夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我做的公司好穩定, 人工算幾高, 福利好好, 老闆又好好. 我老公就相反. 所以佢好妒忌, 一有唔開心, 就會攞出黎講: 梗係啦, 你一世死好命......甚至我知道佢俾家用條氣都好唔順, 因為我人工高過佢.

但之前果四年, 佢自己搞生意, 一毫子都冇攞過返屋企, 我仲幫佢還債還左三十萬.

你話佢呢d係咩人?!

大宅

有少少自卑嘅人

大宅

如果再講,你話比C6聽,好命的係C6,
因為C6娶咗你,樣樣都有老婆頂住,C6種唔好命,佢種想點呀?

民房

佢覺得佢叻過我(但我學歷高過佢好多), 工作經驗多過我, 所以佢的際遇差過我, "好唔公平".

咁不如我搵過份工, 搵朝唔得晚, 日日俾人小, 仲要俾老細揩油都唔敢出聲, 金融風暴金融海嘯第一間執笠, 要去遊行先申請到破欠.....咁咪夠"公平"囉.

其實我地過到之前的難關, 都係因為我份工夠穩定, 所以佢都係既得利益者, 不過佢當然唔會咁諗.

[ 本文章最後由 tonbo601 於 08-10-25 12:41 編輯 ]

大宅

要佢自己諗通,呢個世界邊有公唔公平,佢呢啖氣唔應該發係無辜嘅人身上

男爵府

輸唔起的大男人
自卑自大

複式洋房

老婆做得開心,做老公既應該開心都嚟切啦。

身在福中不知福,對老婆既付出,應該感恩才是。

民房

佢每次發脾四, 就會"多謝"我咁多年黎付出左咁多:

咁多年黎都係多得你, 我先有啖飯食, 有間屋住, 我不如死x左佢好過啦!!!!!

不過佢到今日仲健在.

除左發脾四的時間, 佢從未正正式式向我表達過謝意.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

你學歷,人工都比他高,so佢自卑
但你吾係死好命,你無高學歷(或經驗),何來好人工?
佢係咪成日覺得自己"懷才不遇"

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 tonbo601 於 08-10-25 14:19 發表
佢每次發脾四, 就會"多謝"我咁多年黎付出左咁多:

咁多年黎都係多得你, 我先有啖飯食, 有間屋住, 我不如死x左佢好過啦!!!!!

不過佢到今日仲健在.

除左發脾四的時間, 佢從未正正式 ...

甘樣發妳脾氣????甘你有乜反應?
你老公都幾無品wor

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 sandy1425 於 08-10-25 14:21 發表

大男人同自卑心作祟 好難頂

民房

原文章由 sandy1425 於 08-10-25 14:21 發表

你完全一矢中的, 佢一日到黑都話自己"懷才不遇".

你亦講得好岩, 冇學歷, 又何來高薪? 佢細個時冇俾心機讀書, 所以學歷唔高. 佢個人都幾有common sense, 做事有條理, 理解力高,所以好自負. 但你冇野prove俾人睇呀嘛, 人地要請你, 梗係睇學歷架啦.

我常覺得, 各有前因莫羨人, 你今日際遇唔好, 但又焗住唔走得(驚搵唔到第二份工), 呢d咪自己唔努力讀書的惡果囉.

佢發up瘋, 我唔會理佢. 同佢拗, 佢只會更癲. 佢諗野好扭曲, 我的家人朋友都怕晒佢.

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

妳老公有自卑呀,唔好再標榜自己,如果妳真的想他好,應該同他講,兩夫妻,無咩計較邊個好做同唔好做,人工邊個高D,而係大家都係為個家,邊個搵多D有咩所為呢?
如果妳再踏他兩腳,他會更自卑呀.對件事一D好處都冇

複式洋房

今時今日香港地,高學歷係職場入場卷,係人都知啦,硬係要無視自己學歷低既主因,不思進取,無理取鬧。

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

唉...甘你祗好同佢講,經濟吾好,你減左人工(講到小過佢)近來老細又成日"借d倚"話你,吾知係咪想節流炒人(妳),扮下苦惱。
响其他妳弱項(但佢强項)事上讚下佢(e.g.如妳電腦吾叻,佢係電腦奇才,咪叫佢幫下妳)
男人好天真ge咋,你讚多d佢,知你覺得佢叻過你,佢就好開心,自卑感亦減小。講誇d都吾怕,信我!佢地受架

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 wxxyxn 於 08-10-25 12:25 發表
有少少自卑嘅人

agreed!! 可能覺得無面o瓜!

大宅

原文章由 tonbo601 於 08-10-25 12:15 發表
我做的公司好穩定, 人工算幾高, 福利好好, 老闆又好好. 我老公就相反. 所以佢好妒忌, 一有唔開心, 就會攞出黎講: 梗係啦, 你一世死好命......甚至我知道佢俾家用條氣都好唔順, 因為我人工高過佢.

但之前果四年, 佢 ...

妳老公9成9係自卑啦! 無形間都有D壓力O家! 咁妳做老婆嘅就要多D擦佢鞋, 等佢平衡設囉~
2個寶貝~雅詠&灝泯

民房

我在佢面前唔會有任何驕傲的表現, 公司的事, 更加絶口不提. 我連打風老闆俾我地早走, 都唔話佢知, 因為佢會覺得我好多著數.

我知佢點諗, 最好我同佢講, "你呢幾年咁辛苦, 不如你唔使俾家用啦, 你有錢自己留黎傍身啦." 咁佢條氣咪順晒囉.

我絶對唔會踩佢, 連少少暗示都唔會. 但要我擦佢鞋, 我亦做唔出囉. 因為佢會知道我係扮野.

大宅

其實可能佢覺得搵錢唔夠你多,但係C6又想搵多啲錢照顧你,但係又唔成功先咁樣。

大宅

如果真係想令大家的關係好d,又或者,你試下留意有咩事佢會做得比你好?例如屋企有燈壞咗呀?揀電器呀?將一d你比較難應付的工作,向佢炸呀嬌,話好彩佢點點點……佢會好接受架,不過,要真心架!

原文章由 ka_hei 於 08-10-26 00:56 發表
其實可能佢覺得搵錢唔夠你多,但係C6又想搵多啲錢照顧你,但係又唔成功先咁樣。

首頁

尾頁

跳至