論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

冇人知答辯書裡格式點樣寫?
例如:工人失踪僱主報警,是否應該寫成:
1) 原告人失踪被告人報警?

2) 工人失踪本人報警?

上庭之前,僱主的口供紙、信用咭簽據、相片等証物,僱主是否要將全套副本先寄予工人過目?僱主咪好冇保障?甘同樣,工人如有任何指控証據,是否會將全套副本先寄予僱主過目?甘先公平?

子爵府

醒目開學勳章

冇人知答辯書裡格式點樣寫?

http://www.hkemployergb.net/new_page_23.htm

例如:工人失踪僱主報警,是否應該寫成:
1) 原告人失踪被告人報警?

2) 工人失踪本人報警?
兩樣都得,但全份內容用2,法官同文件處理時會快,你亦唔會搞亂自己

上庭之前,僱主的口供紙、信用咭簽據、相片等証物,僱主是否要將全套副本先寄予工人過目?僱主咪好冇保障?甘同樣,工人如有任何指控証據,是否會將全套副本先寄予僱主過目?甘先公平?

咪傻啦!工會教佢地咩都唔知,咩都唔識,同樣地你都可以唔知,唔識架嘛!
到時問起你咪話唔知要寄喎

睇完哂唔明再問啦!希望幫到你!

民房

Winnie,

Tks. 我遲d要去勞資審裁處當面submit 全部 docu俾個主任
,個主任會唔會copy 哂我d証据、相片,要我先寄俾工人?
甘我的口供紙係咪要有d保留,例如唔好寫有附註一:相片,
附註二:xx,留番d黄牌出庭先 show 俾個官睇呢?

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 tenfai 於 07-8-17 16:48 發表
Winnie,

Tks. 我遲d要去勞資審裁處當面submit 全部 docu俾個主任
,個主任會唔會copy 哂我d証据、相片,要我先寄俾工人?
甘我的口供紙係咪要有d保留,例如唔好寫有附註一:相片,
附註二:xx,留番dƖ ...

要先copy好全部俾主任,主任唔會幫你影印的,仲有呀,記得俾足法官呀,少一樣,上到庭,法官有權唔睇其他證據架!

消化下我所講答案先,有d係唔做好過做架,人地有工會律師教路,好彩你識上來問,幫到你就最好啦!

公仔係唔可以畫出腸來的!

[ 本文章最後由 winnie_sh 於 07-8-17 18:19 編輯 ]

大宅

原文章由 winnie_sh 於 07-8-17 18:17 發表

要先copy好全部俾主任,主任唔會幫你影印的,仲有呀,記得俾足法官呀,少一樣,上到庭,法官有權唔睇其他證據架!

消化下我所講答案先,有d係唔做好過做架,人地有工會律師教路,好彩你識上來問,幫到你就 ...

winnie,

嗯,我明啦,你果然係老手。

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 YEAH-YEAH 於 07-8-17 19:00 發表
winnie,
嗯,我明啦,你果然係老手。

咁係累積番來的,無人會蠢到寄哂D證據去個工人度俾對方睇"送"食飯囉!

果次癲賓單case,我地同工會搏命幾個月,我地絕到last day先
send一張A4中文供詞去教會地址俾個工人,第二朝早上09:15開庭,上到庭我地有幾十張證據,嚇得個官唔使睇勁插個癲賓,因為隻癲賓得一張A4狀紙

子爵府

醒目開學勳章

tenfai 媽媽,

除了浪費你時間請假上庭,其實工人目的就係睇中你唔得閒,結果都會比錢算數,希望你企硬,只要你問心無愧,真係唔好讓步,你send e-mail答案如下:

1. 當日在勞工處協助調解下,印傭表示不懂英語或廣東話,要求
> 她的同行朋友 (由兩名相信是工會人員陪同前來) 作翻譯,並由其
> 朋友作全程應對。雙方出席勞資法庭聆訊時,我可否拒絕其朋友
> 作代表?

答:絕對可以,你可以同調解主任講你地係屋企用咩語言溝通(廣東話/英文/國語...)要求除了工人唔需要其他外人係度參與你o既屋企事

2.工人要求高價現金當機票+香港交通費+當地機場至屋企合共幾百蚊?

答:話知佢游水番屋企哪,企硬:
機票>去check下價錢,低過佢出o既價錢,拎番quotation出示俾主任睇,主任一定會跟最低價錢的。

食、車費津貼>企硬一日$100,如check到由機場至佢屋企只需一天的話,比$100,同主任講唔會比多佢,除非佢出示到收據證明佢來果時要用咁o既費用就比佢:tongue:

3. 基於事前並無任何口頭或書面通知僱主辭職,我可否反申索該
> 傭工補償一個月代通知金?

答:當然可以啦!仲要快去勞工處(未上調解)/審裁處會計部(就上第一庭前)開file追討一個月代通知金,上到法庭如果法官同意工人要賠償的話係可以對減所有費用的。

4. 本人巳請假出席勞工處會見調查主任,另又請假出庭聆訊,就
> 是次印傭的無理申索令本人招致的薪金損失,我可否向其索償損
> 失的工資?

