論盡家傭

跳至

首頁
12345...57

尾頁

大宅

個鐘點係我阿媽, 而個僱主係一BK媽媽

大約在2-3個月前, 我在BK見到一BK媽媽話想請鐘點, 因為是同區, 我就介紹了我媽媽比佢, 跟住就在8月份(3/8)上工, 一路都相安無事的, 一個月後出糧的日子到了(3/9), 女僱主給了一張(7/9)的支票比我媽, 好了,遲幾天都不介意..
到了7/9(張票的日期), 女僱主便話該日不用到佢家了, 她有事要返上大陸, 而張票就待她回來後才入吧, 一星期後佢都話未回來, 很多時致電女僱主/男僱主都不能聯絡上, 有時我代我媽媽在BK PM佢, 跟住我媽在無回覆的情況下都試一試入張票, 結果當然是得個吉, 過了一星期左右男僱主回電, 他解釋最近經濟上有D問題, 所以DELAY出糧至9月尾, 又說張票不好入了, 他會入數到我媽戶口, 咁又等下先啦...
過了1/10假期後, 我媽又再追啦.... 那男僱主說'呢幾日'會入數, 跟住等等等.... 又係未有....!!! 又再追.., 男僱主又說他病好幾天沒有外出, 所以未入數, 再說'呢兩天'會入喇...
到了上星期尾, 我PM那女僱主, 然後佢回覆話, 不如一星期入一千蚊給我媽媽, 分幾個星期付清, 佢話呢個係佢地最好&目前黎講最可以應付得到既安排, 會在星期一(即昨天)入第一期數
到了今早, 我問我媽媽, 仍然是未有啊!!! 份工係我介紹比我媽媽, 而家搞成咁, 我都好唔好意思...
請大家幫幫手, 教下我們可以點做

[ 本文章最後由 ANN_LAU 於 07-11-5 21:14 編輯 ]

男爵府

你大佢, 話報警, 因為開空頭支票

原文章由 ANN_LAU 於 07-10-16 13:33 發表
個鐘點係我阿媽, 而個僱主係一BK媽媽

大約在2-3個月前, 我在BK見到一BK媽媽話想請鐘點, 因為是同區, 我就介紹了我媽媽比佢, 跟住就在8月份(3/8)上工, 一路都相安無事的, 一個月後出糧的日子到了(3/9), 女僱主給了一 ...

大宅

我是這位BK媽媽, 今次挺身而出, 因為內容不盡不實

實情是:
1. 戶口被稅局凍結了, 沒有辦法調動戶口內的$$ (無論是轉賬至自己名下的戶口或提款)
2. 因為戶口被稅局凍結了, 所以出糧日子需要拖延
3. 稅局遲遲未能release戶口, 所以出糧日子一再拖延
4. 因為戶口被稅局凍結了, 所以支票不可能兌現, 曾通知不要入票, 可是仍入了票, 結果支票退了 (並非空頭支票)
5. 薪金安排經雙方同意下, 作出分期安排
6. 主動pm詢問戶口安排入數, 沒有回覆下, 便於討論區開主題說拖糧

雙方已經同意發放薪金的安排, 為何要單方面攻擊對方?
如果沒有誠意, 為何會挺身而出, 作出解釋?
如果有心+有意拖糧, 為何會提出分期的安排?

男爵府

哇, 你講到你好似無問題咁, 你比稅局凍結戶口, 就拖人d血汗$, 如果個個顧主,有財政困難都可以唔出糧至,甚至分期, 打工既,咪要預左老闆無$先, 好似個廣告咁, 遲d先出, 等我找埋d卡數先啦. 唉,, 人地出得來做, 就係要$, 有汗出, 無糧出, 打工既, 要唔要帶埋$打工呀,無話好說啦.

原文章由 莎朗 於 07-10-16 14:18 發表

實情是:
1. 戶口被稅局凍結了, 沒有辦法調動戶口內的$$ (無論是轉賬至自己名下的戶口或提款)
3. 稅局遲遲未能rele ...

[ 本文章最後由 lemontree 於 07-10-16 14:36 編輯 ]

大宅

我想問一問大家, 我可否用呢d理由而對我地d賓姐/印姐拖糧呢?
係未本地鐘點就不被勞工法例保障?

實情是:

伯爵府

實情是:

妳請得人幫手,都預左要出糧俾人架啦!唔通等妳中六合至出糧?

8月份人工到10月都未有錢落袋,利息都蝕埋俾妳仲要話人屈妳,妳都好過份o者!人地等錢開飯既都餓c左啦,都未告妳咪偷笑lor!仲要分期俾,之前拖左人地咁多次,叫人點信妳呀!

不盡不實點都好,人地打左工,就要出糧。

有心就即刻俾!唔好多多野講勒。

大宅

莎朗小姐,
你就唔岩啦, 人地都係打工o者 , 點知你咁多野, 8月3日做到而家, 你話你拖左人地幾耐數? 唔岩在先, 仲好話人不是 !
有心就一早打比對方解釋先啦(唔係pm), 唔好等人地追你先覆, 仲講到好委屈, 你真係得 !

水晶宮

呢位媽咪你話樓主內容有不盡不實,但樓主都係講實情,就係"拖糧",無論咩野理由,人地打左工收唔到錢,就係叫做比人"拖糧"架啦.

