跳至
[美國] 移民監

首頁
12345...67

尾頁

男爵府

移民監

請問大家現在美國要住幾多年先可以申請入籍?
我親戚話係5年內連續住滿3年就可以,但大家唔肯定!所以想請教大家!謝謝

複式洋房

Re: 移民監

HI,

以我所知都是五年內住滿三年就可以申請入籍。我朋友都只是住滿三年就申請入籍的。

禁止訪問

男爵府

多謝suecheung,
我都想問如果非連續住的日子會計算嗎?

男爵府

要視付你用乜嘢原因得到綠咭..
用婚姻-- 3年
其他要5年

如果有連續出境多過6個月, 就要再連續於usa境內住滿4年零1日至可以apply for citizenship.
如要長期離境(more than 6 months) 就apply 回美証啊! 咪入境時, 移民官有權取消綠咭, 咁你就要上count架喇

禁止訪問

男爵府

好深呀!
我今日收到美國領使館的信喇!開始進入驗身階段。
我會同埋個仔(15months)去!

係我媽媽申請我的!咁即係要四年一個月啦

男爵府

5Y,
你係要等5年嗰隻.. 因為你係父母移民帶同/申請 未滿18歲/不在婚仔女嗰隻, 由得到綠咭後5年可以申請入籍, 如果你中途離開USA多過6個月, 需由入境後起再住滿4 年零一日至可以apply.
而你老公係靠婚姻案, 由得到綠咭當日起, 住3年就可以apply囉

男爵府

i c
thank you so much
Nillie_Mami 寫道:
5Y,
你係要等5年嗰隻.. 因為你係父母移民帶同/申請 未滿18歲/不在婚仔女嗰隻, 由得到綠咭後5年可以申請入籍, 如果你中途離開USA多過6個月, 需由入境後起再住滿4 年零一日至可以apply.
而你老公係靠婚姻案, 由得到綠咭當日起, 住3年就可以apply囉

男爵府

HelloPepsi,
你係要喺USA住滿5年至可以申請入籍架..
唔係4年零一日..
除非你攞green card後, 出USA境 連續多於6個月, 咁如果仲想入籍, 就要由最後一次返入USA後再住滿4年零1日, 方可以合資格入紙apply for citizenship lor

民房

According to the USCIS information (see the official PDF file)
http://www.uscis.gov/files/article/B3.pdf

內容就話必基本需要係 18歲以上
1. 持有永久綠咭 5 年

2. 與 US Citizen 結婚的要持有 3 年, 而你的Spouse 的Citizenship 是超過 3 年, 並且是與同一人結婚超過 3 年 (即係如果離了婚再嫁要從頭計過, 或者你已有 5 年greencard)

但內容又無明文規定必需在美國境內住滿 5 年 或 3 年
但 N-400 form 入面 Part 7 就要寫晒過去 5 年的出入境紀錄 和 Total Days you spent outside USA. 但批唔批就真係要睇個官!!!

我的 Greencard 剛夠 3 年, 我已填好form, 預備申請.

禁止訪問

複式洋房

Hi.. 各位

如果我老公已經係美國公民.. 我老公在舊年5月中apply我去美國..而我老公2月份收到美國通知佢我的visa已經準備好. 寄回香港美國移民.. 請問我還要等多少月先收到移民通知我去驗身..而驗身後要等多月先可以去美國呢 ar..

男爵府

5Y:

我去我父母那邊,係北卡呀!我都想去加州。我媽媽個邊學校唔多。

男爵府

5y,
係呀! Digico講得更清楚, 係有green card開如計..等足5年, 唔係住5年..
但如果你攞green card後 不停出境, 冇交稅/交唔足稅, 又冇固定地址, 就算有green card5年, 考過入籍試, 都唔等於可以入籍架..
記得自得green card後每一次出境都要自己mark低日期, 就算1日(即日來回-->e.g.去一去canada)都要mark低
到考入籍當日要申報架!
我每次都mark低, 費事俾移民局有籍口唔批citizenship.. 下年我要入籍喇, 62同 C6都好緊張.. 唉!講真.. 老公, 仔,女都係citizen.. 咁我入籍嘅目的係乜?? 我個BNO好安全喎.. 有時同Gabriel個媬母講笑.. 好似揸USA passport, 人生安全更"冇"保障..
唉! 為令"C6"一笑... 我會去考入籍試呢

祝各位入籍成功!!

HelloPepsi,
你個問題好難答呀!
depends on 你手腳快唔快..
又要depends on 你幾時收到信去做body check, police check, 如果你試過異居海外(e.g.留學)又要同當地申請police check..
真係睇你個case有幾complicate喎!!
我當年4月收信, 喺melbourne做完police check(我住喺melbourne)就飛返香港做body check 月police check,再等melbourne寄police check 返香港, 再見移民官, 到6月頭至飛過嚟呢..( 因為我有離開香港多過一年{係6-7年}, 所以, 要做埋澳洲嘅police check)..
希望你個case簡單啲...

男爵府

HelloPepsi,
我哋有BK 媽咪住南, 北卡, 同maryland, 佢地上嚟new york時會約我哋 NY mami gathering 呢!
等你啊!

民房

5Y 寫道:
Nillie_Mami,
我係和daddy mami 移民身份移民過黎,咁係咪要住滿4年1個月才可入紙申請?如我先生是我申請他過黎,他就可3年後入紙申請是嗎? thanks

5Y,

如果你已經係 Citizen, 咁你先生就可以 3 年後入紙申請, 否則要等 5 年.

男爵府

del

男爵府

Nilie_Mami:

我收到信驗身架,良民證前排已經做左,所以正常情況來講應該唔會太耐掛!?

我媽媽係北卡的wilmington

男爵府

嘩!
HelloPepsi,
咁等埋你make appointment驗身同 book 期見移民官..
見移民官當日, 如果乜埋document都齊就即日下午攞到visa 可以走lu ^o^

首頁
12345...67

尾頁

跳至