跳至

首頁

尾頁

子爵府

貓狗褓姆

原文章由 bb623623 於 07-12-4 09:46 發表

等阿仔好番, 都帶佢去打番支隱陣d

我都係咁話.

別墅

我知架, 99真係好辛苦架, 又要買'宋', 又要煮飯, 佢又話樓下街市買唔到野, 又要出荃灣買'宋', 仲要一日買2日既'宋' .... 但係飲茶d地方空氣就係唔係好流通咁既 .....
仲有一樣野, 就係99屋企條抺抹手巾, 我放工番去已經濕lum lum, 我洗完手真係唔係好敢抹落去 ... 但如果我買抹手紙番去, 又驚佢地話我yim佢地唔夠乾淨 ..........
嗚嗚嗚 ............ 我尋晚幫小b cut指甲, cut到佢流血, 我又喊喇 .............. 初初出世個時都無cut親佢, 反而而家對手仔大左小小就cut親, 我真係一個無用既媽媽 ................嗚嗚嗚 ...........咁小事都做得唔好 ...........................................
呢排餵小b食, 食食下佢又食到發忟憎 ......... 但係99餵又話好少呢d問題 .... 係咪小b開始唔認得我喇????? 我可以做d咩呀???? 好沮喪.....

原文章由 bb623623 於 07-12-4 09:45 發表

唔怕, 我個仔兩個月開始, 阿婆日日同佢去街市, 仲要係街市傾下計, 起碼成半粒鐘先番屋企, 如果空氣留通, 患病人又冇近距離接觸都應該冇事, 阿仔之前都冇中過招架

同埋如果連酒樓街市個d地方都唔比老人家去, ...

子爵府

貓狗褓姆

原文章由 smallballck 於 07-12-4 14:43 發表
我知架, 99真係好辛苦架, 又要買'宋', 又要煮飯, 佢又話樓下街市買唔到野, 又要出荃灣買'宋', 仲要一日買2日既'宋' .... 但係飲茶d地方空氣就係唔係好流通咁既 .....
仲有一樣野, 就係99屋企條抺抹手巾, 我放工番去 ...

你唔好咁緊張啦, 我仔仔未返學前我自己都日日去飲茶架, 仲要係ONLY D 亞婆亞伯去嗰D 茶樓添呀, 只要你99唔好亂比野小B食就OK la, 如小朋友細細個已接觸呢d地方, 佢啲抵抗力會好快適應架, 第時返學直接接觸其他人都會叻d架. 仲有呀佢日日落去飲茶, d 公公 婆 婆睇住佢大, 係佢附近都會衞生d唔會亂呢, 有病就唔會過呢架啦.
有機會當你見到你小b 去到茶樓個個都見到佢好開心咁叫佢, 你就唔會唸咁多野啦.小朋友唔病唔會大架, 小病唔緊要架.
抹手布方便冇計架啦, 最多自己唔用炸, 第時小B自己要用為有另外買一條講明ONLY FOR 小朋友用, 大人唔好用.你99應冇問題的.
Cut 指甲cut 到流血, 我everytime 都係, 仔仔由bb到宜家4歲佢都知道如非必要都一定會等見到姨媽先cut ,太長都只會叫爸爸cut 唔要我架.
最後食飯呢樣野, 我FT 揍佢三年啦, 到宜家都唔及我媽餵佢咁好呀. D 小朋友佢虾媽咪架.
你做到生佢, 養佢, 教佢點會係一個冇用的媽咪呀, 贊你都呢唔切呀.

男爵府

原文章由 joetsang 於 07-12-4 15:20 發表

你唔好咁緊張啦, 我仔仔未返學前我自己都日日去飲茶架, 仲要係ONLY D 亞婆亞伯去嗰D 茶樓添呀, 只要你99唔好亂比野小B食就OK la, 如小朋友細細個已接觸呢d地方, 佢啲抵抗力會好快適應架, 第時返學直接接觸其他人都 ...

