自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

日前學人自製XO醬...味道唔錯,公諸同好!

a)材料
1)干貝4兩(用細細粒之瑤柱仔就可以約24元)
2)蝦米2兩(約12元)
3)蔥頭四兩
4)蒜頭四兩
5)辣椒適量
6)生油2碗(我習慣用芥花子油)
7)豉油半碗(我習慣用蒸魚豉油)
8)鹽半茶匙

b)
干貝、蝦米浸軟,去水蒸十五分鐘,干貝放砧板上用菜刀拍偏壓成絲,蝦米可放入攪拌機攪碎(或用刀切碎)。

c)
蒜頭、蔥頭各4兩(約140克)去衣後放入攪拌機攪(由於蒜頭、蔥頭過輕,所以要打開蓋,攪一陣停機用筷子攪一攪才可打成容)或自行磨、切成容。
這過程~最好帶透明手套加眼罩

d)辣椒按個人接受程度切碎(我用了2兩約70克)。

e)下一碗油燒熱後放入蒜容、蔥容轉小火炒至香氣四散(幾分鐘),再下辣椒炒兩分鐘...再放蝦米粉、干貝絲炒兩分鐘(這時需要再落一碗油)...油滾後再落蒸魚豉油及鹽...再滾可熄火再炒一陣!

f)攤涷後可入樽放雪櫃,隔晚即可享用!

唔好以為咁多材料可以整半鑊XO醬,以上材料煮完剛好裝滿一分升柚子茶空樽!
可先行將各材料減半試煮...試過後可按個人喜好將各種材料比例更改!
改完如果仲正過李錦記話我知...

大宅

嘩!七哥,犀飛利

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

桼哥你好勁呀......
但係滾油落豉油會唔會爆到四維都係架??

[ 本文章最後由 catjeffcat 於 07-10-31 23:00 編輯 ]

男爵府

2023年兔年勳章 BK Milk勳章

好似好正咁牙﹗唔知煮個時會唔會好大陣味呢

男爵府

d油滾住唔熄火落鹽同鼓油會唔會滾油四濺, 因為我試過滾水加鹽, 彈到呀媽都唔認得, 滾油彈到會仲大鑊 , 請指教

翡翠宮

原文章由 catjeffcat 於 07-10-31 22:59 發表
桼哥你好勁呀......
但係滾油落豉油會唔會爆到四維都係架??

唔會...因為都唔係純液體(油)...已經變左XO糊仔!

子爵府

整完可以派街坊

大宅

好媽媽勳章

原文章由 櫺囹桼 於 07-10-31 10:21 發表

i have 自製XO醬 three times already, my recipe 95% same as "007"; and this is my younger daughter's favourite seasoning sauce. whenever she eat dumplings, noodles, she will add this (a lot). i have to restricted her not to add too much. i made two big jars 一分升柚子茶空樽 each time, but have to make 4 this weekends. two for me, 1 for my mom, 1 for my sister.

大宅

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

wah!!勁!! 我好like!! 一定要try try!!

大宅

肯定好好味

大宅

原文章由 Annabel_BK 於 07-10-31 22:35 發表
嘩!七哥,犀飛利

七兄....換完床單...又煑 XO醬...你好忙呀...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 櫺囹桼 於 07-10-31 11:21 PM 發表

好等我都試下先.....

禁止訪問

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

原文章由 櫺囹桼 於 07-10-31 22:28 發表
日前學人自製XO醬...味道唔錯,公諸同好!

a)材料
1)干貝4兩(用細細粒之瑤柱仔就可以約24元)
2)蝦米2兩(約12元)
3)蔥頭四兩
4)蒜頭四兩
5)辣椒適量
6)生油2碗(我習慣用芥花子油)
7)豉油半碗(我習慣用蒸魚豉油)
8)鹽半茶 ...

翡翠宮

原文章由 ckkwkl 於 07-10-31 23:32 發表

i have 自製XO醬 three times already, my recipe 95% same as "007"; and this is my younger daughter's favourite seasoning sauce. whenever she eat dumplings, noodles, she will add this (a lot). i hav ...

我以為自己整一公升已經好誇張...點知一山還有一山還有一山高!
不過我喜愛用XO醬撈公仔麵,即係用清水(放棄味精)將麵、菜、午餐肉..等煮熟後~飛水才加入大量XO醬撈嚟食...好味好味!

別墅

聽到都想食undefined

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

子爵府

畀面勳章

好勁! 等我得閒試下先

首頁

尾頁

跳至