烹飪搵食

跳至

首頁
56789...10

尾頁

複式洋房

原文章由 月希 於 08-4-5 22:11 發表
見到依個topic...我上次好似post過牛油餅...上星期我重做左朱古力同2色餅...用料一樣easy

材料(大約百幾塊細Size)
牛油麵糰:
牛油 100g 糖 50g 麵粉 150g 雲尼拿香油 少許
朱古力麵糰:
牛油 100g 糖 50g 麵 ...

想問下d麵糰使唔使放落雪櫃雪一雪?? 再印模,最後放入焗爐焗。Thx!!

大宅

睛靈勳章

請問妳哋個焗爐有幾大部?可唔可以post上嚟睇吓?thx!!!!

大宅

睛靈勳章

召藥師可唔可以介紹下啲焗爐俾我呢?我見妳個爐好大個可以焗到麵包!
妳好叻呀! 妳啲家人真幸福成日可以食好嘢

大宅

醒目開學勳章

原文章由 月希 於 08-4-5 22:11 發表
見到依個topic...我上次好似post過牛油餅...上星期我重做左朱古力同2色餅...用料一樣easy

材料(大約百幾塊細Size)
牛油麵糰:
牛油 100g 糖 50g 麵粉 150g 雲尼拿香油 少許
朱古力麵糰:
牛油 100g 糖 50g 麵 ...

kitty 模 我好鐘意啞!

複式洋房

不好意思,第一次真正用焗爐,有以下白痴問題,請賜教
1)有請問爐溫係上下一齊發熱嗎 ??
2)焗曲奇係用跟爐的焗盤還是要另買??
3)焗完一盤再焗,是否關了爐,拿出曲奇再逐一排滿,又要預熱,每盤焗十分鐘,焗幾款,幾盤,半天不夠用.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 nat_natc 於 08-8-11 03:11 AM 發表
召藥師可唔可以介紹下啲焗爐俾我呢?我見妳個爐好大個可以焗到麵包!
妳好叻呀! 妳啲家人真幸福成日可以食好嘢

我部係delonghi 28L,不過而家轉左去大陸生產,好似冇咁好。
如果屋企人唔係好大食,買2百幾3百蚊個D細爐都OK架!(16L),一次都焗到6個包。

如果屋企多麵包怪,咁就要買大D焗爐,至於推介我就冇乜心水住,或者妳可以行吓電器舖比較吓先。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 丁丁123 於 08-9-22 04:08 PM 發表
不好意思,第一次真正用焗爐,有以下白痴問題,請賜教
1)有請問爐溫係上下一齊發熱嗎 ??
2)焗曲奇係用跟爐的焗盤還是要另買??
3)焗完一盤再焗,是否關了爐,拿出曲奇再逐一排滿,又要預熱,每盤焗十分鐘,焗幾款,幾盤,半天不 ...

1.係
2.跟爐個盤就得
3.當然妳可買多一個焗盤,咁就可以唔駛關爐直接交替焗就得,又或者用個錫紙盤墊牛油紙焗都得。

男爵府

月希, 我想請教下你點用模吸得咁靚既, 我試過幾次用曲奇模, 但吸得唔靚呀! 請指教.

複式洋房

原文章由 召藥師 於 08-9-22 22:54 發表

1.係
2.跟爐個盤就得
3.當然妳可買多一個焗盤,咁就可以唔駛關爐直接交替焗就得,又或者用個錫紙盤墊牛油紙焗都得。

謝謝你的回覆,我今天用第二次,照月希的321曲奇,試過cup 心型模,但一從台面拿起,即變形,用刀剷,要很小心才好少少,但很花時間,後來乾脆搓成條狀,一截截切斷成手指形,焗不到五分鐘,底已燶,連忙拿出攤凍,也好味,很開心,本人很喜歡吃曲奇,以後會多作嘗試,無論如何,謝謝你.

超級版主

原文章由 丁丁123 於 08-9-23 11:15 PM 發表

謝謝你的回覆,我今天用第二次,照月希的321曲奇,試過cup 心型模,但一從台面拿起,即變形,用刀剷,要很小心才好少少,但很花時間,後來乾脆搓成條狀,一截截切斷成手指形,焗不到五分鐘,底已燶,連忙拿出攤凍,也好味,很開 ...

