資產才一起 ...

多謝你的意見. 我死老唔想比. 我想請問你有無律師或adviser可以介紹比我.

首頁

尾頁

跳至