自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

1) 將一般洗臉用的長毛巾從中間剪一半。
取其中一片對折,將三邊縫起來翻到正麵, 形成一個袋狀。

2) 將四杯(約兩斤) 生紅豆倒入袋子裏,再將袋子的開口縫起來。

3) 睡覺前,將做好的袋子放入微波爐裏焗(升溫)兩分鐘,

再放到棉被裏去了。
(不多夠,溫溫的紅豆袋子除了摸起來很舒服以外,

還會傳來甜甜的紅豆香喔!!)

4) 測量袋內的溫度,約有63度,而且,放進棉被以後,

可以保持約三小時才會慢慢降到跟體溫差不多的溫度!

5) 這個袋子隻要做了一次,就可以重覆再使用,很經濟實惠,

而袋子的溫度會徐徐的下降,對健康來說也很好。
除了睡覺時用,也可用於肩膀或關節等地方喔!!

6) 為什麼袋子可以保持三小時的溫暖呢?
這是因為紅豆是豆類中含水量最少的,加熱以後,

溫度不容易下降,所以最適合用在這個方法上。

7) 加熱後紅豆的香味也有意外的效果喔!
紅豆加熱以後會散發出一種含有麥芽糖成份的香味,

這個成份有鎮靜的作用,古代的歐洲把它用在精神安定劑上。
所以,這個袋子並非隻是溫暖而已,會讓我們聞了它的香味以後放鬆心情,進而舒服的進入夢鄉喔!!

我依家用緊舊年果個,冇咩特別存放方法,唔涷後放入袋再放入柜,今年攞出嚟照叮,一樣好香紅豆味

我用枕頭袋嚟整架

[ 本文章最後由 hola 於 08-2-11 18:56 編輯 ]

子爵府

我琴日買左$6紅豆整左,的確香噴噴,不過只可保暖半個鐘咋

侯爵府

我用一斤,每次叮3分鐘,都有成2粒鐘暖喎:mrgreen:

原文章由 BeautyPinky 於 08-2-11 18:35 發表
我琴日買左$6紅豆整左,的確香噴噴,不過只可保暖半個鐘咋

子爵府

原文章由 hola 於 08-2-11 18:31 發表
http://www.foodno1.com/component/option,com_alphacontent/task,view/id,810/Itemid,93/

上面網站有教,我依家用緊舊年果個,冇咩特別存放方法,唔涷後放入袋再放入柜,今年攞出嚟照叮,一樣好香紅豆味

我用 ...

sorry..............dead link!!!how to made it???can u tell me???pls!!!

禁止訪問

侯爵府

2) 將四杯(約兩斤) 生紅豆倒入袋子裏,再將袋子的開口縫起來。

再放到棉被裏去了。
(不多夠,溫溫的紅豆袋子除了摸起來很舒服以外,

還會傳來甜甜的紅豆香喔!!)

4) 測量袋內的溫度,約有63度,而且,放進棉被以後,

可以保持約三小時才會慢慢降到跟體溫差不多的溫度!

5) 這個袋子隻要做了一次,就可以重覆再使用,很經濟實惠,

而袋子的溫度會徐徐的下降,對健康來說也很好。
除了睡覺時用,也可用於肩膀或關節等地方喔!!

6) 為什麼袋子可以保持三小時的溫暖呢?
這是因為紅豆是豆類中含水量最少的,加熱以後,

溫度不容易下降,所以最適合用在這個方法上。

7) 加熱後紅豆的香味也有意外的效果喔!
紅豆加熱以後會散發出一種含有麥芽糖成份的香味,

這個成份有鎮靜的作用,古代的歐洲把它用在精神安定劑上。
所以,這個袋子並非隻是溫暖而已,會讓我們聞了它的香味以後放鬆心情,進而舒服的進入夢鄉喔!!

別墅

我已用了幾年,用普通毛巾, 但最近叮燶咗, 要再整過

禁止訪問

侯爵府

我個有a4紙到大,我覺得用棉布好d,感覺冇咁易穿,另我叮3分鐘架

原文章由 木馬 於 08-2-11 18:42 發表
你們的紅豆暖包SIZE有幾大個?
放左幾多紅豆呀?
叮2分鐘OK?
用普通的毛巾就可以嗎?

大宅

個網址都唔係中文黎.點睇?-( ?-( ?-(

禁止訪問

子爵府

但我屋企冇叮叮, 咁可唔可以用蒸蒸:mrgreen: :mrgreen:
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

侯爵府

原文章由 文文媽媽 於 08-2-11 18:56 發表
但我屋企冇叮叮, 咁可唔可以用蒸蒸:mrgreen: :mrgreen:

大宅

ai......岩岩先睇到, 我聽日一定要整番個先得

侯爵府

個做法我copy咗出嚟喇

原文章由 可樂仔 於 08-2-11 18:53 發表
個網址都唔係中文黎.點睇?-( ?-( ?-(

大宅

原文章由 hola 於 08-2-11 18:43 發表

再放 ...

等我明天都買紅豆試下先.thx

子爵府

thank you so much!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

原文章由 hola 於 08-2-11 18:58 發表

人地講事實, "青蛙"咁樣對人.

[ 本文章最後由 文文媽媽 於 08-2-11 19:36 編輯 ]
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

首頁

尾頁

跳至