親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

日本, 泰國, 韓國 or 台灣

or other suggestion???

pls advise, thx!

大宅

我會選擇日本 or 台灣囉,因為比較多樂園,咁小朋友唔會咁悶啦.

男爵府

either japan or taiwan

日本:乾淨,較多適合小朋友玩樂的地方
台灣:機程短

singapore也不錯,可考慮

複式洋房

I will choose Japan (clean) or Thailand (have many resorts).

大宅

原文章由 Josa 於 08-5-25 19:15 發表
日本, 泰國, 韓國 or 台灣

or other suggestion???

pls advise, thx!

我首選係泰國,我自己帶住兩個小朋友去都幾次了。

語言:英文、廣東話 (唐人街) 或者國語都得
交通:BTS、MTRA 兩鐵唔怕塞車 或的士出入價錢平都好方便

酒店:
1) 帶住兩個小朋友最好選 apartment 有廚房仔同洗方機的要淥奶樽要先小朋友衫好方便,咁就唔駛帶太多野去。
2) 選間靚酒店、resort 個泳池或個 kids room 靚 D 正 D 都可以比小朋友玩餐飽。
3) 而且好多酒店都有附設 massage / SPA 咁可以叫老公睇住小朋友一齊妳就可以去鬆一鬆。

樂園:
1) Safari World (己經有齊動物園及海洋表演)、
2) Children Discovery Museum (就在翟度翟weekend market 附近,館內全部都係探索互動,小朋友可以係果度玩足一日)
3) Siam Ocean World (全亞洲最大的室內海洋館,十分值得去睇)
4) Farm Chokchai (農場參觀、可騎馬仔、可餵小動物、農場內的牛奶製品好好食 i.e. 雪榚、牛奶、牛奶糖,還有場外的扒房牛扒好好味,好 juices 又係可以玩一日,不過來回車程幾耐)
5) Sanctuary of the Truth (在芭堤雅,主題係看場內起了 42 年的全木製建築物,而而仲可以近距離接觸海豚及小鯨 (各一條),佢地仲有表演的當然比起香港的海洋公園差幾十皮,但小朋友就睇得好開心,還有場內可以騎馬、坐馬車、餵大、小象,坐大象...,都可以玩到 三、四個鐘)
6) 再唔係去公園坐吓都得,因為她們的公園是可以踏入草地的,我試過同小朋友係果度瞓草地,唔駛擔心比起香港乾淨過好多倍。

當然還有臨臨種種的 Tiger zoo、Dusit zoo 乜乜 zoo 物物 zoo......

食野:
1) 泰菜 (只要叫不要辣一般小朋友都可以食到的)
2) 其它 (西餐、日本菜、唐餐大把野o岩小朋友同大人齊齊食)
3) 還有週街都係雪榚屋,小朋友食雪榚及得、飲杯 smooties 都得

買野:
1) Boobea Tower、水門批發 超多小朋友衫 (當然大人都有) 買三件就可以有批價,而且買迪士尼或外國版的卡通衫全都有泰個版權的,全部都是正貨不是 A 貨 / 假貨;
2) 沈併 (就在唐人街附近) 專賣文具、精品的,當然衫褲鞋都有,價錢也很平,但妳要帶住個 23 月BB 就建議去,因為好多人,幾迫,而且週街車仔檔賣冷、熱、油炸食物,怕妳辛苦......。
3) 再唔係去梗有一間係左近的 Bic C / Tecso Lotus 買小朋友衫、日用品、手信都有得掃,如果小朋友食開 S26 可以試吓泰版的,冇香港咁甜而且好香同埋價錢平,還有是買兒童牙膏及牙刷,成人浪口水都平

其實推薦泰國係覺得行程容易安排,泰國人也有友善及熱心,當然撘的士真係有機會遇到無良唔肯睇錶的的士司機,或唔識又扮識咁,但總括而然遇到好人的機會比起遇到衰人的機會比較多。

玩得開心D~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

男爵府

You are Master in Bangkok!!
Interested to work with me as travel agent???

