自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 小林媽咪 於 08-5-10 12:19 發表
收到恢復申請後,淨約審查都要2個月,希望你快d有消息啦 !! 

tks呀....我要計定數嘛..唔想過額又要等.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 ching1124 於 08-5-9 23:18 發表

我想問係咪藍咭上申請編號隔離的日期就係登記日期
我係06/10/2006咁咪無份

有無人可以答到我呀
thanks!

別墅

講, 沒話唔比, 但佢地唔會理你同埋亦唔比你寫上去架(審查時), 我都專登寫啦, 個主任叫我地劃左佢及加簽名, 所以晒氣架....但分左第一次樓唔要就可以寫/要求, 可能會有用....因為配屋係第2個dept.架(配房組), 唔係審查見的(申請組) 所以第一次真係好難會比到心水樓

原文章由 sp2007wtm 於 08-5-9 23:35 發表
我21号審査~我想問我審査時可否講話自己的志願地方?主任會不會話我煩呢?

別墅

天x邨將於5月中入伙,以下為天x商場內之部份資料。此外,若天x邨準住戶對單位資料 ( 單位平面圖及單位方向 ) 及社區配套有任何查詢,歡迎致電 2254 - 7111 與張文輝議員辦事處聯絡。

商場內設有 : 天x商場 ( 不設街市 )
7-11便利店、萬寧、惠康、車厘子麵包店、美心快餐、診所等等 . . .

17.64平方米 ( 約 : 189平方呎 ) 12 / 24
17.77平方米 ( 約 : 191平方呎 ) 01 / 13
21.12平方米 ( 約 : 227平方呎 ) 07 / 08 / 09 / 10 / 19 / 20 / 21 / 22
30.28平方米 ( 約 : 325平方呎 ) 02 / 03 / 04 / 11 / 14 / 15 / 16 / 23
39.67平方米 ( 約 : 427平方呎 ) 05 / 06 / 17 / 18

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

各位,
我最後都要咗彩霞村,5月2號拎咗KEY了...呢排忙緊搵裝修師傅報價,因為係舊樓,所以就好多野要整過..呢排少咗時間上黎...遲D有咩消息再同大家報料~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 芷蔚baba 於 08-5-10 12:46 發表
天x邨將於5月中入伙,以下為天x商場內之部份資料。此外,若天x邨準住戶對單位資料 ( 單位平面圖及單位方向 ) 及社區配套有任何查詢,歡迎致電 2254 - 7111 與張文輝議員辦事處聯絡。

商場內設有 : 天x商場 ( 不設街市 )
7-11便 ...

其實189呎...即係有幾大呢?? 我真係完全唔知..
有d媽咪講佢係計實用面積,相對而家既私人樓係大d..即係=私人樓2xx呎左右..岩唔岩呀?

複式洋房

原文章由 高達媽媽 於 08-5-9 12:57 發表

嘩咁咪有排等

我估要12月尾1月先開始派樓
如果2幢都油晒外牆整埋個頂都差不多LA

[ 本文章最後由 cecilialsn 於 08-5-10 18:11 編輯 ]

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

原文章由 小林媽咪 於 08-5-10 12:34 發表
講, 沒話唔比, 但佢地唔會理你同埋亦唔比你寫上去架(審查時), 我都專登寫啦, 個主任叫我地劃左佢及加簽名, 所以晒氣架....但分左第一次樓唔要就可以寫/要求, 可能會有用....因為配屋係第2個dept.架(配房組), 唔係審 ...
算啦!公屋係咁多限制・派了第ー次先算啦!繼續等等等~~~
新的一天...希望真的有新的希望吧...

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

原文章由 linglingcandy 於 08-5-10 14:39 發表
啱啱有左bb20周,想加bb個額,點做好??
好似要先寄張醫生紙俾房署・之後你生完就補寄番出世紙!你可以打去27122712問下個程序先!
新的一天...希望真的有新的希望吧...

禁止訪問

大宅

大家同病相憐...真可憐!我今日去過葵盛西村睇過...唉!我地一上到去亞仔就話走, 之後我覺得感覺唔係咁好....之後我mami話個到個view對住carpark重要係駕駕都係大車, 佢又話唔吉利.... 重知就唔好喇...
原文章由 clementbaby 於 08-5-10 01:51 發表
佢派比我果度都係1976年架!
我都好無奈
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 clementbaby 於 08-5-9 18:46 發表
知唔知道會幾時通知ar?

我睇報紙話下個月會寄信比合資格既人!!

大宅

ok, 冇問題
原文章由 clementbaby 於 08-5-10 01:52 發表
問到記得上黎報料ar
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

複式洋房

原文章由 快樂 於 08-5-9 23:36 發表
講真!就算有得轉都唔知轉唔轉好!排市區會又再耐d,比舊屋0既機會都好高,呀嫂排左四年都未上樓,0岩0岩先派第二次鴨利洲,勁舊,我係05年12月都唔知轉唔轉好? ...

我絕對認同你講法
如果真的想轉市區,真係要諗清楚,因為我就是一個人版,我是對上一次轉過巿區的人,後來發覺好唔對勁,好似比房署昆左咁樣,排左1年倒立即轉返擴展市區了,之前D新聞講法同依家講一模一樣,講到有無敵大海景公屋,有好多市區新樓派咁樣‧‧‧哈哈 ,係就係有,但唔好忘記唔係只係派比公屋輪侯冊既人,還有調遷既人,加上有D新公屋唔係比我地輪冊既人0家,而調左遷果D舊野就比晒我地D輪侯冊既人,加上有好多話市區果D區根本唔似市區,有好多重衰過擴展市區果D區

不過如果你唔心急上樓都可以試下轉,可能排四五年後真的派到好野就覺得直得,但3次都XX就算吧,如果是心急上樓真係唔好轉

我上年立即轉返擴展,好快就派左兩次屋比我,最後要左大圍美田村三期,非常開心 ,沙田大圍依家D人都話係巿區黎LA

[ 本文章最後由 cecilialsn 於 08-5-11 09:04 編輯 ]

民房

回覆 #1415 cecilialsn 的文章

我咪就係04年可以轉市區果批人...等到e家都未有樓呀....

公爵府

畀面勳章

咁真係唔轉好過轉wor..................

公爵府

畀面勳章

原文章由 fallenstar023 於 08-5-10 17:59 發表
大家同病相憐...真可憐!我今日去過葵盛西村睇過...唉!我地一上到去亞仔就話走, 之後我覺得感覺唔係咁好....之後我mami話個到個view對住carpark重要係駕駕都係大車, 佢又話唔吉利.... 重知就唔好 ...

請問你派第幾次?no大概幾多??派得咁差!

複式洋房

原文章由 christina060630 於 08-5-9 14:17 發表
09/05/2008

鑑 於 市 區 公 屋 單 位 供 應 充 足 , 房 屋 署 建 議 進 一 步 放 寬 公 屋 申 請 人 不 准 申 請 市 區 公 屋 的 限 制 , 容 許 於 ○ 六 年 十 月 一 日 前 登 記 的 輪 候 冊 申 請 人 改 「 志 ...

房署,房署 點解不是整個年頭計呢?若果是2006年12月31日前的輪侯冊人可選擇就最好了,點解要選一個中間位??

複式洋房

原文章由 尿片 於 08-5-10 23:16 發表

房署,房署 點解不是整個年頭計呢?若果是2006年12月31日前的輪侯冊人可選擇就最好了,點解要選一個中間位??

mouth: mouth: 我都唔知喎 你去問下房屋署啦
不過幾時都好都對我無影響 因為我係新界

首頁

尾頁

跳至