自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 cy_cheung 於 09-5-19 09:51 發表
紅磡呢間幼稚園, 係某間蒙特梭利教室極力推介, 但有友朋去interview完, 覺得間學校超商業化, 本來都同亞囡報左n班, 好彩冇side時間去interview~~

This organization does not want to teach children well. What they want is to make money only.

民房

回覆 1# Shellley 的文章

UPDATED: 據仔仔返家後,同我講,施淑鎮N班有個小朋友昨天突然係中午上堂時突然抽筋...入佐醫院..真係可憐...希望個小朋友早日康復!!! 唉....老師不停咁轉,校長又被機構無理解雇,轉佐新的邪惡老師和咩野都不識的校長...個校長又唔入課室睇,2個N班老師又睇唔定15個小朋友嗎? 小朋友唔妥都唔知? 佢地真係日日當坐響度等出糧!最無辜的係小朋友!!

男爵府

原帖由 Homecomfort 於 09-5-19 23:41 發表
UPDATED: 據仔仔返家後,同我講,施淑鎮N班有個小朋友昨天突然係中午上堂時突然抽筋...入佐醫院..真係可憐...希望個小朋友早日康復!!! 唉....老師不停咁轉,校長又被機構無理解雇,轉佐新的邪惡老師和咩野都不識的校長...個校長 ...

The students in 施淑鎮 are super poor now, especially those in N class. Hope this baby can recover soon. The most important thing is they can find a better kindergarten soon. Leave the devil new principle and N class teachers. By the way, another mama told me that she saw the N class teacher pressed the hands of the babies tightly and then force those N class babies to eat. She saw it outside the kindergarten, via the window of the classroom. I've already asked that mama to keep monitoring. If this case happen again, simply report to the police. How can a teacher force the babies to eat by such terrible method?

民房

回覆 1# Shellley 的文章

係呀,真係好擔心依家的N班小朋友! 我今天都入去學校提醒校長泥件事,請校長多點入N班課室睇,希望佢唔好敷衍我地!

男爵府

原帖由 Homecomfort 於 09-5-20 21:10 發表
係呀,真係好擔心依家的N班小朋友! 我今天都入去學校提醒校長泥件事,請校長多點入N班課室睇,希望佢唔好敷衍我地!

The new principle is arranged by 黎婉玲 ga ma. What she will do is to take money only, will not take care the children ga. You better try to find a new school la.

大宅

畀面勳章

我個仔未讀n班lo. 而家間學校咩都唔交代清楚架.. 亂黎架..
我個仔都想轉校, 不過好難呀. 間間都in完啦.. 而家只可以 waiting last lo.. 仲要wait到10幾先到我個仔呀.. 亞仔真慘.. 最衰都係我, 唔識揀, 揀左間甘架學校機構

別墅

東方系度亂up啦!又作新聞。學費高昂?2千幾蚊全日,包埋食午飯,環境一流。其實間學校辦得唔錯嘅,小女系度讀幼兒班。
其實我都唔明單野點解,我都識得黎校長,距無理由gum蠢吞書費嘅,因為實爆出黎冚唔住,吞嘅後果就一定系坐監,拘拘兩皮野,又唔系2百萬,真系唔明!

男爵府

原帖由 小伊 於 09-5-24 21:31 發表
東方系度亂up啦!又作新聞。學費高昂?2千幾蚊全日,包埋食午飯,環境一流。其實間學校辦得唔錯嘅,小女系度讀幼兒班。
其實我都唔明單野點解,我都識得黎校長,距無理由gum蠢吞書費嘅,因為實爆出黎冚唔住,吞嘅後果就一定系坐監,拘拘 ...

小女就讀觀塘分校, 以前並不認識黎總主任, 只是在她解僱我們非常愛戴的杜校長並接管觀塘分校後, 才認識此人.

此人於四月一日接管觀塘分校, 至其於五月中旬被拘捕, 管理觀塘分校的時間約一個半月.

黎總主任上任後第一天, 率先送玩具車給小朋友們. 以往小朋友會收到獎狀的活動, 如一人一花, 全都改為小獎杯, 其好花錢的作風跟實幹的杜校長截然不同, 而我們這一群觀塘區家長, 並不喜歡此作風. 最經典一事莫過於說
施淑鎮 (即觀塘分校) 的滑梯舊了, 連忙棄掉本來的, 並立刻把任永賢(即紅磡分校)的舊滑梯搬過來, 然後她在任永賢就可以買新的, 當然在購置時的價目或款項上有否(或如可)「做手腳」, 就只有她本人最清楚了.

請問為何要用舊東西去取代舊東西? 原有的滑梯並沒有危險, 如是為了環保, 為何不待壞時才買新的? 為何不直接替觀塘分校買新的? 為何不是任永賢的小朋友用舊東西?

你知道黎總主任的丈夫是傳銷Nu Skin的嗎? 黎總主任做一份評核報告書就可以在沒有口頭及書面警告的情況下立即解僱一位校長, 所以即使她來施淑鎮的時間很短, 但校內已有職員為保飯碗而要光顧其丈夫了.

我知道她對任永賢的家長跟對施淑鎮的家長之手法很不一樣, 因為任永賢位於紅磡豪宅海逸豪園, 而施淑鎮則位於公屋翠屏村, 她對於不同層面的家長有兩張咀臉, 所以你們(紅磡分校家長)跟我們(觀塘分校家長) 對她有不同看法是可以理解的. 如有興趣瞭解黎總主任在觀塘分校的咀臉如何, 請PM我.

20K? 當然不會那麼少, 要不然大廢周章去「先炒人再插針」於觀塘分校幹嗎? 畢竟觀塘分校附近將有公屋入伙, 收生率一定上升, 是「購置教具」的好時機. 希望警方能徹底調查, 好讓我們能清楚知道真相.

男爵府

原帖由 小伊 於 09-5-24 21:31 發表
其實我都唔明單野點解,我都識得黎校長,距無理由gum蠢吞書費嘅,因為實爆出黎冚唔住,吞嘅後果就一定系坐監,拘拘 ...

如想知多一點觀塘分校的情況, 請參閱

親子王國 » 自由講場 » 某大辦學團體的陰暗面
教育王國 » 談幼稚園 » 博愛缺乏真愛

大宅

畀面勳章

30/5, 星期六早上10:15分有一個家教會會議, 到時教育局會派人到場, 博愛鄺生會出席, 博愛亦話到時杜校長會出席, 校內老師, 姐姐都會出席, 校內差不多所有家長都會出席, 會議會關於杜校長被解僱事件及黎女士事件作出交代.

由於本人及家長都沒有畢業生家長電話, 請各畢業生家長關注此事, 並出席明天會議. 如有相識及有與其他畢業生家長有聯絡者, 請轉達告知他們出席事次會議, THANKS A LOT!!

P/S: 上次有出席4月9日會議之家長請幫忙告知其他家長出席, 請支持杜校長突然被解僱事件.

TOBEY

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

貪字得個貧
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

男爵府

原帖由 tobeyngkawai 於 09-5-29 11:27 發表
30/5, 星期六早上10:15分有一個家教會會議, 到時教育局會派人到場, 博愛鄺生會出席, 博愛亦話到時杜校長會出席, 校內老師, 姐姐都會出席, 校內差不多所有家長都會出席, 會議會關於杜校長被解僱事件及黎女士事件作出 ...

Please help to tell more graduates' mami la. Thanks.

別墅

2024年龍年勳章

首頁

尾頁

跳至