原文章由 小樹熊 於 08-5-26 11:28 發表

交通:BTS、MTRA 兩鐵唔怕塞車 或的士出入價錢平都好方便

酒店:
1) 帶住兩個小朋友最好選 apartment 有廚房仔同洗方機的要 ...
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

大宅

原文章由 angelawoo 於 08-5-26 12:21 發表

You are Master in Bangkok!!
Interested to work with me as travel agent???

angelawoo,

哈~ 哈~ 妳咁講 "乙水" 得我開心咗幾分鐘o架~

我都唔算熟啊,只得為咗同自己小朋友有個開心假期先至會週圍摷料

呵~ 識多個朋友都好,下次再去抎妳報個靚價好嗎
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

小樹熊

請問泰國水門批發怎樣去?通常太約幾錢一件衫?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小樹熊,

我雖然都去過Bangkok N咁多次, 但都無你咁Pro, 想問下你點搭車去Farm Chokchai? 上次想同阿仔去, 但知道都幾遠, 所以最後cancel左. 重有你覺得那裡好玩嗎? tks.

酒店:
1) 帶住兩個小朋友最好選 apartment 有廚房仔同洗方機的要 ...

大宅

原文章由 Man04 於 08-5-27 09:32 發表
小樹熊

請問泰國水門批發怎樣去?通常太約幾錢一件衫?

Man04,

Click 以下條 link 有泰友營的達人教路,十分清楚,最初我都有 partten 咗之後 print 出嚟帶住去用。

http://www.thailandfans.com/forum/viewthread.php?tid=22900&extra=page%3D1

如果妳去開 central world plaza 或者住係附近 (grand diamond、NLP, Aroma, Four season...etc) 行過去很容易,果度一連有幾個商場都係做批發的,同一間鋪內買三件就可以得批價,一般小朋友衫都係 B100 - B120 @ 、大人衫都係差不多價錢,當然都有貴D如 B200 - B250 如OL返工衫,牛仔衫褲,但要有心理準備係呢度買野係冇得再講價。

我去完水門、Boobea Tower 同埋沈併之後已經冇再去 JJ 朝勝咯~ 因為 JJ 賣的大倍份都係O係呢度拎貨,而且就算講埋價都肯定唔會平過 呢度買的,Patpong, Suen Lum等遊客價 night market 就更加唔駛去喇....

真係有好有唔好囉~ 以前行 JJ 會抱住尋寶心態其實心情幾興奮o架,但係依家帶住兩個小朋友就要實在D,選D有冷氣的地方嚟行,以上的兩個成衣批發都有冷氣同埋每曾必定有幾張長椅坐,咁同小朋友行得舒服好多。

水門及 Boobea 就好似香港的深水埗一樣,想去BKK 掃平衣物的真係必去啊~

希望幫到妳~

大宅

原文章由 LongRyan 於 08-5-27 09:59 發表
小樹熊,

我雖然都去過Bangkok N咁多次, 但都無你咁Pro, 想問下你點搭車去Farm Chokchai? 上次想同阿仔去, 但知道都幾遠, 所以最後cancel左. 重有你覺得那裡好玩嗎? tks.

...

LongRyan,

我剛去呢次因為 hubby 約了當地傾野所以請佢地幫忙 book 了架相熟的士 (是全形光粉紅那種),B1500包車一日另外要自費Gas Fee (由朝早 8am - 8pm) 我今次住 Grand Centre Point (在 Four Season 後街) 由我酒店去 Farm Chokchai 唔需要經任何收費的公路、穚,所以要比的就是那 B1500 及 Gas Fee,汽油費係咁計o架,司機一早嚟酒店接妳時會算先入滿,咁到妳完成當日行程時回酒店前佢會去油站入Gas (其實係石油氣的士) 入幾多妳就比幾多,我今次用足佢o架車一日到 8pm 入咗 B487.-
附返都係佰零蚊港紙真係覺得好低。

不過要留意有D車係入電油的,司機話如果好似我地咁行法油費要成差不多 B1000.- 所以選車時 / Book 車留意及講明好啊~

我去程時 8:30am 開車,中途囝囝要去洗手間 break 咗大約 20 分鐘,到 Farm Chokchai 時約為 10:30am,去程其實唔駛 2 個鐘因為一D都唔塞車。

但回程開車約為 4:15pm ,咁我想係返酒店前去一去 Lotus 買野,原本預算回到酒店後放請司機等一等我地放底野再車我地去建興 (晚飯的地方) ,但係估唔到回程行咗一個鐘到就開始塞車,就在舊機場附近開始塞......,最後去到MBK果邊間 Lotus時已經 7:30pm,咁我地就請司機等我地 30 mins, 買完野返酒店前司機便去油站入 Gas. 返到酒店 8點零幾分咁上下。

