論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人隻牙崩咗,牙醫話要$2500杜牙根+$2500做牙套,請指教.

伯爵府

原文章由 bbpekkle 於 07-8-9 10:13 發表
工人隻牙崩咗,牙醫話要$2500杜牙根+$2500做牙套,請指教.

排政府。

洋房

I agree with mylulu007 go to government dentist. I was so silly let my maid went to private dentist. She fix all problem (body) before left my home.

大宅

good!排政府,等唔到,就乾脆叫佢拔掉隻牙。

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

我工人上次補牙+做一隻假牙, 補牙claim到保險, 假牙claim唔到。不過我地見都係千幾蚊, 佢平時做野又幾好, 所以同佢比。
呢d錢要佢自己比架喎, 唔係我地比架, 比係人情, 唔比係道理。
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 bbpekkle 於 07-8-9 10:13 發表

僱主只需包牙科急診費用,即係突然發病唔醫會死人果種牙症,你同工人講叫佢慳D使,佢份糧唔夠俾 (你唔好幫佢比啞!)

大宅

y崩咗牙就要杜牙根?? 應該只係做牙套就得喇嘛...

原文章由 babesiu 於 07-8-9 11:03 發表
...去Phillips牙科睇,醫生話唔會同佢做. 記住! 僱主唔係要生養死葬佢地咖.

Phillip 係睇overall的,成棚牙有3個或以上唔同問題,就會accept係黎睇症... 因為我都係係個度睇左幾年,不過其實係個度睇唔好的... 因為會比D學生黎做,又驚D學生會趺左野入喉嚨... 要係口入面整個好似救生網咁既野... 隻隻牙都比個網拉住,會做到D繨愈來愈大... 攪到我而家好多牙都要補...:-( :-( :-(
之後我同覆診開既兒科講(就知我個時有幾細=..='''),轉左去醫院牙科... 個度睇就唔洗整網網(唔係實習醫生嘛),而且快好多...

btw,嫌貴就返大陸做啦,我都係係深圳醫院做既(貪我做開個個手勢好)... 不過用大陸料先平,用進口料同係香港做既一樣... =.='''

原文章由 silvia_ng 於 07-8-9 11:08 發表
...呢d錢要佢自己比架喎, 唔係我地比架, 比係人情, 唔比係道理。

無論你會唔會幫佢比(少少 or 全部),記住一定要同佢講...
僱主無責任同佢比呢筆錢的!!(字句你自己修飾下啦∼)

侯爵府

My bun bun also said her teeth was broken, if I ask her to 排政府, will those 牙醫 help her 補牙 or 杜牙根 ?

伯爵府

好媽媽勳章

我工人早前都有牙齒問題, 我係呢度問咗, 知道有 '流動牙科車', 就叫咗佢去睇, 可惜佢地只有脫牙, 我工人脫咗一隻, 另一隻因為仲有得救, 我叫佢去私家杜牙根. 全部用咗 $1,800.- 咁工人都有主動問我駛唔駛俾返我, 我見保險都 claim 到 $1,200 唔係差好多, 就唔駛佢俾.

大宅

有個朋友介紹咗個牙醫俾我大約要$3,500. 姑娘話若果有痛就好可能要杜牙垠, 若果杜牙垠唔配牙套隻牙會好易脆,即是杜咗牙垠最後都會崩,請問係唔係?
又應否叫工人SHARE部分錢因為保險大約CLAIM 到$1,200?

侯爵府

原文章由 Maltesers 於 07-8-9 12:01 發表

y崩咗牙就要杜牙根?? 應該只係做牙套就得喇嘛...

Phillip 係睇overall的,成棚牙有3個或以上唔同問題,就會accept係黎睇症... 因為我都係係個度睇左幾年,不過其實係個度睇唔好的... 因 ...

我個女好細個, 吾記得左幾多歲, 但好似未讀書, 註左牙, 我同佢去菲臘看, 個醫生都叫我去私家補, 因為佢地都要$, 價$又差吾多, 吾駛排, 但我答佢因為我驚佢太細, 出邊d 醫生吾知識吾識攪, 一陣嚇怕左佢以後吾敢看牙醫, 所以最後個醫生都肯幫我個女補, 但就要排期(好似一個月)

之後再返去, 我都以為係實習醫生整, 點知係果個醫生(正式既醫生)補, 佢還好好人, 補完之後, 扭左個波比我個女...........

大宅

原文章由 KITTYMAMA 於 07-8-9 14:44 發表
我工人早前都有牙齒問題, 我係呢度問咗, 知道有 '流動牙科車', 就叫咗佢去睇, 可惜佢地只有脫牙, 我工人脫咗一隻, 另一隻因為仲有得救, 我叫佢去私家杜牙根. 全部用咗 $1,800.- 咁工人 ...

咁你有同佢講原本係佢比??

原文章由 YingYing05 於 07-8-9 14:32 發表
My bun bun also said her teeth was broken, if I ask her to 排政府, will those 牙醫 help her 補牙 or 杜牙根 ?

我睇醫院牙科見佢都有做的,其他就唔知喇...
我老豆話佢自己去私人做杜牙根800到,唔知佢包唔包覆診既費用呢??

大宅

gov't dental clinic only provide extraction for out-patient depends if the insurance coverage is good, otherwise tell her to remove it to avoid future problems again.
原文章由 YingYing05 於 07-8-9 14:32 發表

別墅

政府祇會脫牙,其他一切都唔做。我諗你工人一定崩左門牙,其實你可以提議佢脫左隻牙然後造假牙唔造牙套可能平D,唔使杜牙根。

首頁

尾頁

跳至