自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果勞氣會大頸泡, 我條頸肯定大過個頭

大宅

原帖由 wingogo 於 10-12-31 12:42 發表
如果勞氣會大頸泡, 我條頸肯定大過個頭

咁我比你更大, 我家中有兩個馬騮精, 都幾勞氣下!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

大頸泡病因:
1.遺傳得來的,因患者的家族中缺乏製造甲狀腺素過程中的某一種。
2.地區性或母體缺乏碘質原料,可能某地區的食水或食物缺乏碘質,患某種疾病而削弱和影響對碘的吸收利用或某個時期如懷孕、哺乳,兒童的發育期,精神之刺激等的體質對甲狀腺素的要求增加,因而對碘量要求相對提高,往往造成供不應求,甲狀腺受強烈持續的刺激而使腺細胞增殖而肥大。

3.由於甲狀腺慢性發炎所致的肥大。

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

據聞甲狀腺失調(即大頸泡)係會脾氣暴躁, 所以應該唔關勞氣事

珍珠宮

想問食咗 甲狀腺 藥..... 係咪會眼 "突" 架?
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wakakak,齋睇你個topic 都笑爆!
谷到上頸,講笑唔好嬲。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔關藥事, 眼凸原因, 係患有甲狀腺亢奮症時, 眼水唔夠, 令到眼凸; 醫生教買支 "人造淚水" 滴下眼

甲狀腺亢奮症, 好多時係... 壓力太大, 引致內分泌失調

我同 c6 都有呢個症都成 1x 年

原帖由 Bing.Jing 於 10-12-31 13:00 發表
想問食咗 甲狀腺 藥..... 係咪會眼 "突" 架?

水晶宮

樓主係咪真係 大頸泡 呀....??

係就睇e生好d喎....

珍珠宮

原帖由 szeszes 於 10-12-31 13:19 發表
唔關藥事, 眼凸原因, 係患有甲狀腺亢奮症時, 眼水唔夠, 令到眼凸; 醫生教買支 "人造淚水" 滴下眼

甲狀腺亢奮症, 好多時係... 壓力太大, 引致內分泌失調

我同 c6 都有呢個症都成 1x 年

...

咁好易搞噃.........試吓先

水晶宮

原帖由 Bing.Jing 於 10-12-31 13:23 發表

咁好易搞噃.........試吓先

通常d人都應該係俾妳d post攪到睇突咋喎....

妳睇妳....

珍珠宮

原帖由 tammy2008 於 10-12-31 13:26 發表

通常d人都應該係俾妳d post攪到睇突咋喎....

妳睇妳....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

勞氣係我身上發生會唔會大頸泡就米引證到,但就一定令我爆血管
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

男爵府

我就因為甲狀腺分秘過多而有大頸泡, 依家岩岩吃緊藥.
睇醫生穩陣d~~

公爵府

畀面勳章

因我姨媽咁同我講,我係大肚之後先咁既小小突起,而家0岩0岩生完,唔知會唔會自己好番呢?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我係抽血驗, 所有指數都超出正常一倍?
醫生要我穩陣d照埋喉龍, 睇下會吾會係有"樓" 係入面. 照完只係腫左, 吃藥搞惦. 吃完再覆診.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

真的?mouth: mouth:

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實, 甲狀腺問題唔嚴重, 肉眼 CHECK 唔到, 即係睇唔到佢係唔係腫 (不過, 真係有孕婦係駝 BB 時先高, 生左 BB 後就去返正常)

最好, 去睇醫生, 叫佢寫紙比你驗 T3, T4

原帖由 快樂 於 10-12-31 14:20 發表
因我姨媽咁同我講,我係大肚之後先咁既小小突起,而家0岩0岩生完,唔知會唔會自己好番呢?

首頁

尾頁

跳至