嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

同bb 攞回鄉咭, 可以郵寄or網上申請嗎? if not, 有無電話/網上預約辦理呢? 謝!

大宅

好媽媽勳章

申領證件須本人親自到辦

網上預約

http://www.ctshk.com/passport/bookrep.htm

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

(一)首次申請
(1) ....如申請人無身份證及有效的香港特區護照,則交驗本人的出世紙、回港證及父母其中一方之身份證及回鄉證或特區護照等有效的中國國籍證明文件...

咁如果bb 冇回港證, 即係唔可以申請?

大宅

原文章由 bosch 於 08-3-29 16:15 發表
(一)首次申請
(1) ....如申請人無身份證及有效的香港特區護照,則交驗本人的出世紙、回港證及父母其中一方之身份證及回鄉證或特區護照等有效的中國國籍證明文件...

咁如果bb 冇回港證, 即係唔可以申請? ...

係呀!一定要先申請回港証再可以申請回鄉証,兩証都要帶BB去!

大宅

原文章由 Yinny 於 08-3-29 19:11 發表

係呀!一定要先申請回港証再可以申請回鄉証,兩証都要帶BB去!

攞回港証一定要預約,因為啲walk-in得好少抽,預約咗唔會白行,我喺上環入境處攞完回港証,bb身份証同護照(一次過攞唔駛去幾次),回港証只要等半個鐘就有得攞,身份証同護照就可以代領,之後就去中旅社攞埋回鄉証,回鄉証可以walk-in,不過等候時間就好耐,我等咗1.5hrs,可以比多hk$35,佢地會用掛號寄張回鄉咭比你,上網預約回鄉咭好難,可能啲抽好少,at least 要提早2weeks前上網預約

子爵府

如果上網預約左, 咁駛唔駛再等好耐至辦理到呢? 謝

原文章由 mushroomn 於 08-3-29 22:31 發表

攞回港証一定要預約,因為啲walk-in得好少抽,預約咗唔會白行,我喺上環入境處攞完回港証,bb身份証同護照(一次過攞唔駛去幾次),回港証只要等半個鐘就有得攞,身份証同護照就可以代領,之後就去中旅社攞埋回鄉証,回鄉証 ...

大宅

原文章由 nc2000 於 08-3-29 22:41 發表
如果上網預約左, 咁駛唔駛再等好耐至辦理到呢? 謝

預約咗攞回鄉咭好快, 因為佢地有成2-3 個counter做預約,得1-2個counter個walk-in,嗰日我去攞,預約嗰啲登記攞咗抽,都未離開登記counter,辦証counter就call佢個number,立即幫佢地攪,因為我太遲上網個預約,所以我得閒既個人冇晒抽,先至要walk-in

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

....del....

[ 本文章最後由 小賓女 於 08-3-30 00:16 編輯 ]

男爵府

無回港證,可以用 passport,一樣可以申請回鄉咭.

原文章由 bosch 於 08-3-29 16:15 發表
(一)首次申請

咁如果bb 冇回港證, 即係唔可以申請? ...

大宅

畀面勳章

唔須要回港證,可以用 passport(送bb身份証)+出世紙+父/母身份証可以申請回鄉咭.好快!唔洗預約!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bb 取回鄕於前要先有以下証件:

特區護照 + ID card (bb第一次申請 特區護照 時, 會送埋 ID card), 不過特區護照申請需時, 最快都要2星期才用

回港証 (即日申請, 即日取)

而申請回鄉卡, 就視乎那一間分店 (大圍果間好少人, 旺角/上水就勁多人, 我仔果時係筲箕灣都 ok), 因為我叫老公早些出門口取籌先, 因為取籌時你可以問問派籌者要留幾耐, 我預返時間到就可以, 咁 bb 又唔洗係人多地方等候咁耐

民房

回覆 #1 szeszes 的文章

甘特區護照又點申請? 响邊申請? thanks!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果你唔等住用本 passport 的話, 可以利用郵遞方式, 這樣就唔洗帶 bb 去取籌及等太耐時間

我仔仔幾個月大時, 我係用郵遞方式申請 (可以上網 download 張 form 填 http://www.immd.gov.hk/chtml/hksarp.htm#b, 又或者去 post office 取都可以), 由寄 form 起計, 都有1至1個半月才可以取

另外, 你可以直接去人民入境事務處申請, 就慳返 d 郵寄時間, 不過可能就要等取籌

有關詳細申請方式, 請到入境處 website 參考:
http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/traveldoc/hksarpassport/localapplication.htm

原文章由 yungbma 於 08-3-31 12:03 發表
甘特區護照又點申請? 响邊申請? thanks!

男爵府

原文章由 szeszes 於 08-3-30 18:58 發表
bb 取回鄕於前要先有以下証件:

特區護照 + ID card (bb第一次申請 特區護照 時, 會送埋 ID card), 不過特區護照申請需時, 最快都要2星期才用

回港証 (即日申請, 即日取)

而申請回鄉卡, 就視乎那一間分店 (大 ...

thx

民房

回覆 #2 szeszes 的文章

thanks so much!

別墅

我想問如果bb要反大陸, 係唔係要both回鄉卡+回港証? 回鄉卡+ID card 得唔得? 而去外國就passport + ID card only?

水晶宮

返大陸, 香港關口要求你出示 回港証 或 passport + ID card
(唔可以只出示 ID card, 我諗係對唔到 bb 樣子關係啦!!)

到國內關口, 就要求你出示 回鄉卡

原文章由 lovelyqueen 於 08-4-1 16:14 發表
我想問如果bb要反大陸, 係唔係要both回鄉卡+回港証? 回鄉卡+ID card 得唔得? 而去外國就passport + ID card only?

子爵府

如果哥哥已有回鄉咭, 但過左期, 咁可唔可以用投遞申請呢? 謝!!

水晶宮

回鄉卡一定要父或母親帶同小朋友親身去 "中旅社" 辦理, 只係辦理完後, 支付 $35 作為掛寄郵寄費, 郵返張回鄉卡給你

so far, 只係 特區護照 才接受郵遞申請

原文章由 nc2000 於 08-4-1 20:47 發表
如果哥哥已有回鄉咭, 但過左期, 咁可唔可以用投遞申請呢? 謝!!

首頁

尾頁

跳至