係呀係呀, 輕鬆d先, 唔好咁緊張, 我成日都整到個仔架, 佢由細到大我都比人話我對個仔勁粗佬, 抱佢出門口又撞左佢個頭落度門到, 同佢玩就一定整到佢, 剪指甲留血巳無數次 , 阿仔每次都係喊兩聲就算, 我唸佢都習慣lu, 但唔緊要, 最緊要下次咪小心d law, 今次剪到三隻手指留血, 下次咪兩隻law, 起碼有進步ma , 我地呢d新手媽媽係咁上下架la, 大佬呀, 又咪讀過點湊仔, 慢慢來, 最緊要有心, 大家都要一段時間先習慣架ma, 唔好比咁大壓力自己. 笑下先la

真係唔怕架, 小朋友由細接觸慣d菌, 反而係對佢抵抗力好d tim, 巳我為例呀, 我個仔日日去街市, 阿媽仲日日帶佢企係雞檔隔離間士多傾計, 我屋企兩隻貓, 從來冇張佢地隔離過, 阿仔自從識爬後日日追佢地. 佢由出世到e+從未病過, 係前幾個星期先第一次感冒, 所以真係唔怕架, 你多d同佢去公園, 吸下新鮮空氣, 大小小日日比生果佢食, 健康都好d呀.

至於污濁呢個問題呢, 我建議眼不見為乾淨, 我阿媽都係咁, 佢成日抺完汗d紙巾用來幫阿仔抺咀, 話佢實唔鐘意架la, 我唯有隻眼開隻眼閉, 不過又唸下, 我地細個都係咁成長, 唔怕呱. 如果你真係頂99唔順, 你叫你老公同佢講下, 你唔好出聲呀, 話哂呢d野都係老公講好d.

別墅

噢, 多謝你地呀~~~睇完你地既經歷, 我差d gig一聲笑左出黎~~~好彩無, 如果唔係, d同事會以為我 short short 地 .... 小b都好叻架, 佢尋晚無喊呀 .....仲不停同人傾計tim, 我下次會小心d架喇~~~~

其實我都覺得自己太緊張 ... 從小b一出世個一刻開始我就好緊張 ... 可能我d荷爾蒙仲未正常番 .....

男爵府

原文章由 smallballck 於 07-12-4 17:33 發表
噢, 多謝你地呀~~~睇完你地既經歷, 我差d gig一聲笑左出黎~~~好彩無, 如果唔係, d同事會以為我 short short 地 .... 小b都好叻架, 佢尋晚無喊呀 .....仲不停同人傾計tim, 我下次會小心d架喇~~~~

其實我都覺得自己太 ...

我要成年先正常番呀, 所以生bb真係一個大project, 好影響媽媽身體同心理架

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

您好番未呀?您話轉睇中醫,是否係附近?
明天去台灣旅行low喎,去台灣邊到?咦咦?您去咗旅行個仔 點呀

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

bb623623,
您好番未呀?您話轉睇中醫,是否係附近?
明天去台灣旅行low喎,去台灣邊到?咦咦?您去咗旅行個仔 點呀

子爵府

貓狗褓姆

Good afternoon, 昨日煲咗d鱷魚肉川貝soup 亞仔飲, 今早即冇咳真係幾見效. 好過食西藥呀.

別墅

咁我肯定唔止一年喇, 繼前前晚因為cut指甲流血我喊左一輪之後, 前晚我又喊左一輪.... 因為小b又發晒脾氣, 又喊唔肯食, 我仲諗小b點解唔係好鍾意我咁既, 差唔多次次餵親佢都嘈, 又喊, 又唔肯食, 好沮喪, 雖然老公不停安慰, 都不能夠止住我既眼淚..... 但係尋晚我餵小b, 佢竟然靜靜地一口氣同我飲晒, 我覺得好似中左六合彩咁呀~~~~~成個人開心番晒 , 不過我都同自己講, 唔好咁快開心住, 可能係好彩jar...

別墅

bb623623,
嘩, 你去taiwan呀~~~好羨慕呀~~~唔知我幾時先有得去旅行...............

別墅

我覺得川貝真係幾好, 我之前tor住小b個時, 喉嚨勁痛, 阿媽煲左川貝蘋果俾我飲, 飲左幾日就好好多喇

原文章由 joetsang 於 07-12-6 14:31 發表
Good afternoon, 昨日煲咗d鱷魚肉川貝soup 亞仔飲, 今早即冇咳真係幾見效. 好過食西藥呀.

男爵府

原文章由 kschling 於 07-12-3 21:05 發表
我唔係幫屋苑打,我們係去私家診所打貴d,你試吓問你嘅私家醫生是否9歲以下要打2支,因我問老公阿仔以前是否都係打2支?佢話好似問過醫生,如小朋友未曾患過流感便要打2支
...

你打幾$支呀? 大人同細路係咪同價架?

