自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

失 業 地 盤 散 工 鋌 而 走 險 , 昨 日 赤 手 空 拳 到 中 環 生 銀 行 總 行 遞 箋 打 劫 , 卻 不 懂 寫 「 劫 」 字 , 將 打 劫 寫 成 「 打 甲 」 及 「 打 X 」 , 銀 行 職 員 大 惑 不 解 , 疑 匪 惟 有 開 聲 叫 打 劫 , 職 員 暗 中 按 動 警 鐘 , 警 員 趕 至 時 , 疑 匪 仍 懵 然 不 知 , 被 警 員 與 銀 行 保 安 員 合 力 制 服 , 警 方 昨 晚 控 告 他 企 圖 行 劫 罪 , 今 日 在 東 區 裁 判 法 院 提 堂 。

昨 晨 十 一 時 許 , 身 材 高 大 的 姓 李 ( 四 十 七 歲 ) 疑 匪 , 身 穿 風 褸 、 深 色 褲 及 滿 布 泥 塵 的 地 盤 安 全 鞋 , 獨 自 到 德 輔 道 中 生 銀 行 總 行 B2 層 五 十 號 櫃 台 排 隊 , 他 先 向 男 職 員 遞 上 寫 有 「 打 甲 , 要 五 十 萬 」 的 字 條 , 職 員 不 明 所 以 , 他 再 在 一 張 入 數 紙 背 面 寫 上 「 打 X , 要 五 十 萬 」 , 男 職 員 仍 然 不 明 , 最 後 疑 匪 按 捺 不 住 , 大 叫 : 「 打 劫 ! 」 職 員 對 方 稍 等 , 不 動 聲 色 按 動 警 鐘 報 警 。

隸 屬 海 旁 警 署 的 一 隊 軍 裝 警 員 及 衝 鋒 隊 警 員 迅 即 趕 到 , 封 鎖 現 場 及 到 案 發 櫃 台 , 疑 匪 仍 懵 然 不 知 , 被 警 員 及 銀 行 保 安 員 制 服 , 疑 犯 並 未 反 抗 , 被 蒙 頭 帶 署 , 被 捕 後 他 情 緒 低 落 不 發 一 言 , 不 排 除 有 人 因 財 困 走 投 無 路 出 此 下 策 。 警 方 事 後 在 現 場 掃 指 模 搜 證 , 五 十 號 櫃 位 則 暫 停 服 務 , 案 件 交 由 中 區 警 區 重 案 組 調 查 。

警 方 初 步 調 查 後 , 證 實 疑 匪 已 婚 , 任 職 地 盤 散 工 , 與 家 人 居 住 港 島 東 區 , 惟 近 日 失 業 賦 閒 在 家 , 案 件 由 中 區 警 區 重 案 組 跟 進 。 案 發 現 場 主 櫃 台 由 雲 石 鋪 成 , 不 設 玻 璃 屏 , 職 員 與 顧 客 可 直 接 面 對 面 。 警 員 觀 察 環 境 後 , 指 B2 層 有 多 名 保 安 員 看 守 , 通 往 地 面 需 經 一 條 長 扶 手 梯 , 正 門 出 口 又 有 持 槍 保 安 員 駐 守 , 疑 匪 即 使 得 手 亦 難 以 脫 身 。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

王國長老

王國長老

點解唔查下字典先呢... 醜死鬼....

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

書少讀

男爵府

醒目開學勳章

haha . . .都話"書中自有黃金屋"架啦!! haha. .
佢識字就唔駛攪成咁啦, . ..
真係"書到用時方恨少"囉

珍珠宮

畀面勳章

叫佢讀多d "朱" 先去打 "甲" 啦
笑死人

珍珠宮

畀面勳章

連觀察環境既能力都好低下!!! :;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 AA媽媽 於 08-3-1 10:11 發表
haha . . .都話"書中自有黃金屋"架啦!! haha. .
佢識字就唔駛攪成咁啦, . ..
真係"書到用時方恨少"囉

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

畀面勳章

笑C我.....

佢去總行打X已經好蠢啦.... 中環WO! 仲要去咁大間, 佢有冇腦架, 人地就算打X都去間舖位細D既BANK啦... 真係....

仲要"打甲"...... 連打X既 "REPARATION"都唔做, 真係抵比人拉比人笑啦... .

他朝佢坐監都比D同倉犯笑佢呀.....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有D似拍緊周星馳D戲

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

入到去坐監先再讀啦!

水晶宮

畀面勳章

咪郁! 打結~!!!!! :lol :lol :lol

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

依家咪好囉,有皇家飯食,係入面讀下書啦~~

子爵府

見到呢個標題已經笑爆咀

呢個係一個好好既example講比對仔女聽唔好好讀書只可以做兮丐or一個笨賊!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至