烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

西蘭花好多黑色細細隻gei蟲滋呀!

今朝響百x買左2個西蘭花,點知花球裡面
好多好多黑色細細隻gei蟲滋呀!好核突!
諗起都打冷震。用鹽水再加蔬果水浸都唔甩,
終於掉左1個,你地有無秘訣呀?
我買幾次都係咁,真係想以後都唔食西蘭花la!
Elina

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 西蘭花好多黑色細細隻gei蟲滋呀!

大宅

哎唷!真係要放棄食佢?
Elina

禁止訪問

大宅

原來要浸咁耐架。百x用保鮮紙包住晒,響0個度睇都好清綠架,返到0黎先睇到黃黃地,第日都係幫襯菜檔先可以揀清楚,唔該晒!
Elina

複式洋房

我都試過係百X買西蘭花,真係好多蚊仔,細果倒左。
但若浸1個鐘,會破壞D營養。
我依家轉食椰菜花。 :-(

男爵府

elina 寫道:
今朝響百x買左2個西蘭花,點知花球裡面
好多好多黑色細細隻gei蟲滋呀!好核突!
諗起都打冷震。用鹽水再加蔬果水浸都唔甩,
終於掉左1個,你地有無秘訣呀?
我買幾次都係咁,真係想以後都唔食西蘭花la!

死火啦!!! 我都唔知道會有蟲滋呀!重諗佳..係百x買會衛生d..
都唔知食左幾蟲落肚嚕....

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

哎,真係再諗番都重打冷震兼骨痺,其實真係一唔留神就睇唔到,佢藏係花裡面,唔撥開係未必睇到架!

可能我都好似 米妮 咁食過好多落肚都唔知呀,我係有次響報紙投訴版見到人地為呢樣野complain 百x,我先留意咋!

總之第日要食都係要睇真d!
Elina

大宅

各位:
好似唔關百佳事喎, 我上次係

大宅

我都知唔關百x事,不過我以為佢用保鮮紙包住會易摳蟲,
原來菜檔都會呀!
Elina

大宅

椰菜花 D蟲蟲綠色大大條, 好易見到!

複式洋房

宜家d西蘭花平的多數是大陸出品的,要usa or aus 出的才乾淨,但自己真的好難分,但百x and 吉xx的都有蟲滋,要去一d熟的菜檔問清楚來源地才可買,不過d人個個都貪平,所以多數賣大陸貨.仲有d菜如果盬來浸,會令d農藥更加固在菜上,洗不掉!

大宅

Thanks a lot.

又上一課了!
Elina

禁止訪問

子爵府

我每次抄西蘭花
定會出出水
因我吾識抄熟
出了水
容易 d 抄

所以
會係水到見到
有無虫掛

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 yes 於 04-5-2 00:00 發表
宜家d西蘭花平的多數是大陸出品的,要usa or aus 出的才乾淨,但自己真的好難分,但百x and 吉xx的都有蟲滋,要去一d熟的菜檔問清楚來源地才可買,不過d人個個都貪平,所以多數賣大陸貨.仲有d菜如果盬來浸,會令d農藥更加固 ...

同意, 大陸出品好大機會有呢d情況, 好多年前响裕記貪平買過大陸西蘭花試過呢種情況之後,
依家每次買西蘭花都會問下D西蘭花邊度嚟架 ?? 澳洲及美國果d用鹽浸完唔會有呢d情況出現. 美國出產要$1x - $20一斤, 澳洲$10-$15.- 一斤, 搵d有信譽菜檔買會安心d.

男爵府

原帖由 claudia 於 04-4-29 22:10 發表

都唔關事呀. 我買的時候無保鮮紙包住,都叫做揀過. 返到屋企我就入落保鮮袋放雪櫃. 第二日拎出黎就見到好多數唔清咁多的小昆蟲. 非常恐怖. 我估係因為太凍,佢地凍到走哂出黎. ...

我是用什誌的紙包住"菜", 可以保持三天的.

大宅

原帖由 jadelung 於 09-4-3 10:26 發表
我昨天買了一棵,洗的時候沒注意,等把湯煮好了,浮起幾十隻,好核突

葡萄酒 設計 茶 蘭花 spa 金錢 成熟女人 讀書 汉堡 桃花 蒼涼 二胡 月光 油菜花 讀書品茶 ...

聽到都覺核突啦....

大宅

所以我都唔敢在出面食西蘭花.

首頁

尾頁

跳至