論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想搵個工人姐姐, 唔知邊一間介紹的工人姐姐會好滴?

大宅

I also want to know ar... anyone who knows ? pls help and advise, thanks

原文章由 冰紫嫣 於 08-1-23 12:17 發表
想搵個工人姐姐, 唔知邊一間介紹的工人姐姐會好滴?

公爵府

好d的agent

無個可保證工人一定好,只能找個好d的agent, 以前找的agents無個好,現在找到一處是一個西人宣教士主理,有菲無印,但佢好老實,佢知有關工人的缺點都話你知,你想過才請,收費$3400,有意pm取電話

別墅

揀工人是要選工人的本質,不是間公司的本質啊,間間公司都有好工人,也有不好的,只不過間公司會不會說老實話就好難說啦,她們好多都是為了生意甚麼都說好。

大宅

Pls send me information. Thanks

原文章由 小圓圓 於 08-1-26 18:26 發表
無個可保證工人一定好,只能找個好d的agent, 以前找的agents無個好,現在找到一處是一個西人宣教士主理,有菲無印,但佢好老實,佢知有關工人的缺點都話你知,你想過才請,收費$3400,有意pm取電話 ...

男爵府

冇一間agency保證幫妳揀個好maid,
但一定要搵間可以提供完善跟進服務﹗

我第一次請工人, 揀左1間日日賣廣告嘅大agency,
點知衰左, 錢比貴市面1倍, 但服務差到唔可以想像,
明知妳急仲一拖再拖, 一定要比哂錢先做野,
揀maid冇視像, 冇msn, 通電話都唔可以,
又話overseas唔揀job, 一定肯做,
點知揀左第1個maid, 等1wk先話唔做,
再揀第2個又等左1wk先話佢冇passport,
叫我比左2-3wk佢做passport, 如事者, 拖拖拖...
打電話比agent always話唔得閒,
叫佢call back always唔call back, 衰到冇人有﹗

後來從好多有經驗朋友中攞到tips,
揀agency一定要揀熟朋友介紹,
指定某一個相熟agent(人)跟,
佢會refer好質素嘅maid比妳, 全程同妳follow up!

唔好以為大公司有保證, 其實細公司仲好,
細agent做野親力親為, 每個steps都好清楚,
大公司d agent當返寫字樓工,
一日唔知幾多客人, 打電話去分分鐘唔認得妳係邊個,
問佢申請情況如何, 樣樣都話要問office再覆......

[ 本文章最後由 BabyHilary 於 08-1-27 16:09 編輯 ]

水晶宮

Absolutely agree!
原文章由 BabyHilary 於 08-1-27 16:07 發表
冇一間agency保證幫妳揀個好maid,
但一定要搵間可以提供完善跟進服務﹗

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

請工人無話边間最好,最好嘅公司,都會有唔好嘅工人,
僱傭公司跟工人面試時間咁短,個個都扮嘢,扮到好勤力,好賣命,好笑容啦!
其實至講彩數,都要花時間大家建立互信關係同維系.
乜嘢國藉都係一樣,最緊要個人本質同能否合乎你和家人的要求.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至