單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

我要離婚,女女經常哭

我就快離婚,女女已經成日喊,我好心痛,佢成日打俾爸爸話想一家人,又話想同爸爸一齊住,我真係好心痛,佢咁細就要佢承受呢件事.

侯爵府

環保接龍勳章

Re: 我要離婚,女女經常哭

妳女女幾多歲呀?如果有3歲以上,就可以同佢傾談多d...
千奇吾好講爸爸的壞話....正面d講
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

侯爵府

環保接龍勳章

離婚之後,小朋友會有見爸爸的時間嗎?
因為小朋友一時間係好難接受少了一個親人同住..
.妳要比小朋友知,須然吾同住,但佢一生都是自己爸爸
,係無得改變的...改變的只是生活方式...
小朋友好叻...但妳要用多點時間幫佢過度....努力吧!
...
我們這裡很多媽咪都做得到...妳亦可以....

民房

Vane,
佢快5歲, 我有同佢解釋佢爸爸一樣咁錫佢,但佢嘅情緒係學校好唔穩定, 小小事就喊. 我真係好驚會對人生造成好大嘅陰影.
請問你知唔知有無機構會幫呢D小朋友???

侯爵府

環保接龍勳章

妳嘗試吓問吓社工.....因我兒亦是5 歲,由小到大,我都是自己/和朋友用傾談方式,告知爸爸的一切,因為係爸爸不見我們....小兒間中會問:點解爸爸.....我只好用平常心回答...有機會我可約妳通電話/約小朋友玩吓..先再講..因我要開工...
妳住邊區?

洋房

Dear otmama

我個大女初時都係今, 其實小朋友都好大壓力, 有時更會自責以為係自己頑皮導致離婚. 佢地好錫爸爸媽媽, 唔想同任何一個分開. 要小心留意她的情緒, 對她講的話又要小心, 因為佢重係好細, 可能唔明.

同意要同個爸爸協議, 例如見面的次數, 和男家的家庭聚會也要和小朋友同時參與, 令佢覺得唔係分別太大. 如果不參與或少來往, 就會令小孩孤獨, 覺得好似少左好多人錫. 總之, 盡量將受傷程度減至最低. 最重要的還是俾知道爸爸媽媽雖然分開, 但最愛和關心的都是她.

我自己為例, 我平均每星期都見佢地婆婆和祖母一次, 小孩都很開心, 祖母常覺得我好好tim, 教小孩這麼尊敬長輩. 其實, 這些都是身教, 希望小孩將來都會照顧和尊敬自己.

努力, 加油!!

LISA
曾經聽過一個老人家教如果去選終生伴侶, 佢地話好似買鞋, 要睇中個款後, 然後親自去試清楚, 舒服才買, 不要信別人的意見, 因為真正的用家係你. 同意嗎?

民房

vane,
我住荃灣, 你可call我, 多謝你! 但怎樣告知電話no.???

複式洋房

你pm俾佢咪得囉
即係用私人傳訊呀

民房

thanks!

侯爵府

環保接龍勳章

hi,我收到電話no.了..
這裡有好多好媽媽..分佈在18區....只要妳吾好怕我們煩...可以在...閒人區...這裡吹下水...
.或講出來,我們幫到的...都想能合力解答.....

首頁

尾頁

跳至