自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hi~ 各位媽咪~

尋晚我家姐係德州打電話番黎俾我,
話俾我知, 佢教堂裡有位教友, 早前返hk探親,
佢d親戚就帶佢返大 6 玩, 咁少不免就會去shopping,
佢就買左十幾個老番名牌手袋帶返美國,
諗住送俾d親友 1 人1個咁啦~

入境時, 俾海關摷到, 咁佢初時都以為會俾人充公就算,
因為以前有人帶左d唔入得境既物品, 俾摷到話唔要都ok,
但海關話依家唔得, 話唔要都唔得,
一定要告佢罰錢, 結果佢俾人罰左 每個袋 5萬蚊美金,
埋單要俾成 幾十萬美金既罰款~
依家佢返到美國之後, 就要賣屋 賣車黎俾罰款,
我問家姐, 如果佢無錢俾咁會點算呀~
家姐話都唔清楚, 可能會拉佢坐監卦~

所以, 係度提醒下大家既親友, 千祈唔好貪d 小便宜,
到時因小失大就 大件事啦~
仲有, 唔好帶老番dvd or cd 之類, 一樣罰好重架~
依家仲話唔帶得人參添呀~

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 rubytang 於 07-11-26 16:16 發表
hi~ 各位媽咪~

佢d親戚就帶佢返大 6 玩, 咁少不免就會去shopping,
...

我老公入香港境,帶多七包煙,都比人罰左二千六蚊,以前又係話唔要都得,但而家無呢支哥仔唱囉 (以前親戚帶多九條煙呀,都係掉左算數)

所以出入境都要小心小心

別墅

10幾個a貨袋 ....... 擺明想比人捉架嘛

珍珠宮

十幾個又係誇左d...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 csw1117 於 07-11-26 16:20 發表
10幾個a貨袋 ....... 擺明想比人捉架嘛

一個扮無知
而家10幾個佢點拆都拆唔掂啦
人地當佢賣架喇

子爵府

原文章由 Sindy 於 07-11-26 16:19 發表

我老公入香港境,帶多七包煙,都比人罰左二千六蚊,以前又係話唔要都得,但而家無呢支哥仔唱囉 (以前親戚帶多九條煙呀,都係掉左算數)

所以出入境都要小心小心 ...

係呀~ 連出入hk都嚴左咁多呀~
等我又講下俾d親戚知先~
有時d人以為無咁o岩摷到, 咪搏朦囉~

子爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 07-11-26 16:24 發表

一個扮無知
而家10幾個佢點拆都拆唔掂啦
人地當佢賣架喇

我都係咁問家姐, 你個fd帶太多啦,
可能海關以為佢攞番黎賣, 所以, 罰得咁重呀~

子爵府

响一些保護知識產權高漲既國家, 即使你自用, 俾人查到一樣要罰, 我有個德國客就係咁罰咗 Euro5000.

話說佢真係有一隻金勞帶响手, 去大陸又貪得意買咗隻A貨, 諗住Show俾佢朋友比較真同假分別. 到回國過境, 手帶隻真貨當然要解釋, 好衰唔衰俾人摷到隻 A 貨. 咩都唔使講, 盛惠Euro5000. 同買過隻真貨差唔多. 個海關仲話好彩佢只係帶一隻, 帶多過一隻就告佢走私. 監都有得坐.

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係好慘:-( :-( :-( :-(

大宅

嘩!!咁大獲呀!!

原文章由 rubytang 於 07-11-26 16:16 發表
hi~ 各位媽咪~

...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

朋友返到香港買左好多正版名牌貨,
但返到去話比佢老公聽全部係A貨!

子爵府

原文章由 Sania 於 07-11-26 16:33 發表
响一些保護知識產權高漲既國家, 即使你自用, 俾人查到一樣要罰, 我有個德國客就係咁罰咗 Euro5000.

話說佢真係有一隻金勞帶响手, 去大陸又貪得意買咗隻A貨, 諗住Show俾佢朋友比較真同假分別. 到回國過境, 手帶隻真 ...

咪係囉~ 有時d人都會以為帶1個半個會無事,
點知就係咁衰, 偏偏就搜到你~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Sania 於 07-11-26 16:33 發表

話說佢真係有一隻金勞帶响手, 去大陸又貪得意買咗隻A貨, 諗住Show俾佢朋友比較真同假分別. 到回國過境, 手帶隻真 ...
真係多謝報料~一個都死呀原來:-|

子爵府

原文章由 麟媽媽 於 07-11-26 16:36 發表
朋友返到香港買左好多正版名牌貨,
但返到去話比佢老公聽全部係A貨!

咁搞笑~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我嚇話:「因住你奶奶比二十加幣過你,叫你買多個比佢!」 :lol

原文章由 rubytang 於 07-11-26 16:38 發表

咁搞笑~

子爵府

原文章由 麟媽媽 於 07-11-26 16:43 發表
我嚇佢話:「因住你奶奶比二十加幣過你,叫你買多個比佢!」 :lol

咁又係喎~
不過, 依家d海關嚴左好多~
如佢99真係咁做, 教你fd話依家唔準帶入境囉~

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

我覺得有d自作自受. 美國都夠膽膊真係......

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

原文章由 emmypun 於 07-11-26 16:55 發表
我覺得有d自作自受. 美國都夠膽膊真係......

咁講都係有d既, 之不過, 聽講佢fd係好耐無返過hk,
咁佢見d野又平, 一時貪小便宜, 咪搞成咁囉~
咁佢都好慘架啦~

伯爵府

牛年勳章

美國人當所有中國人都係偷渡者、走私客。
買正牌貨都要keep住張單,入境要申報,唔係都有排煩!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

嘩!! 一個老翻罰 US$ 5 萬. 十個就 US$ 50 萬. 港紙都成 400 萬. 陰公咯今次. :cry::cry::cry::cry::cry:

首頁

尾頁

跳至