跳至

首頁

尾頁

大宅

唔好意思, 想問一問北區和大埔的BAND 2 頭 的中學有哪幾間?

大宅

大埔的5太清楚`
但北區都話到幾間俾你聽GE`
好似救恩' 禮賢會' 陳朱' 都係BAND 2頭GE學校=)
同埋都算係比較好!

男爵府

請問救恩喺边度?

大宅

原文章由 kam2007kam 於 07-8-16 11:06 發表
請問救恩喺边度?

我都想知救恩喺边度? 另外風采 和心誠又怎樣呢?

別墅

係欣盛苑附近, 地址係欣盛里3號.

心誠係英文中學, 風采比較新啲, 這兩間都唔錯架, 都係band2學校.

原文章由 pakhei1128 於 07-8-16 11:52 發表

男爵府

原文章由 smaller 於 07-8-16 12:16 發表
係欣盛苑附近, 地址係欣盛里3號.

心誠係英文中學, 風采比較新啲, 這兩間都唔錯架, 都係band2學校.

呢三間校舍都好靓喎,不過風采會難入d .

別墅

這區的好學校, 十隻手指都數得哂, 所以, 都爭崩頭架.

大宅

心誠係BAND 1 尾喇*V*

風采`D校規好嚴-W-
有D仲都幾無理! 如果5想太嚴`
都係5好揀呢間好=-=V

男爵府

原文章由 Ling_羚 於 07-8-16 17:17 發表
心誠係BAND 1 尾喇*V*

風采`D校規好嚴-W-
有D仲都幾無理! 如果5想太嚴`
都係5好揀呢間好=-=V

我個人就仲意嚴d囉,我覺得中學d男仔都幾曳下.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

大埔band 2中學有 - 何郭佩珍, 鄉議局, 大埔官中...
記得係咁多, 明天幫你問下同事...
再答你啦!

原文章由 pakhei1128 於 07-8-15 11:13 發表
唔好意思, 想問一問北區和大埔的BAND 2 頭 的中學有哪幾間?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

靈糧堂, 靈風, 迦密聖道...

原文章由 mrs.so 於 07-8-16 19:24 發表
大埔band 2中學有 - 何郭佩珍, 鄉議局, 大埔官中...
記得係咁多, 明天幫你問下同事...
再答你啦!

男爵府

原文章由 pakhei1128 於 07-8-16 11:52 發表

心誠係直資學校

複式洋房

北區仲有一間叫廖萬石堂的中學,成績都好好,算得上是band1尾至band 2頭。
今年高考同會考及格率都九成幾,高考有人3A,會考有人5A3B,中六第一階段已經滿額。聽講區內有這成績的中文中學只有田家炳,李嘉誠同埋馬錦明,其他既風采、救恩、禮賢會、心誠同陳朱素華都有所不及。
我剛剛上佢地學校網頁睇,仲有詳細既2006年同2007年公開試成績,都好見得人下。
明報尋日都有新聞報導佢地兩個叻學生,都好感人下,其中一個嚴重弱視,隨時會盲,考文科都有21分。
我知道好多人都以為鳳溪一定唔好,但廖萬石唔同鳳溪一中,大家可以留意下。

[ 本文章最後由 bikkibikki512 於 07-8-23 17:42 編輯 ]

複式洋房

抄自YAHOO 知識+....唔知算唔算侵權,不過應該可以好清楚答到你問題....

問題:
北區Band1尾-Band2頭中學
比較馬錦明,馬錦燦,風采,廖萬石堂,田家炳,禮賢會,陳朱素華,心誠,救恩,邊間最好???? 有人答:

我諗可以用最近2006年的中學會考同最近的2007年的高考作比較,不過風采未有公開試成績,而有部份學校沒有向外公佈成績(原因自己估):

2006年中學會考
馬錦燦 -- 五科合格率89.3%,優良率21.6%,考獲6科14分36.9%
粉嶺救恩 -- 無具體數字,不過有人會考攞28分
禮賢會 -- 合格率接近90%,好多科的優良率也超越全港水平
馬錦明 -- 五科合格率91.4%,優良率27.3%
廖萬石 -- 五科合格率92.5%,考獲6科14分35.9%,最佳2優5良,好多科的優良率也超越全港水平

2007年高考
馬錦燦 -- 有2人考3A,有1人2A1B,其他情況唔知
禮賢會 -- 整體合格率85%,有好多科的優良率也超越全港水平
馬錦明 -- (2006資料) 合梧率86.8%,優良率33.6%
廖萬石 -- 整體合格率91.7%,有1人考3A,也有1人考2A1B,好多科的優良率也超越全港水平

以上均是各校網頁自願提供的數字,再加上本人收集的訊息,已盡量具體的了;可惜各校各自表述,無可能有完全劃一的比較,你自己領悟吧。相信以上數字,總好過求其在街上見到某一兩個學生唔乖就話係成間學校的問題,或者淨係聽街坊求其一句好或唔好的印象。留意:以上各校也有收BAND 2,這批BAND 2學生差起上黎可以好差,所以通常我更加不會以偏蓋全。始終相信某學校整體學生的成績會更可靠。

如你仍有興趣知多一點,可看各校網頁。以上只是撮要,(除了是救恩外)各校提供了更詳細的資料。

禁止訪問

複式洋房

上水鳳南路6號,即係翠麗花園附近

另外,有關明報的報導可以在下列連結搵番:

http://hk.news.yahoo.com/070821/12/2e32w.html

http://hk.news.yahoo.com/070821/12/2e32x.html

其實我只不過係屋村師奶,朋友個女先至係佢地學生,佢話間學校都ok,不過成日俾人話鳳溪係差校,問題其實係d人分唔清楚廖萬石同鳳溪一中。學校又算係低調,無學似風采咁大力宣傳自己,所以好多人都忽略左呢間學校。

禁止訪問

男爵府

bikkibikki512

好同意你的見解,多謝你提供的資料.

大宅

多謝咁多位俾我既意見, 真係好有用, 因為我只係識北區最TOP 個五間, BAND 2頭既中學真係唔係咁清楚, BAND 2頭既中學會以為係BAND 3中學TIM....:lol:

複式洋房

尋日同人傾計,知道有人讀風采的精英班退學唔讀風采,走左去廖萬石插班 (好似係中二,而且數目唔止一個),所以我覺得廖萬石應該出年會升band,大家不妨留意下。

首頁

尾頁

跳至