自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我亞女明年升中一,
請問幾時自選搵學校?? 是否兩間??
有冇人知? 請報料, thanks!!

珍珠宮

如選唔倒....是否等政府派位??
我得一個小朋友, 唔清楚點!
請比意見, thanks!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 ru_663th 於 10-11-15 18:35 發表
我亞女明年升中一,

約明年1-2月,詳細情況要到閣下心儀的中學校網看看...
是可以兩間
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

我個囡囡都係明年升中一, 但我已經幫佢報左直資中學, 一間係12月18日面試, 另一間都會係12月中面試, 確實日期未知.

但如果妳唔考慮報直資, 唸住係等派位的話, 應該會係明年初的時間, 會先比各家長報兩間中學(可以跨區), 如果這次不成功, 就要再等統一派位(如無記錯要填30間中學, 不能跨區).

其實學校應該已經派左有關升中的資料及光碟, 妳無收到嗎 ???

如以上有錯, 請指正.

原帖由 ru_663th 於 10-11-15 18:35 發表
我亞女明年升中一,

珍珠宮

原帖由 MANDY媽 於 10-11-15 19:55 發表
我個囡囡都係明年升中一, 但我已經幫佢報左直資中學, 一間係12月18日面試, 另一間都會係12月中面試, 確實日期未知.

但如果妳唔考慮報直資, 唸住係等派位的話, 應該會係明年初的時間, 會先比各家長報兩間中學(可以跨 ...

直資中學? 是否每月比$交學費果d?
我亞女12月中學校聽座 (指家長)
咁我係唔係明年1月幾去比表中學?? 比兩間??

係呀! 上星期派左升中的資料及光碟, 我近掛冇時間睇...

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

學校應該有家長會,向家長解釋架喎 ~

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

應該你女女間學校會開一次升中講座,會比一隻光碟你,約12月尾or1月到要去你心儀 ge學校交表(表格學校會派)...自行是否派到位都一樣要參加統一派位....統一派位可係甲部跨區選校(同小學一樣)

珍珠宮

原帖由 ivory0915 於 10-11-15 21:17 發表
學校應該有家長會,向家長解釋架喎 ~

係! 12月中....學校舉行家長聽座~~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回解咁快IN架?吾通佢想早D收晒生吾洗等出年?我睇好多間都係1月IN架WOR~~~而家都係參觀下D中學同埋等老師同我地分析...得閒同佢地問下D英文問題練習下咁...

珍珠宮

我囝都係明年升中,學校已經開過兩次家長會,略知一二,希望幫到你....

自行分配學校,會係12月中到學校會派表比你,你可以選兩間心儀既學校,有第一選擇,同第二選擇,如果你只有一間心儀既,你可以只係揀一間(跨區都可以)....

至於面試時間,就要睇你選果間學校既安排,當然唔代表你交左表人地就要見你既....

最後就係統一派位,自行果度收唔收你,學校係唔可以通知你既,所以你都要參加呢個遊戲....

統一派位分甲部同乙部,甲部可以選三間中學(跨區都可以),乙部就只可以選自己果區既中學.....同小一派位差唔多一樣...

當然,你要有策略啦,好似心儀果間中學,你一定會自行度揀佢,咁你係流一派位時,一定要揀返佢,等自己多個機會嘛.....

唔知你明唔明呢....希望幫到你....

大宅

回復 1# ru_663th 的帖子

中學學位分配辦法

2011年9月入讀中一

適用於參加中學學位分配辦法的學生
(在參加中學學位分配辦法小學就讀的六年級學生)

一般資料

l 2009/2011年度中學學位分配辦法簡介單張

l 2009/2011年度中學學位分配辦法常問問題

自行分配學位

l 申請官立、資助及按位津貼中學及參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學

[申請日期為2011年1月3日至1月24日]

l 申請不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學

[申請日期由學校自行訂定]

統一派位

l 選校日期為2011年4月中旬至5月初

公布派位結果

l 2011年7月5日公布自行分配學位及統一派位結果

l 2011年7月7日及8日辦理中一註冊

2011年中一入學前香港學科測驗

l 2011年7月12日舉行

適用於不參加中學學位分配辦法的學生
(包括新來港兒童及在不參加中學學位分配辦法小學就讀的學生)

行事歷

l 申請官立、資助及按位津貼中學及參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學 *

[申請日期為2011年1月3日至1月24日]

— 2010年12月上旬至2011年1月24日期間的辦公時間內,帶同申請學生的身份證明文件正本到教育局學位分配組申領「中一自行分配學位申請表」

— 2011年1月3日至1月24日自行向中學遞交「中一自行分配學位申請表」及學校所需文件

l 申請不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學

[申請日期由學校自行訂定]

l 申請2011/12學年資助中一學位 *

[由教育局分配]

— 2011年5月至8月期間的辦公時間內,帶同申請學生的身份證明文件正本到教育局學位分配組申請資助中一學位,本局會把在統一派位後可供分配的學位分派給符合資格的申請人

— 第一批申請的結果公布日期為2011年7月初,第二批申請的結果公布日期為8月初,第三批申請的結果公布日期為8月中,其後則會個別通知

[ * 申請資格:申請人必須是香港居民,從未經中學學位分配辦法獲派中一學位,以及從未就讀於本港的官立、資助、按位津貼、直接資助計劃和英基學校協會中學]

教育局學位分配組

地址:灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心2樓

電話:2832 7700, 2832 7740

辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

教育皇國入面有詳盡資料

男爵府

小妮子,
我想請教您, "你要有策略啦,好似心儀果間中學,你一定會自行度揀佢,咁你係流一派位時,一定要揀返佢,等自己多個機會" .. 換句話說, 咁個策略其實自行分配及甲部跨區選擇時,最好都簡翻自已校網內的中學. 可唔可以咁選呢?

