自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

星期6同前夫飲茶.飲完,佢要走時,阿囡唔捨得佢,有小小眼濕濕.又同佢申話我依家既老公對佢唔好,鬧佢 時好惡.前夫聽完即刻好似癲咗咁衝過來鬧我.我感覺好委屈,由阿囡 bb開始,係我一手一腳湊,無人幫過我,包括前夫在內.佢 係一個好唔 付責任既人,賺錢唔多,咩事都唔 做,懶道出汁.到依家阿囡 8歲,佢都無 出過錢出過力.依家還 要話我,其實我依家既老公真係唔 話得,阿囡唔係 親生都共書教學,阿囡 性格活潑又百厭,我有時話佢佢都唔 聽我,老公都係見阿囡唔聽我話先鬧下佢 .
跟住,前夫就帶阿囡走咗 ,夜晚還拿走阿囡 的書包同衫,我睇 的出 其實佢已經 唔想帶阿 囡走,但阿囡 就可能覺得好新鮮,好想跟佢 走.我媽話比佢 湊下都好,等佢 知道湊小朋友好辛苦.話係咁講,但我好擔心,阿囡 的功課佢 會唔 會睇 ,佢會唔 會幫阿囡 默書,阿 囡好易熱氣,佢 會 唔會整日比阿佢 食麥當勞.........依家我好想喊,阿囡 由細到大都無離開我,我好掛住佢 , 唔知佢 會唔 會掛住我?佢 會 唔會因掛住我而返來我身邊........:-( :-( :-(

[ 本文章最後由 szeyee1999 於 07-11-16 15:28 編輯 ]

禁止訪問

複式洋房

好明白妳掛住個囡的心情.不過,正如妳媽咪話齋,比Daddy湊下等佢知道湊小朋友唔容易都好架.再講,佢始終係囡囡的Daddy,咁如果佢同個囡多d一齊培養下兩父女的感情,對妳囡囡來說,都是一件好事,多一個人錫佢係佢的福份.至於妳擔心功課呀等等等等,我估佢Daddy都唔會湊好多日,湊小朋友好辛苦架.

反而,我身為傍觀者,想提下妳要趁呢個机會錫返妳而家個老公,因為佢真係好好,肯做埋醜人同妳教女.妳話妳委屈,相信妳老公做繼父都唔容易. 妳同而家老公有無細路呀?如果未有的話,今次就當係二人世界的机會,出去食餐飯又好,睇下戲又好,平時佢就妳同埋就個女,今次妳就要好好陪下佢.

妳一定要放鬆心情,往好方面諗,當係放下假囉!

祝妳一家開開心心!

[ 本文章最後由 sunnybabies 於 07-11-13 00:03 編輯 ]

伯爵府

今日,我真係有d失魂落魄.去行街都唔知自己想去邊,後來還幫阿囡買咗件衫.於是想拎去學校比佢順便見下佢.見到佢時,我只係問咗句:有無掛住媽咪?就已經忍唔住喊咗出來.我於是問佢: 係唔係唔 想係媽咪度?佢點頭.我又問:媽咪度真係無野留戀咩?佢又點頭.我真係好心碎.我又問:你係唔係決定咗 跟爸爸?佢又點頭.......當我同佢傾 時,我留意佢一路都有望下車來咗 未,似乎好想快d離開我.佢 上車走咗 後我都唔 知自己點樣返到屋企,只係知一入門口就大喊.只係知阿囡唔 要我了.點解阿囡會咁樣對我?我同佢 8年,一日都未分開過.點解佢 對我依個媽咪一點感情都無.:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

原文章由 szeyee1999 於 07-11-13 18:26 發表
今日,我真係有d失魂落魄.去行街都唔知自己想去邊,後來還幫阿囡買咗件衫.於是想拎去學校比佢順便見下佢.見到佢時,我只係問咗句:有無掛住媽咪?就已經忍唔住喊咗出來.我於是問佢: 係唔係唔 想係媽咪度?佢點頭.我又問:媽 ...

作為一個旁觀者...我都好明白妳嘅心情...
如果係我都唔知點算好呀...
我唔識講好聲嘅說話安慰妳...祇好祝福您啦...
囡囡終有一日會明白妳係幾咁錫佢嘅...

複式洋房

原文章由 sweetcouple 於 07-11-13 18:52 發表
細路囡唔識揀架, 邊個買野佢食、邊個唔鬧佢曳, 佢就中意邊個架啦......

唔好介意個囡的說話, 我覺得, 你同你前夫傾下好d喎......到底, 佢有冇心湊番個囡先? 如果佢冇心, 只係俾d"甜頭"tum小朋友開心, 之後冇幾多日 ...

係呀,小朋友一定係鍾意一味買野比佢又唔鬧佢的人,妳唔好咁上心.可能最近妳話過佢,咁佢味唔開心囉.妳個女住響爸爸到,樣樣都新鮮,爸爸又唔會鬧佢,可能仲成日出街食快餐,咁佢一定係鍾意跟爸爸,不過妳放心啦,妳前夫應該唔會咁好心机長期咁縱佢(照妳之前所講佢的為人),到時回復本色,妳個女就會知道媽媽好.

妳唔好比妳女見到妳哭哭啼啼,妳應表現得平常心多D,妳成日喊,妳個囡仲唔鍾意.

努力,妳女一定會知道妳係好媽媽!