男爵府

原文章由 smallballck 於 07-12-6 17:34 發表
咁我肯定唔止一年喇, 繼前前晚因為cut指甲流血我喊左一輪之後, 前晚我又喊左一輪.... 因為小b又發晒脾氣, 又喊唔肯食, 我仲諗小b點解唔係好鍾意我咁既, 差唔多次次餵親佢都嘈, 又喊, 又唔肯食, 好沮喪, 雖然老公不停 ...

其實我每次同阿仔剪指甲都有d驚架, 所以成日都想留番比老公同佢剪 你唔駛唔開心喎, 工多藝熟, 剪多幾次會越剪越好, 你係咪趁佢瞓覺剪呀, 會易d架~ :D :D

你bb會唔會有d厭奶咋, 可能唔關你事架~

男爵府

原文章由 smallballck 於 07-12-6 17:39 發表
我覺得川貝真係幾好, 我之前tor住小b個時, 喉嚨勁痛, 阿媽煲左川貝蘋果俾我飲, 飲左幾日就好好多喇

川貝蘋果點整架?

別墅

應該都係就咁一齊煲jar wor, 等我問下阿媽先~

好似川貝煲雪梨都得喎, 不過雪梨涼, 所以阿媽轉左蘋果~

原文章由 ricebb 於 07-12-8 01:13 發表

川貝蘋果點整架?

別墅

可以問你一個問題嗎? 你阿B係咪飲人奶架? 因為我小B唔肯飲, 同埋種種原因之下, 無餵到 ... 我成日覺得無人奶飲, 小B6個月後就會好容易病... 我又成日覺得, 呢D係我既錯...唉....

原文章由 bb623623 於 07-12-4 17:01 發表

係呀係呀, 輕鬆d先, 唔好咁緊張, 我成日都整到個仔架, 佢由細到大我都比人話我對個仔勁粗佬, 抱佢出門口又撞左佢個頭落度門到, 同佢玩就一定整到佢, 剪指甲留血巳無數次 , 阿仔每次都係喊兩聲就算, 我唸佢都 ...

子爵府

貓狗褓姆

原文章由 smallballck 於 07-12-10 00:37 發表
可以問你一個問題嗎? 你阿B係咪飲人奶架? 因為我小B唔肯飲, 同埋種種原因之下, 無餵到 ... 我成日覺得無人奶飲, 小B6個月後就會好容易病... 我又成日覺得, 呢D係我既錯...唉....

...

你咁唸都得!! 我由大肚到宜家想都冇想過要餵人奶呀, 你有試過比佢飲佢唔飲都冇計架, 我仲會罵佢唔知寶浪費媽咪d心機呀.
我個仔滿月已睇醫生啦, 我只會覺得佢底子差冇鬼用, 唯有小心d揍佢姐. 宜家亞仔4歲幾有 40 lbs架, 大大隻隻唔肥唔瘦ok 啦, 事在人為姐.
小B一病就覺得自己錯, 有排你覺呀傻婆. 我係亞仔2歲左右我送咗條巴係佢隻腳仔上, 到宜家都清楚見到呀, 咁我咪要抱憾終生, 做媽咪啲放開d開心d, 全家都會happy d 架.

別墅

我都知我short short地架喇.... 因為未生之前睇得太多母乳既野, 成日幻想自己餵一定無問題, 到小b出世後先發現有咁多問題, 個心不停沉沉沉........... 而家我已經比之前好好多, 見到小b就好開心 ................ 番工後唔可以成日同小b一齊, 又有d唔開心 ............... 不過都無計......

原文章由 joetsang 於 07-12-10 11:31 發表

你咁唸都得!! 我由大肚到宜家想都冇想過要餵人奶呀, 你有試過比佢飲佢唔飲都冇計架, 我仲會罵佢唔知寶浪費媽咪d心機呀.
我個仔滿月已睇醫生啦, 我只會覺得佢底子差冇鬼用, 唯有小心d揍佢姐. 宜家亞仔4歲幾有 40 l ...

子爵府

貓狗褓姆

原文章由 smallballck 於 07-12-10 13:55 發表
我都知我short short地架喇.... 因為未生之前睇得太多母乳既野, 成日幻想自己餵一定無問題, 到小b出世後先發現有咁多問題, 個心不停沉沉沉........... 而家我已經比之前好好多, 見到小b就好開心 ................ 番 ...

返工掛住就緊架, 不過當你出糧可帶小B去買野去玩就會好開心啦!有冇想過轉做FT MAMA 呀?

首頁

尾頁

跳至