答:咪傻啦,呢類唔係勞資申索範圍,係你要去小額錢債處入紙另外追討的,追到都無錢收,你好得閒的話另計。

5. 印傭聲稱未獲得足夠食物,我需否提供超級市場的購物清單作
> 証?可否要求印傭支付有關翻查的手續費用、及承擔有可能侵犯
> 個人私隱而引致的法律責任及訴訟費用?

答:唔好浪費心力物力係呢度,上到庭向法官要求工人提出實質證據去證明佢無野食,就係咁簡單,你諗得太多啦,咪當法官咁低B相信工人無野食先得架!

答6.:我係第一個post回答了你呢個問題,唔好咁蠢自己搵自己笨實。

請各會員注意:如果係underpaid/扣假的話請勿跟隨做法,結果係仲大鑊,監都有得你坐!

[ 本文章最後由 winnie_sh 於 07-8-19 00:23 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

"1. 當日在勞工處協助調解下,印傭表示不懂英語或廣東話,要求
> 她的同行朋友 (由兩名相信是工會人員陪同前來) 作翻譯,並由其
> 朋友作全程應對。雙方出席勞資法庭聆訊時,我可否拒絕其朋友
> 作代表?

答:絕對可以,你可以同調解主任講你地係屋企用咩語言溝通(廣東話/英文/國語...)要求除了工人唔需要其他外人係度參與你o既屋企事。"

呢part更正: 上到勞資庭,佢地d咩會既人都要坐係旁聽席,只有您,您工人+翻譯一齊審,所以唔駛驚佢,無人可教路.

民房

Thanks. 下星期我要依約去見勞資審裁處個主任,係咪要先
填好口供紙、反駁書、相片証据係當日 submit 俾佢呢?
定還是上庭果日先 show 出嚟都得呢 ? last day 先 send
供詞去教會地址俾個工人,真係絕招。但下星期我見個主任時,
乜都未填、又唔 show 証据住,留待上庭先 show,得唔得呢?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 tenfai 於 07-8-18 10:30 發表
Thanks. 下星期我要依約去見勞資審裁處個主任,係咪要先
定還是上庭果日先 show 出嚟都得呢 ? last day 先 send
供詞去教會地址俾個工人,真係 ...

您一定要比晒証據交比勞資審裁處個主任架,填好口供紙、反駁書、相片証据係當日 submit 俾佢,唔好到上庭個日先比,個官有權唔睇仲插您架.
另我fd上次係last day by hand去教會. 我話您聽,仲要份口供係全中文,條工人一定唔係住係個教會度架.您交去時,記得問收您份件個人叫咩名,如個工人屈您無比佢,您可以話比左??名.
上次個官都鬧我fd個工人: 您話收唔到??您係咪住係個度呀??
工人:唔係.
官:我叫您填您住個地址呀,您填左去邊??
工人:教會
官:您唔係住個度您又填??您依家即刻填番您住係邊.

哈哈哈,笑到跌櫈呀^^

您唔駛怕架,記得有幾多証據都比晒個主任,因佢要交比個官架,唔好到庭先比,唔係比官鬧鬼您呀.
另您見主任時,佢地都會問您件事,您照講,不過比定心理準備您,佢地幾串架,唔好比佢地嚇窒.

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 tenfai 於 07-8-18 10:30 發表
供詞去教會地址俾個工人,真係絕招。但下星期我見個主任時,
乜都未填、又唔 show 証据住,留待上庭先 show,得唔得呢?

係審裁處交文件時要比哂主任,因為主任整理好(記得影印,少一張主任都叫你自己諗掂架!)會交上法官度,所有法官都會好惡,但係主要係等你同工人講數,睇下僱主夠唔夠硬淨,如果行得正企得正,比錢算數就太無知,呢個就係工人目的,比$50告僱主,無"sit"底點都會有錢收

所以要預計工人會臨時加控僱主,因為工人教佢地,僱主企硬就玩無賴,會話你無飯比佢食、無"定"訓、無乜無物...

話時話,你都無提過係賓定印,做o左幾耐?

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

睇離, 我們都係同一條船!!!!!!!!!!!!

請多多指教呀, 我現在只是收到第一封調解信, 個賤人屈我四皮!! 又比佢偷咗我的出糧紀錄!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

係咪第一次見過 調解員啦, 我想知道個日期呀, 可否比我參昭一吓! THANKS!

原帖由 winnie_sh 於 07-8-19 00:37 發表

係審裁處交文件時要比哂主任,因為主任整理好(記得影印,少一張主任都叫你自己諗掂架!)會交上法官度,所有法官都會好惡,但係主要係等你同工人講數,睇下僱主夠唔夠硬淨,如果行得正企得正,比錢算數就太無知,呢個就係工人目的,比$50 ...

首頁

尾頁

跳至