自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係咪寄香港紅十字都得啦

男爵府

育兒性格勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Good idea !! 但係我地可以拎去邊度集合呀???

原文章由 ling0722 於 08-5-20 09:44 發表
既然奶粉商唔肯出力
而各媽媽亦想捐出奶粉sample
不如我地集合各地媽媽捐出既奶粉
一齊寄上去比四川既紅十字會
令受災既bb不致餓死
出一點點既棉力
只須少少既運費同用唔著既奶粉
就可以幫助一大推既小朋友
絕對值 ...

大宅

好媽媽勳章

讚成...罐裝得唔得呀???

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都有幾罐呀! 可以拎去邊呀!
PM我.
THX

禁止發言

好媽媽勳章

禁止發言

好媽媽勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我想問點寄去四川?
因為那到D交通唔係仲未得的嗎?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

禁止發言

好媽媽勳章

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

係喎, 食品唔同日用品既喎, 咁會唔會俾左香港既紅十字先呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

你有無想好點包裝?點寄?
你問清楚晒地址同接收點做未?
點寄去?郵局定速遞?

別墅

我覺得太冇頭緒喇, 首先要先聯絡香港或成都紅十字會, 了解清楚佢哋接唔接受捐助奶粉, 或者佢哋有冇人手做分發嘅工作, 然後通過咩方法寄運呢? 寄去邊度呢? 奶粉係咪真係可以到災區BB度呢? 我覺得如果唔搞清楚呢D情況, 大家捐出奶粉都冇用. 見過有位媽媽話打過去紅十字會問捐物品, 職員話遲D覆佢, 唔知結果怎樣呢? 嗰位媽媽o係唔o係度呀?

珍珠宮

香港紅十字會話只會接收錢和醫療物資的損助!

珍珠宮

各位媽媽,如果有多的奶粉,不如義賣左他,跟住拎d錢去捐啦!

子爵府

我朋友去了災區, 上星期他運水出來後說, 現在普通人很難再進去了. 因為災區已有疫情爆發, 朋友叫我們暫不用再直接寄物資了, 他已問了成都紅十字會, 回覆說 [他们专门对儿童进行了准备], 他又說 請大家现在不要直接送物资,机场都很混乱, 救灾是个很长的过程,所以请大家慢慢的来, 都会有机会救灾的....
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

大宅

我頭先打電話去香港紅十字會查詢, 職員答覆佢哋無呢個服務, 要我哋自己安排運上去.

男爵府

唔好意思呀, 咁多位, 以我所知, 就算我地10罐又或者20罐咁捐, 甚至係100罐, 對佢地黎講係無用嫁(基於衛生問題), 再試諗下佢地收到D零零碎碎既物資只會無從入手, 跟本無可能從新分類, 會好浪費時間.

所以最好既方法都係捐錢比D大機 , 例如救世軍, 施明會, 紅十字會.....等等等等, 等佢地安排物資, 咁樣先會幫到D災民

好似衫咁樣(要先消毒才可以送到災民手中),都係一樣, 所以最實際都係捐錢, 或者睇下自己無用既奶粉賣左錢後張D錢捐出黎會有用D

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實除咗奶粉,仲有奶樽果D呢,紙尿片都好重要。仲有熱水供應咁。

[ 本文章最後由 Elefant老婆 於 08-5-20 11:50 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

又係喎...就算有奶粉,但係,乾淨水呢...奶樽呢..
寄咗上去...咪好似有罐頭不過冇罐頭刀一樣...

首頁

尾頁

跳至