係唔係放中層焗?
如果中層焗都咁快燶底,可以焗到咁上下轉淨開上火,又或者將爐溫降底10度左右。
曲奇多數要焗十零分鐘,入面先夠乾同脆,太快熟個心就會濕,儲存日子就會大大縮短。

男爵府

原文章由 召藥師 於 08-9-24 00:09 發表

係唔係放中層焗?
如果中層焗都咁快燶底,可以焗到咁上下轉淨開上火,又或者將爐溫降底10度左右。
曲奇多數要焗十零分鐘,入面先夠乾同脆,太快熟個心就會濕,儲存日子就會大大縮短。 ...

召藥師
咁係咪要放下層焗會好d
因我個焗爐冇分上下火 ,我用樂信牌
所以每次焗完入面果排d 餅餅會燶燶地

[ 本文章最後由 秋風 於 08-9-24 11:05 編輯 ]

超級版主

原文章由 秋風 於 08-9-24 11:01 AM 發表

召藥師
咁係咪要放下層焗會好d
因我個焗爐冇分上下火 ,我用樂信牌
所以每次焗完入面果排d 餅餅會燶燶地
http://byfiles.storage.live.com/y1pDDTC_TmvkchTS8X1SUNLCkS270l0Cx2kJUpiJP65Z69cae-hQH6InklJixpPfJ1O ...

要放中層。
妳依個問題其實好多爐都會有,因為近門散熱快d,入面比較keep到爐溫,所以入面會快熟快燶過出面。
解決方法就係焗到最後2-3分鐘要前後轉位焗。

男爵府

請教咁多位 我用以下食譜, 但好難用cookie 模做出形狀, 因為個粉團很淋, 個模一'吸'下去, 再拿起, 形狀就會爛晒. 我見bk 媽咪做出來很美, 還可做出disney 公仔, 應該怎樣改良. 謝

牛油曲奇

材料:
牛油
200g
70g
蛋 1隻

麵粉 300g

做法
:
1.牛油放於室溫中直至軟化

2.將牛油和糖混合打至鬆軟轉為乳白色
3.蛋打散後分2次加入(2)中混合
4.最後加入已篩好的麵粉攪拌成麵糰
5.將曲奇造成你喜愛的形狀,放在焗盤上
6.焗爐先預熱至180度,以180度焗15分鐘,或焗至金黃色
7.出爐後放上架上待涼,可使曲奇更鬆化
:-P

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

星期日會照月希的食譜整曲奇, 好緊張, 因俾我個囡囡星期一回校開聯歡會, 我上次焗完後, 上碟待涼, 是否涷後都會脆, 因上次過了一陣, 都未入樽巳不脆, 唔知點解 謝謝!

大宅

希,
唔好意思!我第一次試做,請問焗爐要預熱嗎?
thanks!

別墅

原文章由 召藥師 於 07-11-30 16:25 發表

妳依個食譜d比例真係好易計喎!

我都試下整先o

男爵府

我今日去D整蛋糕鋪買D現成曲奇材料返黎試第一次... 可能份量多分左兩次整, 第一次整唔識用個BAKER攪到未得又燶埋, 跟住再黎第二次擺上返一層睇吓會5會無咁快燶啦, 的確無咁易..不過問題係整完出黎老公話唔好食, 無味..得個趣字!!! 睇返你地個POST原來要加雲哩拿香油, 兼且材料內的牛油係淡牛油... 唔知係咪因為咁樣而唔好食呀, 唉

男爵府

好媽媽勳章

好多食譜呀, 呢個 holiday 試吓先

男爵府

今晚再試多次都係唔多得喎, 要焗成20分鐘先趣之如都仲係無味既??? 點解呀

超級版主

原文章由 momotam168 於 08-12-21 11:33 PM 發表
今晚再試多次都係唔多得喎, 要焗成20分鐘先趣之如都仲係無味既??? 點解呀

妳有冇買錯牛油呀(買左植物牛油?邊隻牌字?)?就算唔加雲尼拿香油都已經好好味架喇!

首頁
56789...10

尾頁

跳至