嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐用既印尼咩帶我搞唔掂...
同埋一歲先買會唔會用得唔耐??

民房

我用緊無扣hotslings

有扣:
good:1.可以較鬆緊, 如果家中好多人用就唔駛買多條... 2. 如果baby瞓咗攞佢出唻會易啲... 3. 如果餵人奶有條tail可以cover住... 4.通常會平啲...
bad:1.如果你唔係咁有肉, 個扣可能會痛... 2. 用落點都覆雜過無扣... 3.多布啲, 唔用時會大舊啲, 但係可以當被用... 4.咩咩吓可能個扣位會鬆...

無扣:
good:1.超級方便, 抱住個仔都可以用, 唔駛放低佢先用... 2.唔駛校嚟校去... 3.無扣唔會煩個扣位會痛... 4.攞出街, 無咁多布, 覺得好方便, 去酒樓食嘢又可以當安全帶.
bad:1.一定要買啱size, 因為老公用唔到, 好彩家姐買大咗個碼, 可以俾我老公用... 家姐肥我好多又高過我但都係用同一個碼;老公瘦過我高我小小但係用大一個碼... 2.baby瞓咗攞佢出嚟就難啲... 3.貴啩?!

其實一歲好大了, 真係用唔到好耐個小朋友已經唔想再俾你揹. 不過如果你會再生小朋友, 又可以考慮吓... 一歲咁大, 正常啲carrier會揹得好辛苦, 但係sling就唔會了... 我個仔而家歲半, 唔鐘意揹了. 但揹咗上去佢又唔會郁嚟郁去既... 不過真係既重架..

大宅

唔該哂你呀~~
我都係買左個正常啲carrier,不過覺得一d都唔好用...用左2,3次已經收埋左...

水晶宮

好媽媽勳章

我用有扣,由阿女滿月後開始用

如果個扣調低小小,跟本就整到自己痛.

唔用時其實都唔係好大舊,摺起左都係一套衫仔咁上下size.

用熟左,都一樣可以唔放低阿b都揹到.

係有時會鬆位,只要久唔久都CHECK下就好安全

去D冇BB椅O既地方食野都可以當安全帶用,而且仲可以調較鬆緊

我女依家20個月,佢好鐘意揹住o既感覺.
大仔40磅有時都要我揹

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

畀面勳章

我用無扣係好方便,係街企係度都揹到半分鐘已經揹好,快,靚,正

別墅

係呢, 我朋友送了條無扣的 baby sling 比我, 但我唔記得點用, 你地可唔可以教我點用呀????mouth:

大宅

我用緊無扣, 超方便, 夏天用又無咁熱, 比起正常carrier, 用左條腰同背部都冇咁痛, 我一個人出街通常都係用佢. 不過一歲前 我就用正常carrier 因為承托力好0的, 一歲後用無扣sling就好好, 因為bb硬淨0的.

大宅

畀面勳章

尋日去bazaar到買咗有扣,都幾好用吖!

大宅

哈, 你分析得好詳盡, 我都用緊無扣 slingsling, 超方便易用, 大細囡出街都用得

原文章由 MommyFion 於 08-5-14 12:25 發表
有扣:
good:1.可以較鬆緊, 如果家中好多人用就唔駛買多條... 2. 如果baby瞓咗攞佢出唻會易啲... 3. 如果餵人奶有條tail可以cover住... 4.通常會平啲...
bad:1.如果你唔係咁有肉, 個扣可能會痛... 2. 用落點 ...

大宅

邊度有d靚d既sling買呀??唔洗有扣...
我工人條印尼咩帶好長,我又細粒...

民房

有扣無扣都唔大問題

我始終用開無扣, 所以有bias. 意見未必中肯... 只係我上網見forums啲人咁講, 同我用落覺得係有呢啲唔同咋... 不過, 有扣同無扣都好, sling比起其他好多carriers始終都係對媽咪的脊骨係好啲既, 所以唔會咁容易攰.(貴到成千蚊個果啲我未試過用, 如果有媽咪用過覺得好都可以介紹下俾我知)
至於無扣既sling點用, 係有三到四個揹法, 不過起forum又好難教你, 你試下search下都應該有啲video網上睇既, 其實一出世就可以用, 可以support個頭仔... 所以又唔駛專登去買個普通既carrier(以我所知sling support 會好過carrier, 因為佢包到個baby實一實)
我用緊個sling個牌子叫hotsling, www.hotslings.com, 有得賣, 不過你search下都好多網頁有得賣... http://www.hk-bfmoms.com/shop/ 就係香港既, 靚唔靚就見人見智... 另外我朋友話數碼港都有得賣, 不過我就唔知詳情了....

首頁

尾頁

跳至