總括回程用差不多 3 個鐘,我諗如果我地早少少走就肯定可以避開果段路的塞車。

而 Farm Chokchai 之行覺得好值得同小朋友去,場內參觀約 2.5 小時,參觀制乳品廠、渣牛奶、農場發展史、機車遊農場一大圈、cowboy 表演,小小動物表演同可以餵小動物飲奶及蔬菜 (自費各B10@)。

我囡囡玩到唔想走、囝囝初時就掹話好難嚊,不過駛過咗養牛的地方後其實唔覺有味,必試佢地自製的 Ummm.....milk 牛奶、雪榚、牛奶糖,同埋 steak house 的牛扒,牛扒份量都幾大,不過我兩隻小魔怪將一整份 share 食哂。

其實真係可以玩一日o架,不過車程問題唔可以留咁耐,呀~ 記得早一日打電話去留入場票,佢地每場限 80 人,逢星期一休息,入場費一D 都唔貴 adult B250@ child B125@,下次去開我都想住吓佢地個 camp 不過要儲吓錢先,幾貴吓~

[ 本文章最後由 小樹熊 於 08-5-27 11:48 編輯 ]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好清楚, 明白晒, 咁即係租d車要用gas.

聽你咁講, 我諗果度類似日本motherfarm, 等我下次同阿仔去下先. 唔該晒.

原文章由 小樹熊 於 08-5-27 11:44 發表

LongRyan,

我剛去呢次因為 hubby 約了當地傾野所以請佢地幫忙 book 了架相熟的士 (是全形光粉紅那種),B1500包車一日另外要自費Gas Fee (由朝早 8am - 8pm) 我今次住 Grand Centre Point (在 Four Season 後街) 由 ...

男爵府

小樹熊:

你好詳細呀!
你住過邊間 酒店??
有冇試過轉團??

酒店:

伯爵府

簡單d 咪去 club meb hea 幾日, 有活動, 又水玩又得食, 唔洗周圍搵節目, 食完晚飯有show 睇, 日日唔同都幾開心, 不過唔平.

大宅

原文章由 Josa 於 08-5-27 14:59 發表
小樹熊:

你好詳細呀!
你住過邊間 酒店??
有冇試過轉團??

Josa,

最近住的都是以 service apartment 為主,貪佢有廚房 / 洗衣機方便 D。

1) Natural Ville
價錢:依家要仟幾蚊晚但agent做緊buy 2 get 1 free
位置:商住區,通常都係租比長期留係泰國做野的外國人住,BTS Chitlom 要成 10~15 分鐘
服務:我 book 一張 kingsize bed 但即日下午已經幫我免費加床,而 frontdesk 的 staff 好 helpful 同埋住第二日都記得我名
房間:乾淨,赤腳係房行都唔會黑腳,又夠光猛
早餐:美式早餐日日都係果 D ,選擇少但夠食
設施:細細地泳池 + 細細 Gym room

2) Centre Point - Petchburi
價錢:最平 五佰零六佰蚊住正旺區 (去水門、Big C 及 Central World)
位置:就在 Grand Diamond 對面,過水門區及 Big C 幾近,BTS 要起碼 15 分鐘
服務:我 book double bed 但 check-in 時見有小朋友就好快免費同我加床,找前台call taxi 冇問題 bellboy 也盡責會再同司機 confirm 多次要去的地點
房間:早期 services apartment 房間大,廚房細但夠用,有小露台但要小心兒童出入安全,Hi-fi 另仲有 frontdesk 有DVD碟借上房睇
早餐:選擇多D,粥、粉、面,多士基本樣樣齊
設施:呢兩年新裝修過,泳池多咗 jacuzzi ,係大堂全日供應免費咖啡及茶

