單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

夫婦聯名居屋在離婚後如何解決

因在攪離婚, 想請問, 如果居屋業權是夫婦聯名, 共同擁有8年, 現在想把其中一方除名, 可以嗎? 如刪除家庭成員是好似不用手續費.
但是不是要工式離婚才可以用以上的方法去申請?

如以上不行, 是不是要補地價當正式賣給對方才可以? 有人話要第十年後才可以賣.

男爵府

Re: 夫婦聯名居屋在離婚後如何解決

Can apply it from Housing Authority by Court Order

大宅

twjan06,
請問詳情是如何申請? 如不離婚而轉為老公的名可以嗎?

伯爵府

你去房屋署個網頁度睇下, 再睇唔明就直接打去問佢地啦
呢度-->香港房屋委員會

複式洋房

我都搞緊,如果你同你老公係夫婦聯名,
居屋係要去房屋署拿張叫轉名表,
再加$2000比房屋署,最好同埋離婚証明,
等佢批唔批,如批佢地會在4-6星期寄返封野比你,
你再去搵律師同銀行個聯名戶口再搞(又要比錢律師,
我唸最平都要$5000,
當這些野都搞好,再去房屋署拿張叫刪除家庭成員表,
這個就不用比錢,只要你拿律師樓D野就ok,
所有手續就ok
其實居屋好似滿5年就可以賣,
其實如果就咁賣比對方,要保地價同一樣要做以上的事,
我知只有咁多,希望可以幫到你
我係樂樂,06年2月21日出世(男), 出世時3.09kg 6個月有7.96kg

男爵府

Belle3,

You can apply but depends on Housing Authority approve or not.
$2000 is the aplication fee, although they're not approve, the application fee will not refund to u.

男爵府

最重要是按揭完未?
如果未, 一涉及銀行, 就麻煩很多了.

首頁

尾頁

跳至