別墅

唔好咁傷心,細路女邊識咁多,最緊要唔好放棄同關心佢呀,唔好迫佢表態邊個好

男爵府

其實而家你囡囡只係有新鮮感,等佢玩夠之後就會掛住你啦,
但無論點都好,我就唔贊成你囡囡係前夫o個度咁耐啦,佢唔會係一個好爸爸,佢只會灌輸d負面唔好ge野俾你個囡囡,日子耐左就算囡囡返來你度都會更難教,
其實囡囡都跟左你八年咁耐啦,佢話一句帶走就帶走咁樣唔得囉,
你唔可以企硬唔俾咩?至於你囡囡方面你日後都要好好地同佢傾下,8歲似懂又非懂但最慘就係覺得自己大個女啦有自己ge主見,所以一定要同佢傾清楚,
暑假.....咁就過咗一半啦.

伯爵府

好多謝你地.
我諗咗好多野......今次之所以我會同意前夫帶走個女,本來係想比前夫知道湊小朋友係幾咁辛苦,又等阿囡知道離開媽咪係幾咁慘.但原來我錯咗,原來要通過依件事反省既係我,我可能只係掛住鬧阿囡曳,而忽略阿囡既感受,我脾氣唔好,見到小小唔得,就會鬧佢.阿囡可能一直忍住,依家有機會離開我,佢因該好開心.......我真係好後悔,如果阿囡可以返來我身邊,我一定會好好愛佢.

伯爵府

死啦,頭先前夫打電話來,話約我聽日飲茶,要我帶齊阿囡D證件,成績表.....要幫阿囡轉校去東涌(佢住果頭),還講今日去咗一間學校無位.聽日會去第二間問.唔 知佢 講既係唔係真既呢.........佢係唔係已經唔想湊阿囡,但又想我提出拿返個囡,所以咁講嚇我........還是真係想湊返個女........
事情到咗依個階段真係返唔到轉頭,如果我出聲話拿返個囡,以佢為人,更加唔會理個女,更加唔會比錢養阿 囡,佢會覺得係你自己話拿返,唔關我事.而阿囡 會覺得 依次成功咗 ,佢可能會覺得 一話去爸爸度,我就會驚,會就佢.點算啊???

男爵府

原文章由 szeyee1999 於 07-11-13 20:57 發表
死啦,頭先前夫打電話來,話約我聽日飲茶,要我帶齊阿囡D證件,成績表.....要幫阿囡轉校去東涌(佢住果頭),還講今日去咗一間學校無位.聽日會去第二間問.唔 知佢 講既係唔係真既呢.........佢係唔係已經唔想湊阿囡,但又想 ...

你可唔可以同佢講話唔好咁快轉校住呀,同佢講等佢地相處返一段時間諗清楚至再決定,如果日後佢同個女相處得唔好再轉校對個女會唔好,另外再同囡囡傾下,問下佢真係捨得d同學仔同埋媽咪啦?
唯今之計試下拖字訣得唔得先呀,但如果真係唔得你就唔理點都要攞返個女啦,就算佢真係衰到唔俾錢都係無計啦,囡囡o個邊只係希望佢再大d會明白啦,如果唔係再咁跟住佢都唔知會變成點樣,

以上只係個人意見,希望你囡囡會早日明白你ge苦心,錫返媽媽,
暑假.....咁就過咗一半啦.

禁止訪問

大宅

你都好你前夫都會嘗試care個囡. 生父不是這樣人啦.自阿媽離婚後我都未見過我生父,見過一次就喺佢老母,我親阿麻死咗喺靈堂見過吓,後來我嫁咗,阿媽遇過生父,在談話中從未提過我一隻字,我阿媽都好識做對我事都守口如瓶.不過我生父喺一個唔駛杏啲人.唔見唔提對我都冇壞.因為繼父對我更好.
所以阿囡跟吓生父都冇壞,比番個責任佢囉.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

禁止訪問

大宅

Don't worry. Your daughter knows who really love her.

[ 本文章最後由 Yau_Cheung 於 07-11-13 22:50 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 szeyee1999 於 07-11-13 20:57 發表
死啦,頭先前夫打電話來,話約我聽日飲茶,要我帶齊阿囡D證件,成績表.....要幫阿囡轉校去東涌(佢住果頭),還講今日去咗一間學校無位.聽日會去第二間問.唔 知佢 講既係唔係真既呢.........佢係唔係已經唔想湊阿囡,但又想 ...

不要怪我小女人 邊有那麼"蠢"之不付責任的壞男人?-(

你地有沒有正式離婚? 個女判給誰的? 如果個官是判給妳的話, 不是由他帶走就帶走的! 安全/ 幸福/ 安定生活/ 固定收入都是個官要考慮之課題, 法官或者判給社署的! 不過8歲女孩90%以上會判給媽媽, 個女妳自已一手一腳帶大, 個男人無做過甚麼, 法官不會判給他的, 怕他會性侵犯個女童!! 妳大可放心.

我估計是否妳個女有價值? 取終緩多份錢嗎? 不付責任之男人那會自找麻煩? 妳估帶一個8歲之女孩很易! 他帶了半天就知道吧! 還肯自找煩惱? 叫他有良心就唔好玩過親生女啦! 還交個女給他?-( !

Sorry, 不要怪我直言, 可能嚇怕了妳, 我自己作的. 可能妳 ex-husband 良心發現吧! 祝好運!

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

唔好帶齊阿女既物品比佢呀,帶d冬天衫褲算數啦!睇黎你要好好修補返同個女既感情,唔好再鬧,小朋友唔受呢套(尤其你個女已8歲) 不如好好同你前夫傾,大家對個女好,何必爭黎爭去呢,轉校要從新適應所有人和事,對小朋友學業有影響,而且你一直跟開阿女功課、生活習慣清楚晒,你揍返當然最適當啦!

首頁

尾頁

跳至