原帖由 小妮子 於 10-11-17 10:10 發表
我囝都係明年升中,學校已經開過兩次家長會,略知一二,希望幫到你....

自行分配學校,會係12月中到學校會派表比你,你可以選兩間心儀既學校,有第一選擇,同第二選擇,如果你只有一間心儀既,你可以只係揀一間(跨區都可以). ...
:-P

珍珠宮

回復 12# Krymum 的帖子

唔....其實我唔係好明你既問題.....我盡量答返你啦,希望冇錯...

自行分配有兩個選擇,你可以揀跨都得,咁好似我咁,我有兩間心儀既,一間係跨區(用A代表),一間係區內(用B代表)

我第一個選擇會揀A,第二個選擇會揀B....

到統一派位時,我都會填返呢兩間,次序就會調轉,甲部第一選B,第二選A...

而到左乙部時,我都會揀B會第一選擇.....咁樣咪唔會太冒險囉....而B都係我心儀既中學,加加埋埋我有成三次機會呀嘛....

如果我囝囝係叻囝既,係自行果度A都會揀左佢啦....如果真係唔好彩冇揀到佢,我又唔想太冒險.....記位呢個遊戲規則呀....

希望幫到你,大家一齊交流下心得....一齊加油呀!

男爵府

小妮子,
你個方法都很有道理. 其實我當初個意思是, 自行分配個輪, (因我預計就算同band獲派機會不大),所以不想浪費機會,我不選校網外, 全部選校網內, 都第二輪,甲部, 全部都係校網內, 這樣您有什麼意見?
我本身冇一間特別心儀的中學,所以不會因為有得選而選(意思是有得跨區就試吓其他好的中學),反而全部集中在網內比較好.咁樣有冇問題,會否機會相應變得小呢?

原帖由 小妮子 於 10-11-17 11:19 發表
唔....其實我唔係好明你既問題.....我盡量答返你啦,希望冇錯...

自行分配有兩個選擇,你可以揀跨都得,咁好似我咁,我有兩間心儀既,一間係跨區(用A代表),一間係區內(用B代表)

我第一個選擇會揀A,第二個選擇會揀B.... ...

珍珠宮

回覆 14# Krymum 的文章

其實選校唔一定要選區外既.....要因應自己仔女既程度或者喜好啦.....

心儀既意思,就係自己特別想入既學校,自行一定要試下,多個機會架嘛....

如果你果區已經有好多好既學校,當然唔需要選跨區啦....好似我咁,區內雖然有幾間唔錯既,不過我想比囝囝試下其他更加好既.....試下都無妨呀嘛....

男爵府

咁又係, 多謝你的分享,祝你仔仔入到心儀中學

原帖由 小妮子 於 10-11-17 12:38 發表
其實選校唔一定要選區外既.....要因應自己仔女既程度或者喜好啦.....

心儀既意思,就係自己特別想入既學校,自行一定要試下,多個機會架嘛....

如果你果區已經有好多好既學校,當然唔需要選跨區啦....好似我咁,區內雖 ...

珍珠宮

唔使客氣,大家交流下,一齊加油呀....唔,我都祝你既囝or女(哎呀,唔知你個係囝定女呢 )入到心儀既中學....
原帖由 Krymum 於 10-11-17 12:44 發表
咁又係, 多謝你的分享,祝你仔仔入到心儀中學

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

選校真係好煩,30間??真係吾知點算...我想問,阿女間學校有超過50%係BAND1生,咁其他個D學生,會吾會平分做BAND2同BAND3咁呢?定會係有吾同既比例?真係有D怕同區既學校,吾係BAND1就係BAND3...BAND2好少數.咁跨區又好似吾抵,因為位係少D...

水晶宮

實情網上有無地方係可以睇到全港九新界既中學既排行(BAND幾)?

我囝今年小五,我已經煩緊搵咩中學俾佢煩咗好耐...=.=...

我囝本身有學障,但屬踩界,,,佢又唔係讀唔到書,好似剛啱英文小測咁,份小測全卷廿分,佢攞到十九分,只錯一隻字...佢都無溫書(我無同佢溫英文),但都可以靠平時上堂聽番黎.

但佢依家讀嗰間主流小學程度唔高,佢讀嗰班仲要係再低程度D嗰隻...

我問教小朋友既朋友,佢話我可以幫個仔去搵BAND 2尾BAND3頭嗰D學校...但聽完我又迷惘&自貶...唔知以我囝呢D質地能唔能夠讀到咁高既中學...但又唔想一搵就搵D低程度但校風差既中學俾佢,,,驚佢會受人影响仲多問題產生....總之就一言難盡...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ydoris 於 10-11-17 14:20 發表
選校真係好煩,30間??真係吾知點算...我想問,阿女間學校有超過50%係BAND1生,咁其他個D學生,會吾會平分做BAND2同BAND3咁呢?定會係有吾同既比例?真係有D怕同區既學校,吾係BAND1就係BAND3...BAND2好少數.咁跨區又好似吾 ...
而家只係選兩間,出年大抽奬先選30間,煩左兩間自行先.

首頁

尾頁

跳至