自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

回覆 1# 齊悅 的文章

大宅

B-E人有5種坐法,只有A 得4種坐法:

合共:24種坐法

大宅

回覆 3# rainful 的文章

sorry!應該係19

大宅

原帖由 kiss 於 10-12-24 01:28 發表
sorry!應該係19

點計,解釋下 

大宅

ABCDE, ABCED,ABDCE,ABDEC,ABECD, ABEDC
ACBDE,ACBED,ACDBE,ACDEB,ACEBD,
ACEDB
AD.........(有6個組合)
AE..........(有6個組合)
A行頭有24個組合,如此類推,BCDE各有24個組合,所以答案係24X4=96
希望冇計錯,可以幫到你

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

請問係數學題定係IQ題??

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 kiss 於 10-12-24 02:15 發表
ABCDE, ABCED,ABDCE,ABDEC,ABECD, ABEDC
ACBDE,ACBED,ACDBE,ACDEB,ACEBD,
ACEDB
A行頭有24個組合,如此類推,BCDE各有24個組合,所以答案係24X4=96
希望冇計錯,可以幫 ...

我都係咁計, 應該無錯掛...
....

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 kiss 於 10-12-24 02:15 發表
ACEDB
希望冇計錯,可以幫 ...

我都計到96.
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

畀面勳章

原帖由 齊悅 於 10-12-24 01:17 發表
A,B,C,D 和 E 五人正在診所內等候見醫生, 診所內有一張剛好可以讓他們五人坐下的長椅。若A不願坐在長椅的最左方, 他們五人共有多少種坐法?

其實依個係中學生學既"nPr"數
不過我估佢覺得小學生可以列晒所有permutation卦!?

nPr=5P5=120 (5個人TAKE5個位共有permutation)
120-4P4=120-24=96 (減去A在第一位的permutation)

答案係96

大宅

子爵府

原帖由 齊悅 於 10-12-24 12:05 發表
唔該晒咁多位。

咁最後答案係未96, 係阿囡小學網上功課的IQ題, 只可答一次, 錯咗就冇分...

(原來係咁深, 怪之我同阿囡列式數極都數唔晒.... ) ...

mouth: 如果小朋友今次又答到,會唔會再出 d 仲深既呢?
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

大宅

答案係 96 呀!!!!!!

阿囡話多謝妳地呀!!!! (不過她話她都係唔明, 阿囡P2, 我同她講, 我都唔明呀!!哈哈!)

複式洋房

唉...

這是一個排列與組合的問題,
是高中數學範疇,
不是P2的IQ題,
拜託....
學校出錯題...
唔好同佢地DIN 啦...
正如你所講...
知道左答案,
小朋友不明白
可有意義??

大宅

出咗答案....96

長椅有五個座位,假設最左方的是第一個,最右方的是第五個。由於A不願坐在第一個座位,故第一個座位有4種可能坐法,即分別由B、C、D或E坐下。當第一個座位已由B、C、D或E坐下後,第二個座位也有4種可能坐法,即分別由A或B、C、D、E中未坐下的其中三人坐下。如此類推,第三個座位有3種可能坐法,第四個座位有2種可能坐法,而第五個座位則只有1種可能坐法。因此,A、B、C、D和E五人共有坐法4×4×3×2×1=96種。

子爵府

5P5 - 4P4
= 120 - 24
= 96.

原帖由 齊悅 於 10-12-24 01:17 發表
A,B,C,D 和 E 五人正在診所內等候見醫生, 診所內有一張剛好可以讓他們五人坐下的長椅。若A不願坐在長椅的最左方, 他們五人共有多少種坐法?

首頁

尾頁

跳至