跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人未瞓呀!!!

男爵府

醒目開學勳章

別墅

我現在是沙田遲d係大圍 , 咩事 ?!

複式洋房

你是否全職媽?有幾多仔女,有幾大!
原文章由 mandee2621 於 07-9-21 10:34 發表
我現在是沙田遲d係大圍 , 咩事 ?!

別墅

原文章由 luckyday 於 07-9-21 10:54 發表

我有番半日工 , 兩個女(6 and 4 ) , 你呢?

大宅

我住大圍架,有兩個小朋友。

大宅

畀面勳章

haloo @v@
你好呀~
我係大圍人呀~
我冇小朋友-v-
未婚~
17歲-,-
但最愛係小朋友同你地呢d媽媽傾計^0^

別墅

hihi各位好,我住大圍係全職媽,bb9個月大,想早d睇下邊間幼兒園好,請教各位經驗媽媽比下意見我,
原文章由 luckyday 於 07-9-21 10:54 發表

大宅

我都係住大圍既全職媽媽呀....bb15個月...
我報左明愛既2 years old班,好多人呢間都話幾好...
其實我都想報多幾間....但我唔知仲有邊間好..........

別墅

Cathy_kin 間學校名有冇全名或者website??有人話"聖心"都好,不過係傳統教法, 又好似怕死板左d,所以都唔知搵邊類型好... ,唔知保良局既學校好唔好呢?
原文章由 cathy_kin8 於 07-9-24 23:33 發表
我都係住大圍既全職媽媽呀....bb15個月...
我報左明愛既2 years old班,好多人呢間都話幾好...
其實我都想報多幾間....但我唔知仲有邊間好..........

複式洋房

各位媽媽好嗎?我住新田圍,個大女4歲、個仔9個大!咁你哋啦!可交個朋友嗎!:-P

大宅

原文章由 yimchan 於 07-9-25 11:48 發表
Cathy_kin 間學校名有冇全名或者website??有人話"聖心"都好,不過係傳統教法, 又好似怕死板左d,所以都唔知搵邊類型好... ,唔知保良局既學校好唔好呢?

有呀..你可以睇下...http://stns.caritas.org.hk
聖心個個都話係名校,我老公細個都係讀呢間,但呢間無n1讀...只係收3years,都係傅統教法......我就麻麻地鐘意..不過我老公又想個仔讀呢間,所以我都會報,不過收唔收就唔知啦..我諗住係其他幼兒園讀完n1先轉k1...

大宅

畀面勳章

原文章由 luckyday 於 07-9-25 12:31 發表
各位媽媽好嗎?我住新田圍,個大女4歲、個仔9個大!咁你哋啦!可交個朋友嗎!:-P

你好~
我唔係媽媽可唔可以做朋友呀-3-

複式洋房

原文章由 luckyday 於 07-9-25 12:31 發表

Hello

我都是大圍媽咪, 我的女兒今年6歲是小一.

Carmen

別墅

cathy_kin8 : Thanks! 我都係太傳統怕死板,我都係諗住報左先,咁係咪一定要等到足3歲先報得,或是好似2年歲型可以一早報左先,同埋都係諗住n1讀起,而家諗緊n1是但讀一間到是再轉定係,搵間有n1一直讀上去..

lucky day,當然可以做朋友啦!

各位有經驗既媽咪可否分享下你地知道邊間幼稚園或小學好同埋你地既經驗呀?

別墅

hi ! 小學沙田大圍都有不少好的 , 我大女今年小一 , 上年查得好清楚 , 88區的有沙官小 , 聖心 , 陳元喜 ,冼次雲 ,89馬鞍山靈糧,馬鞍山主風 ,莊啟程 ,雨川 ,91 有一呂 ,沙呂 , 胡素貞 , 朱正賢, 培基 ,蕭漢森 !

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係住沙田嘅full-time媽咪,囝囝6個幾月大

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

hi,我住大圍,有個六歲剛升小一的囡囡,有個十個月大的囝囝

大宅

原文章由 yimchan 於 07-9-27 16:36 發表
cathy_kin8 : Thanks! 我都係太傳統怕死板,我都係諗住報左先,咁係咪一定要等到足3歲先報得,或是好似2年歲型可以一早報左先,同埋都係諗住n1讀起,而家諗緊n1是但讀一間到是再轉定係,搵間有n1一直讀上去..

lucky day, ...

hello咁多位媽媽好!

yimchan:有d有出世紙就可以報定先排隊,但多數入學前一年就要報,然後等通知面試囉!我知道聖心10月29日開始派報名表,到時去拎埋順便問下係咪一定要2歲先報得!
我自己就報左幾間n1,如果讀得好的話就讀上去,到時睇下情況.....

大宅

仲有無媽媽既bb係沙田讀緊n1呢....可唔可以講下你bb讀緊間幼兒園係點呀?我bb下年讀n1,我唔知choose邊間好........thx^^

首頁

尾頁

跳至