自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

原帖由 焯媽媽 於 10-10-4 19:03 發表

我答到, 但每個家庭的情況都唔同, 很難一概而論, 很難比一個數目, 因為每間學校的情況都唔同,

讀英基, 同讀其他國際學校已很不同...

讀英基不如讀傳統學校啦, 又唔係國際學校, 師資又參差....

如果講讀國際學校支出, 我估你預一般都要一萬一個月, 當然呢個數都負擔唔起最貴果幾間國際學校, eg HKIS, CIS, GSIS...
不過一般都差唔多啦.

子爵府

好媽媽勳章

我e生兩姐弟讀國際學校,每月學費每人1xxxx,無其他雜費.但要俾幾十萬買債券.同學背景個個住豪宅,幾千尺果d,西貢有別墅.屋企有名車,父母多數做生意.以e生計,佢地爸爸都係做生意,足夠錢去support,叫中中地.不過d同學屋企有錢但無咩零用錢到手,同埋都好純,唔會計較邊個有錢無錢.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

好媽媽勳章

仲有,每年佢地land tour,兩三萬走唔甩,去希臘,歐洲果d.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

別墅

原帖由 minijelly 於 10-10-4 19:07 發表

不過我覺得讀國際學校D學生真係比較有創意,自信

仲好唔受得壓力tim.
少少野就放棄

伯爵府

Grade 5,6 以下你重可以咁講, 到13, 4歲之後, 就朋輩影響較大啦!

原帖由 samchi媽 於 10-10-5 13:44 發表

你咁講我又吾讚成喎...我家小朋友由細開始讀國際學校..班中有中國人同外國人...但吾係好似你所講咁囉...

每個人既道德觀念係睇佢個人既發展的...吾係話佢讀國際學校接觸外國人多..就會令到佢對家庭同 ...

男爵府

原帖由 chaaa 於 10-10-5 14:31 發表
讀英基不如讀傳統學校啦, 又唔係國際學校, 師資又參差....

如果講讀國際學校支出, 我估你預一般都要一萬一個月, 當然呢個數都負擔唔起最貴果幾間國際學校, eg HKIS, CIS, GSIS...
不過一般都差唔多啦. ...

英基分校好多, 因為學費較平, 所以好多野都要將貨就價, 咁一分錢一分貨, 當然師資唔會好好, 但英基的確完了不少中產家庭的 "國際學校夢"

HKIS, CIS, GSIS 係全港 "三大國際學校", 真係要入, 就入呢 D, 不過三間學費都貴, 亦要債卷, 另外亦有各樣濕濕碎碎的費用, 不過人地設施, 師資, 支援等都好好多

禁止發言

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我target都係想我小朋友入英基
始終都係比較平既一間國際學校
我一個月預1萬到
另己預左錢俾佢出國讀大學
不過
如果我女考到st. paul 個d名校
我可能會俾佢讀local 名校的

珍珠宮

原帖由 Cara2006 於 10-10-5 14:51 發表

英基分校好多, 因為學費較平, 所以好多野都要將貨就價, 咁一分錢一分貨, 當然師資唔會好好, 但英基的確完了不少中產家庭的 "國際學校夢"

HKIS, CIS, GSIS 係全港 "三大國際學校", 真係要入, 就入呢 D, 不過三間學 ...
請問呢幾間係咩名?

珍珠宮

原帖由 crystalpui 於 10-10-5 18:08 發表
我target都係想我小朋友入英基
始終都係比較平既一間國際學校
我一個月預1萬到
另己預左錢俾佢出國讀大學
不過
如果我女考到st. paul 個d名校
我可能會俾佢讀local 名校的 ...
我個人覺得local名校比國際學校好,至少練到受壓!講到創意,我又唔信讀國際學校至有,睇下日本仔,個環境又刻板又重視紀律,但日本仔都好有創意喎,日本貨幾創新幾好用呀!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

讀得國際就要預埋佢將來出國讀書的費用,因為係走唔返香港的學校,我朋友個女一路讀國際,上年想轉返出黎,周圍中學都唔收,最後要靠人事關係至搵到間中學收.不過佢讀返傳統中學都好辛苦,因為教學模式完成唔同,佢個女追得好辛苦.

