烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

麻煩各位比意見!

民房

頭先去sogo睇過, Thermos最貴, Buffalo最平, 大象都係三百幾, 幾隻都係話可保溫6個鐘, 邊隻好啲呢?

別墅

我囝舊年冬天都無端端都話要帶飯.....煩!
同學仔媽咪用過Buffalo, 佢話d飯冬天唔夠熱, 於是我買Thermos(最貴), 但到阿囝都係話d飯唔熱(暖暖地咋)。
後黎我買左個保暖袋用黎載飯壺 , 再有媽咪教我裝飯前用滾水焗一陣個飯壺, 然後再裝飯......ok喎, 阿囝話d飯都熱架!

別墅

台灣的三光牌都好夠暖 -

http://www.463.org.tw/29/12141thermos-lunch-taiwan.htm

家品店都有得賣呀! 有幾款 size 的!

新學期, 新希望......... : >

子爵府

我剛左個三光牌飯壺比呀女帶返學, 但都係唔熱, 只係暖暖地, 我怕再凍d都唔知點算!

民房

原文章由 ppmon 於 08-11-12 14:31 發表
我囝舊年冬天都無端端都話要帶飯.....煩!
同學仔媽咪用過Buffalo, 佢話d飯冬天唔夠熱, 於是我買Thermos(最貴), 但到阿囝都係話d飯唔熱(暖暖地咋)。
後黎我買左個保暖袋用黎載飯壺 , 再有媽咪教我裝飯前用滾水焗一陣 ...

係啦, 冬天先黎話要帶飯, 真係煩, 不過學校啲飯唔好食, 佢都好慘, 唯有買個夠熱既飯壺比佢用囉。

請問保暖袋係邊度買?

伯爵府

大象係咪即係象印呀.我估響日本出產應該可以keep到暖d.因為個邊天氣凍d.保暖程度應該會相應好d.

禁止訪問

男爵府

亞囡都係話學校d飯好難食, 所以今個月開始帶飯,

我地用象印2層個隻, 上層都係唔夠熱, 但下層都ok, 仲熱。

我會係裝飯前用滾水焗一陣個飯壺, 到裝飯先倒左d熱水,

咁會keep熱d!!

[ 本文章最後由 cox 於 08-11-12 15:12 編輯 ]
不求失,不求得,但求開心得唔得。

別墅

我係荃灣千色店買,文具果層。我諗其它百貨公司都有。

原文章由 煩惱女人 於 08-11-12 14:58 發表

係啦, 冬天先黎話要帶飯, 真係煩, 不過學校啲飯唔好食, 佢都好慘, 唯有買個夠熱既飯壺比佢用囉。

請問保暖袋係邊度買?

大宅

我係 lunch 前至帶飯回校比阿仔的, 阿仔就話夠熱!!

我家姐個女早上自己帶埋飯回校, lunch 時係暖囉!! 都係既....... 咁多個鐘.......

我同家姐都係用三光牌!

原文章由 christy-mama 於 08-11-12 14:56 發表
我剛左個三光牌飯壺比呀女帶返學, 但都係唔熱, 只係暖暖地, 我怕再凍d都唔知點算!
Hei-Hei

民房

原文章由 cox 於 08-11-12 15:11 發表

我地用象印2層個隻, 上層都係唔夠熱, 但下層都ok, 仲熱。

咁會keep熱d!! ...

即係買邊隻都一樣, 裝飯前用滾水焗一陣先裝飯就可以keep熱d。

你地會整啲乜野餸?

民房

原文章由 煩惱女人 於 08-11-12 15:50 發表

即係買邊隻都一樣, 裝飯前用滾水焗一陣先裝飯就可以keep熱d。

你地會整啲乜野餸?

仲有我工人聽到要早啲起身整飯比阿仔, 佢有啲面黑呀! 真係想炒左佢!

大宅

醒目開學勳章

原文章由 christy-mama 於 08-11-12 14:56 發表

上年冬天我用兩條毛巾包住個飯壺俾阿女帶返學 到佢食時話仲暖 不防一試丫

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個女日日都係自己帶飯,初初以為買個貴D既比佢(象印)
就得,但亞女話只係暖暖地,我有用滾水焗佢啦!
咁唯有加保暖袋,咁又得喎!
依家我朋友仲介紹我,買左個$39.9既飯壺,我一樣用大滾水焗佢
半個鐘,加埋個保暖袋.......亞女話一樣好夠熱.

註:個保暖袋要買剛好大細,唔好貪靚買太大個
順順利利 大吉大利       

別墅

我試過象印同三光,放飯二小時後幾乎凍晒,後來買了個buffalo無隔的都好d,起碼有熱的感覺,但唔燙咀law,可以接受啦。不過最煩是無隔食起來時好煩law

大宅

原文章由 cox 於 08-11-12 15:11 發表

咁會keep熱d!! ...

我都喺用呢牌子飯壺,如果想效果好d話,下層可以放入湯,或熱水.
http://www.flickr.com/photos/12467253@N07/page3/

公爵府

好媽媽勳章

我用過象印, 好掂
d飯可以keep到6小時
但要裝得夠滿, 一有空位就易凍

大宅

我買咗'三光'兩個獨立庄果款,嚟緊12月會用,我聽過個中學生講,先用熱水焗一陣先庄飯,再放入保温袋封口已經好ok!咁一定唔會燙咀,話晒都咁多個鐘頭,但係食落可以接受。

水晶宮

原文章由 eeyore0511 於 08-11-12 17:32 發表
我買咗'三光'兩個獨立庄果款,嚟緊12月會用,我聽過個中學生講,先用熱水焗一陣先庄飯,再放入保温袋封口已經好ok!咁一定唔會燙咀,話晒都咁多個鐘頭,但係食落可以接受。 ...

me too ! 不過係 0.85L, 一個裝, 裡面有"食送" 兜果.

我打算明天自己試用, 帶飯返公司lunch
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至