自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友個十幾歲仔一啲都唔聽話,仲成日帶女友返家「依泣」,朋友咩方法都試過,仲當面怒駡個女仔唔知醜,都無用,個女仔仍然厚面皮照嚟,試過經濟封鎖阿仔,個女既仲俾埋錢出街,個不知所謂既女仔屋企好似有返個錢,住太古城成千尺單位,姓蔡十七定十八歲,讀緊副學士,個阿爸仲要係警察高層,朋友好想聯絡到佢屋企人,叫佢管教下個女,無成日日光日白去人屋企送外賣,又驚佢哋會搞大個肚就大鑊,大家可唔可以俾下意見有咩方法防止或搞散佢哋?!年代唔同咗,我都真係未見過咁厚面皮既女仔,人哋全家講明唔歡迎佢嚟,佢仲係照舊吼朋友唔喺屋企時入屋,朋友返到屋企佢都唔走,要人趕至走,莫明其妙。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

時下年青人,十個有九個越反對越要做

我諗防止佢唔大肚就可能有機,攪好d關係可能仲好

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫個男仔用套好過la!!!

大宅

拆房門, 等佢地唔可以鬼混.

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

老套d講句:麻鷹唔管就管雞仔.
叫你朋友多d同個仔溝通下好過幫人教女啦.

大宅

AGREE,教好個仔啦

大宅

個女仔唔怕比人搞大肚咩

侯爵府

回復 7# sasa0208 的帖子

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉!! 你朋友教唔掂個仔, 就管人家個女 (真係雞仔唔管, 管麻雀)

講真一句, 而家既年青人, 你越叫佢唔好, 就越要做

叫你朋友灌輸佢 "安全性行為" 好過啦!! 拆佢房門既話, 佢地咪走去時鐘酒店開房 (反正... 人家個女都唔係未成年, 17定18歲)

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 enahau 於 10-11-18 01:59 發表
朋友個十幾歲仔一啲都唔聽話,仲成日帶女友返家「依泣」,朋友咩方法都試過,仲當面怒駡個女仔唔知醜,都無用,個女仔仍然厚面皮照嚟,試過經濟封鎖阿仔,個女既仲俾埋錢出街,個不知所謂既女仔屋企好似有返個錢,住太古城成千尺單位, ...

都有17~8歲,好難阻止架喇,只會母子間關係越黎越差,為今之計,同個女仔打返好個關係,灌輸性知識,叫佢地做好預防措施,自己都做過17歲,明白父母冇可能拆得散一對小情侶,你唔比佢o係屋企攪,佢地咪去爆房囉~~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

如果佢讀書ok, 都冇辦法, 男仔都冇セ所謂.
繼續經濟封鎖阿仔, 呢pair遲早玩完.

大宅

AGREE,不如叫你朋友管下個仔先啦,你朋友既過激反應,咪盞攪到個仔反感

男爵府

好媽媽勳章

x2
仲有樓主嚮到爆晒個女仔d野出嚟....點解唔寫埋男仔住邊????父親做咩工作???讀緊咩????唔知醜+厚面皮帶個女仔返屋企「依泣」呢????

(抱歉直言了, 我成日都覺得呢樣野係雙方面既~)

原帖由 szeszes 於 10-11-18 10:38 發表
唉!! 你朋友教唔掂個仔, 就管人家個女 (真係雞仔唔管, 管麻雀)

講真一句, 而家既年青人, 你越叫佢唔好, 就越要做

叫你朋友灌輸佢 "安全性行為" 好過啦!! 拆佢房門既話, 佢地咪走去時鐘酒店開房 (反正.. ...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔係話個女仔無問題,不過要管都係管自己個仔啦,如果唔係,就算呢個分手,下個/再下個咪一樣。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢個年紀唔會聽人講, 不如叫佢戴套好過, 最緊要唔好攪大人個肚

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

講咩都無用,買套比佢地好過,學樓上話齋,呢個散左都有另一個,就離成年啦,呢d野都好正常既,最緊要唔好搞大個肚
---生命無價,請支持領養---

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 Kristy-mummy 於 10-11-18 10:18 發表
老套d講句:麻鷹唔管就管雞仔.
叫你朋友多d同個仔溝通下好過幫人教女啦.

agree!!!
搞掂自己個仔, 好過話人地個女 !!
搞出事, 人地走來向男仔家人嘈重煩 !!!

珍珠宮

e+d女仔 咁唔自愛

首頁

尾頁

跳至