論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實係天書"傭工守則"入面有個"家傭工作評核表",大家都可善用此表,如發覺工人有咩地方須要改善/值得讚賞,都可用這表來同工人討論.:loveliness:
希望可以令家傭注意及明白僱主心意.:lol

珍珠宮

原文章由 FA8866 於 08-1-6 00:45 發表
其實係天書"傭工守則"入面有個"家傭工作評核表",大家都可善用此表,如發覺工人有咩地方須要改善/值得讚賞,都可用這表來同工人討論.:loveliness:
希望可以令家傭注意及明白僱主心意.:lol ...

係呀.... 唔好睇少呢個評核表, 好好用架, 進可攻, 退可守!

好多媽咪俾工人激到CC吓至問點出警告信, 通常d 濕碎嘢同點樣唔follow instruction 都好難寫哂出嚟, 同一用警告嘅字眼, 就番唔到轉頭, 但如僱主一至兩個月就坐低同工人review做成點, 即係講番個評核表, 佢乜嘢做得唔好, 係冇籍口話自己唔知, 咁如果有d 重要嘅嘢做得唔好, 僱主就可以base on 個評核表嚟出警告信, 少好多「部署」嘅嘢做!

另一方面, 有d 媽咪每個月或隔月會俾工人一d "bonus", 咁做法實際上好容易出問題, 因如果工人有某方面差咗, 咁僱主點決定幾時cut或者减個bonus呢?如真係要cut, 咁雙方關係都好難會變番好, 因响個工人嘅層面, 係由「有」變「冇」, 但如果有評核表, 僱主就可以好清楚咁話到俾工人知佢乜嘢差咗, 只要改善邊一樣, 就可重獲bonus, 唔駛担心獎獎吓變咗罸!

男爵府

珍珠宮

up

公爵府

好似多左d新國民,又上番黎分享下先.

禁止訪問

公爵府

原文章由 wttcly 於 08-1-23 10:30 發表
點解我搵不到個評核表?

係天書"傭工守則"入面拉落D就會見到個"家傭工作評核表"了.

複式洋房

原文章由 FA8866 於 08-1-6 00:45 發表
希望可以令家傭注意及明白僱主心意.:lol ...

可以係邊到買呢 ? 有中,英對照嗎 ? 我頭先係"中華書局"見到一本好似叫"菲傭..手冊", 好似係有幾個TOPIC, 品格與紀律, 飲食...

珍珠宮

原文章由 HAPPYHAPPYTWINS 於 08-1-23 14:20 發表

可以係邊到買呢 ? 有中,英對照嗎 ? 我頭先係"中華書局"見到一本好似叫"菲傭..手冊", 好似係有幾個TOPIC, 品格與紀律, 飲食...

係响BK呢度呀:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=544376&extra=page%3D1

公爵府

原文章由 HAPPYHAPPYTWINS 於 08-1-23 14:20 發表

:lol :lol 唔使買架,一班BK媽咪義務做的.:mrgreen:

男爵府

係正確d講, 一班BK媽咪義工, 無私咁為咗我哋而貢獻出寶貴嘅闈時間而完成

首頁

尾頁

跳至