全民熱投

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

父母對注射流感疫苗的看法?
單選投票, 共有 251 人參與投票

投票已經結束

12.70% (32)
21.43% (54)
5.16% (13)
1.19% (3)
1.98% (5)
1.59% (4)
48.81% (123)
7.14% (18)
你所在的用戶組沒有投票權限

大宅

好想帶個囡去打,但問左好多診所都話冇貨

原文章由 BK_EDITOR 於 08-3-7 16:35 發表
父母對注射流感疫苗的看法?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你住邊區?

原文章由 mimi_mimi 於 08-3-8 08:49 發表
好想帶個囡去打,但問左好多診所都話冇貨

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我剛剛呢個星期先一家人打唒

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 queenie80 於 08-3-8 12:15 發表

我同亞女就十一月打左,老公就話佢夠壯唔打!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

打左都要等一至二星期先有效.我囡囡11月已經打左,佢打完重有小小燒,我重諗...今年D菌咁勁

以我所知今年無咩人打針(爆發之前),應該唔難搵針打

原文章由 queenie80 於 08-3-8 12:15 發表

洋房

我聽醫生話最近有好多人打流感針, 一日打十幾支, 好快就會無哂貨, 所以我都預約了遲d幫兩個仔打~~

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大宅

我自己覺得最緊要係日常生活健康d, 做下運動, 就算打左針都應該注意下, 唔好以為打左針就無事。
由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

男爵府

我朋友兩個小朋友打左兩個幾月都好,又咪一樣成日病。

大宅

其實係仔仔的家庭醫生建議仔仔打,因為他係容易感冒,而且係高燒,所以醫生要我仔仔一月頭打第一針,佢話這才能係農曆年的假期生效藥力,因為第二針要隔28日(完第二針要兩個星期藥力才生效)。醫生那時己經同我講,今年流感會比較勁,佢仲同我解釋清楚,打咗針唔係防感冒,一樣會感冒,但如果不幸中咗流冒,咁小朋友就會減少併發症的嚴重度。因為流感係好容易引起併發症...那些死亡都係因併發症,佢話好多都誤會打針的用意。都市閒情都請過醫生解釋過,話打針係比白血球預適應這病毒,咁真係有病時,唔會因為未接觸過,白血球要花時間去制造抗體,咁係這段時間身體係好弱,如有其他病毒入侵,打咗針,就會縮短白血球要適應,再去生產抗體。

大宅

請問邊間度有得打?
around 幾$呀?

大宅

係家庭醫生,則是妳小朋友睇開那個私家醫生,每個醫生收費不同,我知道今年d流感針,有分大人同小朋友,我仔係打小朋友,係睇開那個醫生,佢收購180元一針,兩針收360元,咁出面亦有醫生收100元一針........

民房

我兩個朋友o既女兒都有打,都係分兩枝針,各針$150,共$300,不過真係有好多人打,就冇貨..... 我個仔o岩o岩先傷風&咳好返,但未清晒,唔知可唔可以打呢?

大宅

原文章由 ekiboy 於 08-3-13 17:28 發表
我兩個朋友o既女兒都有打,都係分兩枝針,各針$150,共$300,不過真係有好多人打,就冇貨..... 我個仔o岩o岩先傷風&咳好返,但未清晒,唔知可唔可以打呢? ...

我個仔現在九個幾月大,唔知打唔打好,但好小去街喎?

大宅

上次打第二針時,佢流緊鼻水,醫生話佢無發燒就可以打,咁因為我個仔本身有鼻敏感,開冷氣都會留鼻水,所以醫生都同佢check 下先,同樣打第一針時醫生都有佢check 一下 ok ,就同佢打。

民房

打流感疫苗 需要嗎?

愛子心切,天經地義。

今日打流感A針,明天再打流感B針, 如是者,C, D, E ...
不如讓他們小病一下,免疫力靠自己自然產生,不是更好嗎!不然小朋友越見虛弱,一點風霜也捱不起啊!

愛護子女,老生常談,大可讓他們吃得健康點,多做運動,早睡早起,身體自然健康強壯,免疫力自然提高,這是事實。

流感針 - 只不過又一搶錢的技倆吧! 醒醒吧! 爸媽。

伯爵府

之前我打過都無用
最重要是増強自己抵抗力!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

原文章由 littlematthias 於 08-3-14 04:34 發表
愛子心切,天經地義。

今日打流感A針,明天再打流感B針, 如是者,C, D, E ...
不如讓他們小病一下,免疫力靠自己自然產生,不是更好嗎!不然小朋友越見虛弱,一點風霜也捱不起啊!

愛護子女,老生常談,大可讓他們吃得健康點,多做運動,早 ...
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

我同亞仔(4yr)都無打流感針,我覺得作用不大,最緊要都係平時增強抵抗力

原文章由 kingawa 於 08-3-14 14:38 發表
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

首頁

尾頁

跳至