無論你有幾困難,但都要體諒人地打工仔無糧出既苦況架.
而且,次次都係人地主動搵你地,點解你地唔係9月初主動同人地講你既困難,要拖到依家十月中?又係你地自己開票比人既,咁你開票既時候,知道戶口被凍結未呀?點解要開期票?如果凍結左,點解唔即刻同人地講清楚話戶口已凍結?

你叫人地唔好入票就唔入,咁同拖糧有咩分別?都係一樣無糧出.如果稅局再凍你戶口多幾個月,咁你係咪打算幾個月之後先出糧比人?

只係有話直說,如果有講錯,請指正.

實情是:

別墅

原文章由 方方媽媽 於 07-10-16 14:47 發表
呢位媽咪你話樓主內容有不盡不實,但樓主都係講實情,就係"拖糧",無論咩野理由,人地打左工收唔到錢,就係叫做比人"拖糧"架啦.

無論你有幾困難,但都要體諒人地打工仔無糧出既苦況架.
而且,次次都係人地主動搵你地,點解 ...

我只係想話, 無錢比人工, 點解仲要請人呢?? ?-(

大宅

方方媽媽,

1. 我們有主動聯絡(電話+pm)
不過有時冇回覆/樓主媽媽在忙
之前也交代我們不在港
未能接聽所有來電+留言

2. 9月初已經將我們的困難相告
所以要求不用再上班

3. 當日雙方商量才作出安排

男爵府

你咁大委屈, 不如叫菜檔, 肉檔, 比住d餸你一家食住先, 下下下個月先分期找數啦. 你屋企要生活, 人地唔駛咩, 你既難處難關, 要人地一家陪你渡過, 要人地點可以體諒到你呀, 人地都係為$姐

大宅

我冇講過自己冇問題
只是在目前的能力範圍內
雙方同意作出的安排

如果對方不同意
可以提出反對

原文章由 lemontree 於 07-10-16 14:29 發表
哇, 你講到你好似無問題咁, 你比稅局凍結戶口, 就拖人d血汗$, 如果個個顧主,有財政困難都可以唔出糧至,甚至分期, 打工既,咪要預左老闆無$先, 好似個廣告咁, 遲d先出, 等我找埋d卡數先啦. 唉,, 人地出得來做, 就係要$ ...

大宅

大家誤會左
唔係由8月返工到依家3個月
是返了8月 (1個月)
9月份開始已經停用

再一次重申
我們冇等人追才覆
我們主動打電話+pm交代情況

原文章由 ycw 於 07-10-16 14:42 發表
莎朗小姐,
你就唔岩啦, 人地都係打工o者 , 點知你咁多野, 8月3日做到而家, 你話你拖左人地幾耐數? 唔岩在先, 仲好話人不是 !
有心就一早打比對方解釋先啦(唔係pm), 唔好等人地追你先覆, 仲講到好委屈, 你真係得 ! ...

男爵府

樓主, 咁你快d表態清楚, 同意唔同意, 大家一齊捱啦.

大宅

9月份開始已經停用

原文章由 jdepp 於 07-10-16 14:51 發表

我只係想話, 無錢比人工, 點解仲要請人呢?? ?-(

大宅

我有樓主的pm
一早同意左

我只係奇怪
已經同意左
但開topic討論

原文章由 lemontree 於 07-10-16 15:14 發表
樓主, 咁你快d表態清楚, 同意唔同意, 大家一齊捱啦.

大宅

有哪一次你們說的出糧日期, 我們是不同意呢?
講真就梗係唔想要分幾星期先出得返哂d糧啦, 我們反對都無用嫁.. 咁最後都同意左啦, 我叫你直接致電我媽講你呢個安排, 你又無咁做, 重點係講好左星期一入第一期數, 你們又唔遵守成諾, 仲要向度理直氣壯..

原文章由 莎朗 於 07-10-16 15:09 發表
我冇講過自己冇問題
只是在目前的能力範圍內
雙方同意作出的安排

如果對方不同意
可以提出反對

大宅

請你媽媽CHECK左數先講

原文章由 ANN_LAU 於 07-10-16 15:20 發表
有哪一次你們說的出糧日期, 我們是不同意呢?
講真就梗係唔想要分幾星期先出得返哂d糧啦, 我們反對都無用嫁.. 咁最後都同意左啦, 我叫你直接致電我媽講你呢個安排, 你又無咁做, 重點係講好左星期一入第一期數, 你們又 ...

大宅

我想講話, 如果呢位bk媽媽肯遵守成諾, 在星期一(即昨天)入第一期數, 呢個topic 我係唔會post, 只是比人欺騙得太多次, 覺得呢個僱主再不可信, 先post出黎問下大家我媽媽可以點做好....
唔通佢而家又再講第2個日期, 我地又要無止境咁等咩...
雖然我媽只係做了一個月, 但她不是做義工

伯爵府

妳出期票都算啦,仲要即日叫僱員唔好上班(呢d叫"呼之則來,揮之則去"?),份糧唔對現仲要搵唔到妳,人地打工既都俾足面妳啦,3/8上班,期票出到7/9,點解係7/9而唔係8/9呀?因為法例最多只可以拖7日丫嘛!

人地厚道至留到今時今日至揚出黎,今日幾多號呀,重陽都黎緊啦!妳去打工,出糧遲成個幾月妳會俾d乜反應呢,係味好似樓主咁包容呀?定係妳未見過惡人?

o係度講乜都無用,俾左錢未丫?!全數bor?

如果我介紹自己阿媽同人地打工無錢收,我真係會好內疚,一早報警同去小額告妳。

呢個世界唔係得妳有困難架!

首頁
12345...57

尾頁

跳至