跳至

首頁

尾頁

別墅

你地覺得7個月大gaBB,可唔可以責罵?

男爵府

原文章由 samsung915 於 08-3-25 03:12 PM 發表
你地覺得7個月大gaBB,可唔可以責罵?

仲乜要鬧佢ga,佢唔明架喎.....mouth:

別墅

唔係wor,佢又好似明明地,因佢成日扭抱/計,我咪鬧下佢,佢跟我好似乖d,跟mama呢...mama話俾佢自然發展wor.

大宅

唔好意思,我新嚟架....

我都試過鬧阿B,但佢就眼定定咁望住我,跟住仲對住我笑......真係俾佢激死.....

男爵府

原文章由 samsung915 於 08-3-25 04:20 PM 發表
唔係wor,佢又好似明明地,因佢成日扭抱/計,我咪鬧下佢,佢跟我好似乖d,跟mama呢...mama話俾佢自然發展wor.

算la,到你bb識爬識行你想抱耐d佢都唔比呀!
仲有如果成日抱佢倍佢,佢得到足夠安全感對身心發展都好架!
個性格会温纯d有愛心d....

別墅

其實都好少俾佢喊啦...基本上都對佢作即時回應,不過有時eg.煮粥俾佢,都要放佢係架車到啦!

別墅

我仔仔識個no字, 有次我用更更一隻手餵佢飲水,另一隻就渣住隻杯, 餵佢飲個陣, 佢想將隻手放落杯入面玩, 我就同佢講no,no, 佢第一次就望住我, 第二次佢又想再放隻手落去,放到一半,佢自己停佐係度,眼定定咁望住我,我只係望住佢, 佢就哭佐出黎,冇放落杯水度, 佢其實知道個no意思,見到佢個樣就好好笑, 不過睇書話唔好阻止佢,bb好奇, 比佢自己發展.

大宅

they understand ga....when i scold my bb, he will cry...

複式洋房

我覺得咁細個就開始責罵佢, 可能會令佢失去信心,同欠缺自信. 比多點時間同愛心會比較好. 所以我地兩公婆將所有既時間比哂個仔,佢真係好小喊,同埋乜都唔驚. 發夢都係笑既. 見佢咁乖, 重點忍心責罵佢呢.

複式洋房

我鬧佢, 佢都係對住我笑﹐我有時覺得佢知知地我鬧﹐所以扮傻係到笑......真狡猾..haha

大宅

今個月開始教佢"no"
見到唔太危險嘅動作,好似玩垃圾桶、爬上梳化、咬地毯.....我會"no"佢,佢聽得明架,會停低唔做
如果係危險嘅動作,咬電線、玩插頭、係換片台想爬落地.....就會罵大聲D

別墅

其實當然唔係好大聲鬧佢,我只係覺得如果唔俾佢知媽媽都有唔開心,佢好似try跟你條低線,你無表情同笑,我諗而家d聰明bb實明ga !

別墅

阿b e+勁食手仔,撥佢隻手出黎,細細力打下佢手背,同埋講no...no...
或食粥仔食到半下,就開始boo boo, boo番d粥出黎,同佢講no no
佢好似識聽咁,望住我.

大宅

我覺他明白.知話他.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咩唔識ar!重識玩野ar!....次次no/唔準佢啜手指都會知道.
但係佢會再啜手指,不過會望下你先,見你望住佢就唔啜手指,不過就會望住你笑.....
見你唔望住佢,佢就會啜到...有聲
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

洋房

一定識... 我上次罵佢.. 佢本來扁咀, 跟住我繼續罵.. 佢想用手摸我塊面鍚番我咁.. 我避開咗.. 佢知道我好嬲.. 跟住就喊...
真係好叻呀..

首頁

尾頁

跳至