興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

400d 的相機袋可以去邊度買至好?? 出街我諗只會拎 1支鏡就夠...

點為之係一個好既相機袋? 防水, 多格, 仲冇其他野要注意? 大約要幾錢?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 bosch 於 08-2-17 14:04 發表
400d 的相機袋可以去邊度買至好?? 出街我諗只會拎 1支鏡就夠...

點為之係一個好既相機袋? 防水, 多格, 仲冇其他野要注意? 大約要幾錢?

一機一鏡, 就咁放入平時用開 ge 背包/袋咪得law.

亦可以上 www.lowepro.com, 睇下 off trail 1/top loadings 啱唔啱你, or orion trekker II, 上層可以放雜物, 下層可以放機/鏡/閃 etc.

亦可以去尖沙咀 天祥 (加拿芬道) 睇下/試下實物.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔該有個問題係 1 機 2 len ,
係 2 支 len 都除出黎定係 1 支
len 裝好左收入袋呢 ?

因為又要帶 flash , 個袋好似唔多夠
位甘呢?-(

原文章由 chan803 於 08-2-17 23:13 發表

一機一鏡, 就咁放入平時用開 ge 背包/袋咪得law.

亦可以上 www.lowepro.com, 睇下 off trail 1/top loadings 啱唔啱你, or orion trekker II, 上層可以放雜物, 下層可以放機/鏡/閃 etc.

亦可以去尖沙咀 天祥 (加 ...

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 chickenwing2006 於 08-2-17 23:32 發表

位甘呢?-(

...

可以帶埋野去天祥試, 試完唔買亦好 okay (我都試左幾次)

我試過 orion trekker II, 下層放 d80+18-200 (attached), sb800, 50/1.8

亦可以考慮下 off road (but 無貨) 放影相野, 再用普通袋放其他雜物. (my plan too).

off trail 1 基本上只適合一機一鏡 (兩個側袋好細, 不過可以買 d 大個 d ge).

複式洋房

相機袋通常又大舊,仲好neung添,攞野出黎又煩,買相機布包住塞入袋得喇

複式洋房

原文章由 chickenwing2006 於 08-2-17 23:32 發表

位甘呢?-(

...

http://dcway.dyndns.org/index.php/viewthread.php?tid=89&extra=page%3D1

用第6副圖既top load aw 75, 可放, body+swis+24-105+flash

如細d出街一機一閃, 可選top load aw65

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

去天祥行一轉, 多數搵到啱心水相機袋

想斯文d, 入 " Billingham"
想型仔d, 入 "Crumpler"
想似相機袋, "Lowepro", "Tamrac"

想平, 去深水 "塋記" 買國產貨

男爵府

買d80送的原裝袋我而家仲用緊, 只帶一鏡出街時實會用佢, d80+70-300VR+SB-800都冇問題, 可以機連鏡入袋, 好駛好用

伯爵府

呢個好用

Nikon Original Camera Bag ... :D

http://www.nikon-image.com/jpn/p ... a_bag/120307016.htm

一機一鏡一閃 or 多支鏡 ... o岩o岩好

因為呢 3 樣o野係一支排開咁放
所以個袋厚度好 slim ...
又孭得好舒服

p.s. 不過我放 Canon o野 ~

[ 本文章最後由 kc1016 於 08-2-20 01:13 編輯 ]

別墅

kc1016:

呢個幾好窩,係邊樹有呢?
我係超新手,剛剛收購了同事annual dinner 既獎品 400d。
請指教!多謝^o^

bobomegan

伯爵府

唔好噓 ...

有網友o係日本買多o左一個俾佢個 fd
但係佢個 fd 放佢飛機之後讓俾我o既

不過呢隻袋o係轉做水貨攝影器材o既鋪可能有得賣
又或者你有朋友去日本就叫佢幫你買

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆 #2 bobomegan 的文章

你公司咁豪既??

介唔介意講你用幾錢去收購??

大宅

我今日響公園見到有個男人用類似呢隻又係nikon出
不過個人覺得佢個個更靚 @v@
不過你show呢隻都唔差~
請問響邊買同幾錢呢?
呢個size好岩我呀我覺得!!但我搵唔到類似產品呢...:;pppp:

原文章由 kc1016 於 08-2-20 01:11 發表
呢個好用

Nikon Original Camera Bag ... :D

http://www.nikon-image.com/jpn/p ... a_bag/120307016.htm

一機一鏡一閃 or 多支鏡 ... o岩o ...
可惡呀!!憎死bk!!!!

別墅

原文章由 bosch 於 2/22/2008 00:19 發表
你公司咁豪既??

介唔介意講你用幾錢去收購??

哈哈,一年一度既員工福利,公司業績好,咪可以豪小小囉!呢份係其中一份"中"獎黎.......我好衰咁自願入committee,重揀埋呢份禮物入個list度,希望自己抽度,點知最後都要比錢買!

我個同事好豪,佢叫我買架g9同佢換就ok,佢架400d係至普遍既kit set。

bobomegan

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔該我想多口問下 .....

相機係未連鏡好似相入面甘放架 ? 我啱啱先
用相機袋想問 ..... 個 screen 係貼住個袋底甘放
先啱唔啱 ??

唔好笑我白痴 我真係唔識想請教下 :)

原文章由 kc1016 於 08-2-20 01:11 發表
呢個好用

侯爵府

畀面勳章

呢個好用

用緊(黑色)!掂!

侯爵府

畀面勳章

原文章由 chickenwing2006 於 08-2-22 12:23 發表
用相機袋想問 ..... 個 screen 係貼住個袋底甘放
先啱唔啱 ??
唔好笑我白痴 我真係唔識想請教下 :) ...

禾係body連埋支鏡放落去...另+一支50 1.8 & sb800
咪就係好似相中貢擺囉...

別墅

原文章由 ChunChun_Daddy 於 2/22/2008 13:48 發表

禾係body連埋支鏡放落去...另+一支50 1.8 & sb800

幾錢呀?邊樹有?
唔該!

bobomegan

大宅

原文章由 chickenwing2006 於 08-2-22 12:23 發表

先啱唔啱 ??

唔好笑我白痴 我真係唔識想請教下 :)

...

SCREEN 向下原因係避免zoom 鏡揮出來, 如果係定焦唔洗擔心. 我自己習慣SCREEN向上(不過我會放D墊係底唔比zoom鏡揮出來), 方便一拎出就影.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

甘多位 c - hing,

張相甘放真係好正 , 好安全甘 ..... 我成日怕自己
塞入去整花同放錯攪到 d len 歪咋 !!

今晚番去試下得唔得先 ..... 唔該哂 !!

原文章由 ChunChun_Daddy 於 08-2-22 13:48 發表

首頁

尾頁

跳至