3) Grande Centre Point
價錢:約九佰零近一仟 deluxe 房
位置:就在 Four season 後街 (近四面神) 超近BTS 3分鐘步程
服務:Bellboy 好鐘意同我兩個小朋友玩,找佢地 call 車都是 by meter 的,其中有個英語唔掂但主動提出同我講國語
房間:新酒店上年新開,好新好乾淨,床好舒服仲要一間房有6個軟硬度不同的寢頭,我一個四口夠哂,值得一提是被,佢係真正的一張冷氣被,不是一般用兩張白床單包住張毛毡就當被,所以瞓得好舒服,TV是 32" 的LCD、Hi-fi,同樣有DVD碟可借上房睇,呢間最平的房都有洗衣機我差不多日日開機~
早餐:三間比較最多野食,中式點心都有
設施:泳池大、Env. 做得好好 泳池側有兩大張 sofa bed,可以攤係度睇書、睇住小朋友游水,Gym room 樣樣都新、齊,我都係度跑過兩日,更衣室有 jacuzzi 、乾 / 濕蒸兩房,locker,kids room 夠大有室內及室內仲好多玩具很乾淨,閱覽室....設施多而且係有機會用果種,同樣大堂及 Facilty floor 都全日供應免費咖啡及茶

總平會推介新開的 Grande Centre Point。

忘了提提有意帶 2 個小朋友去旅行的媽媽,如果是兩大兩細的話真係唔使諗自已係網上 book 房 (如:asiaroom.com) 因為呢類的都是同酒店簽定一房max. 為 兩大一小,我最近試過的就係講明兩大兩小 book 唔到 (如 book GCP 的 deluxe 房),最後都要經返 agent 先至 book 到,想慳返 D 手續費都唔得......。
呢樣要留意啊~

最後唔係好明乜野係轉團??

希望幫到妳~

[ 本文章最後由 小樹熊 於 08-5-27 17:01 編輯 ]

男爵府

你好詳細呀
我打錯 ...should be 跟團
你有冇試過??

因我驚攪唔掂2隻monkeys

原文章由 小樹熊 於 08-5-27 16:46 發表

Josa,

最近住的都是以 service apartment 為主,貪佢有廚房 / 洗衣機方便 D。

價錢:依家要仟幾蚊晚但agent做緊buy 2 get 1 free
位置:商住區,通常都係租比長期留係泰國做野的外國人住,BTS Chitlom 要 ...

男爵府

你好詳細呀!!
係我打錯....should be 跟團

你有冇試過??

原文章由 小樹熊 於 08-5-27 16:46 發表

Josa,

位置:商住區,通常都係租比長期留係泰國做野的外國人住,BTS Chitlom 要 ...

大宅

原文章由 Josa 於 08-5-27 18:41 發表
你好詳細呀!!
係我打錯....should be 跟團

你有冇試過??

未試過帶小朋友跟團啊~

不過以帶小朋友出行的經驗會覺得自由行方便照顧小朋友喎 :-

1) 唔會有 morning call,唔駛朝朝早趕頭趕命摷 2 個小朋友起身;
2) 唔需要頻轉酒店,妳知啦帶住小朋友其實要帶幾多野,一個喼內有大半喼都係佢地D衫、尿片、奶粉....,如果跟團5日一般都要轉幾次酒店咁咪吓吓要pack 野囉 ??~
3) 時間冇咁自由囉~ 吓吓要跟大隊,小朋友想係某 part 玩耐D未必得,自己的住兩個小朋友想行街買野D時間當然會長D,咁跟團會限住幾時集合上車,咁咪又係好趕囉 ??
4) 最大問題係如果跟團想多D親子時間,如係泳池游吓水、去D小朋友玩O既地方可能未必甲到啊,旅行團都數都是去境點,或買手信的地方,小朋友冇咁多野玩會唔會唔開心呀??
5) 食的多數是唐餐,選擇覺得比較少啊,泰國好多好野食~

我未試過帶小朋友跟團遊泰國,如果我上面講的有錯請其他試過的媽媽指正啊~

我都 perfer 自遊行,時間好用D,不過我都 plan 緊下次應該去韓國自遊行,希望冬天去玩雪啊~

男爵府

回覆 #1 小樹熊 的文章

小樹熊您好阿,
你好勁阿, 同胡x忠有得flight阿, 我想論教下你.
今個新年 (舊曆), 我plan左同阿仔(到時3歲左右)會去布吉及曼谷(共6日). 請問有無好行程推介, 因為今次會係阿仔第一次去旅行想plan好d, 你可唔可以教下我?

首頁

尾頁

跳至