自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題!
[

複式洋房

up
[

伯爵府

畀面勳章

話說太多老火湯唔係幾好, 會易有痛風症.
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

伯爵府

畀面勳章

所以有時滾下湯都幾好, 清清地, 又慳火.

東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

水晶宮

營養師話,肉類煲超過45分鐘會變酸性(唔係酸咪,唔會攪錯),對身體唔好.
但根類植物,就可以煲好耐都得.

侯爵府

好媽媽勳章

唔係fa 我阿ma仲成日叫我屋企唔住飯都唔緊要, 一定要煲啖湯飲, so 我home 差唔多日日都有soup bor
原帖由 方方媽媽 於 10-11-22 16:40 發表
營養師話,肉類煲超過45分鐘會變酸性(唔係酸咪,唔會攪錯),對身體唔好.
但根類植物,就可以煲好耐都得.

子爵府

原帖由 ShinTeresa 於 10-11-22 16:46 發表
唔係fa 我阿ma仲成日叫我屋企唔住飯都唔緊要, 一定要煲啖湯飲, so 我home 差唔多日日都有soup bor

me too....我老公同亞女都好鐘意飲湯, 所以都一定會煲湯架!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我之前日日都煲ka
但唔一定係老火湯.

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係... 飲得多老火湯 或致痛風, 呢到有幾張報紙報導過

蘋果日報:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/index.php?fuseaction=Mobile.articleWddx&iss_id=20081223&sec_id=10793096&art_id=12008986&media_id=1&dis_type=text

文匯報:
http://paper.wenweipo.com/2008/12/24/CH0812240028.htm
頭條:
http://www.hkheadline.com.hk/living/living_content.asp?contid=90140&srctype=g

香港電台:
http://www.rthk.org.hk/rthk/news/expressnews/20081223/news_20081223_55_547461.htm

男爵府

我地全家都好鍾意飲老火湯呀!

大宅

以前囡囡成日生病, 成日睇中西醫,

自從今年六月中, 囡囡每天放學要飲一大碗老火湯後, 晚飯食一斤淮山粉, 到現在都未出事。

結論 : 小朋友常常飲煲湯是很好的, 我現在好信中醫。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一斤淮山粉??? 食飽左, 飲飽湯, 仲可以食一斤野入肚?

原帖由 beywat496 於 10-11-22 19:26 發表

自從今年六月中, 囡囡每天放學要飲一大碗老火湯後, 晚飯食一斤淮山粉, 到現在都未出事。

結論 : 小朋友常常飲煲湯是很好的, 我現在好信中醫。 ...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

咁煲魚湯係唔係冇問題?隨順便問吓淮山真係對小朋友咁好既咩?

水晶宮

淮山又名山藥性平味甘,入肺,脾,腎經,具有健脾胃,補益肺氣,滋腎固精,治糖尿病,止泄瀉等功效.可以治療身體虛弱,精神倦怠,食欲不振,消化不良,慢性腹瀉,虛勞咳嗽,肺結核,遺精盜汗,婦女白帶,及夜尿頻多等症

不過, 淮山好多都用硫磺處理過的葯材最多見, 目的是將其漂白, 誤導購買者以為色白為上品, 其實淮山本身應該是微黃的

我仔細時, 有相熟中藥行, 叫我地買一片片, 回家浸下水, 之後, 用搞攪機打爛來煲粥; 因為淮山粉無得浸, 怕去唔到硫磺 (果時, 我地煲米水開奶, 都會放一至二大片入去一齊煲)

原帖由 梅媽媽 於 10-11-22 20:00 發表
咁煲魚湯係唔係冇問題?隨順便問吓淮山真係對小朋友咁好既咩?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 beywat496 於 10-11-22 19:26 發表

結論 : 小朋友常常飲煲湯是很好的, 我現在好信中醫。 ...
講真定講笑, 如果係真的, 咁你屋企咪要買定幾十斤存貨囉....
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

二伯個大仔, 唔飲一日湯都會病..........
我覺得要睇咩湯, 好似有d野煲太耐會無營養, 有d就要煲耐d先出到營養, 真係見仁見智

珍珠宮

好媽媽勳章

係咪打錯呀? 應該一茶匙咋??
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

大宅

打算字, should be 一匙 淮山粉, 用水放入飯煲精熟。

原帖由 sumlam 於 10-11-22 22:57 發表

係咪打錯呀? 應該一茶匙咋??

首頁

尾頁

跳至