伯爵府

畀面勳章

HKIS = Hong Kong International School
CIS = Chinese International School
GSIS = German Swiss International School

原帖由 VKwan 於 10-10-5 18:12 發表
請問呢幾間係咩名?
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

伯爵府

畀面勳章

基於老公既工作關係, 明年我地既小朋友都要去上海, 都會讀國際學校. 但我地唔係做生意, 只係打工, 住既係普通住宅. 咁我想問, 我係米唔合格俾小朋友讀國際學校? 其實為左打份工真係唔到我地選.

原帖由 renren 於 10-10-5 14:35 發表
我e生兩姐弟讀國際學校,每月學費每人1xxxx,無其他雜費.但要俾幾十萬買債券.同學背景個個住豪宅,幾千尺果d,西貢有別墅.屋企有名車,父母多數做生意.以e生計,佢地爸爸都係做生意,足夠錢去support,叫中中地.不過d同學屋 ...
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

珍珠宮

原帖由 amchk 於 10-10-5 18:38 發表
基於老公既工作關係, 明年我地既小朋友都要去上海, 都會讀國際學校. 但我地唔係做生意, 只係打工, 住既係普通住宅. 咁我想問, 我係米唔合格俾小朋友讀國際學校? 其實為左打份工真係唔到我地選.

...
去上海就唔同啦…

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

點唔同? 其實我對於上海既國際學校一無所知, 都驚上去係一個錯既選擇. 唔去咩, 老公要係香港搵過份工, 唔知要幾耐先至搵到. 亦有人話, 上得去上海, 就要預條路以後都係上海, 唔好再諗住番來香港. 不過, 係邊度讀國際學校都好, 到大學都係要預左在外國讀.

原帖由 VKwan 於 10-10-5 18:55 發表
去上海就唔同啦…

伯爵府

畀面勳章

7,8萬..真係至少都要有呢個數. 同埋, 儲蓄應該要有100掛?! 幾年外國大學學費同埋生活費....

原帖由 Annie888 於 10-10-5 18:58 發表
"讀得國際就要預埋佢將來出國讀書的費用,因為係走唔返香港的學校" 我同意.

讀國際學校的,英文發音似外國,出來工作有一定幫助,但讀傳統名校,有多個選擇,但最後睇經濟能力,有朋友讀耀中,學費要HK$12K/mth,我估家庭收 ...

別墅

原帖由 大力大力 於 10-10-5 14:22 發表

總之有危險的地方就要遠離,預防勝於治療!!

原來唔只係保險,你d諗法都好極端...

珍珠宮

原帖由 amchk 於 10-10-5 19:01 發表
點唔同? 其實我對於上海既國際學校一無所知, 都驚上去係一個錯既選擇. 唔去咩, 老公要係香港搵過份工, 唔知要幾耐先至搵到. 亦有人話, 上得去上海, 就要預條路以後都係上海, 唔好再諗住番來香港. 不過, 係邊度讀國際 ...
I mean同留港唔同啦,去上海你根本冇得選擇,唔讀國際學校唔通讀local咩?!

係香港,我考到的話寧願讀local名校好過讀國際!

珍珠宮

原帖由 amchk 於 10-10-5 19:04 發表
7,8萬..真係至少都要有呢個數. 同埋, 儲蓄應該要有100掛?! 幾年外國大學學費同埋生活費....
幾年外國大學學費同埋生活費點止100萬!

By the way,你幾時上上海?你同我交個朋友保持聯絡可以嗎?我想收d料,事關我c6遲早都要上上海,只係我地暫時避得就避,我唔中意大陸!

首頁
12345...9

尾頁

跳至